Thumbnail
Με βάση τον υψηλό πήχη δυσκολίας των φετινών θεμάτων, εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι δύσκολα οι περιζήτητες σχολές θα διατηρήσουν τις βάσεις τους και φέτος σε υψηλά επίπεδα

Σε κλίμα «δυσφορίας» έριξαν αυλαία οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων. Οχι μόνο λόγω του καύσωνα που επιδείνωνε μία απαιτητική διαδικασία, αλλά κυρίως γιατί οι μαθητές αντιμετώπισαν αυξημένο πήχη δυσκολίας στα μαθήματα της Ιστορίας και της Φυσικής.

Με το μάθημα των Μαθηματικών να έχει ήδη δυσκολέψει τους υποψηφίους του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου την περασμένη εβδομάδα, το μάθημα της Φυσικής αναμένεται να μειώσει τις πιθανότητες για μία καλή επίδοση στην πλειονότητα των υποψηφίων του 2ου επιστημονικού πεδίου (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών) και να δυσκολέψει το άριστα και για τους υποψηφίους του 3ου επιστημονικού πεδίου, των Επιστημών Υγείας, και διαχρονικά του πεδίου με τις καλύτερες επιδόσεις. Ούτε όμως και στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, θα είναι εύκολο φέτος το άριστα, καθώς το μάθημα της Ιστορίας ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές και για όσους έδωσαν βάση στη λεπτομέρεια.

Σε αντίθετη τροχιά

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι κατεγράφη άνοδος και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, με τις δημοφιλείς σχολές να επιστρέφουν σε υψηλά προηγούμενων ετών, όπως η Ιατρική που έπιασε τα 19.000 μόρια. Με βάση τον υψηλό πήχη δυσκολίας των φετινών θεμάτων, εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι δύσκολα οι περιζήτητες σχολές θα διατηρήσουν τις βάσεις τους και φέτος σε υψηλά επίπεδα, με το 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα δεχτούν το πιο ισχυρό πλήγμα.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του  eleftherostypos.gr, αν και η διαδικασία της βαθμολόγησης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μάθημα των Μαθηματικών καταγράφονται ήδη χαμηλές επιδόσεις σε μεγάλο αριθμό γραπτών. Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας σημειώνονται αρκετές αναβαθμολογήσεις, επομένως δεν υπάρχει καθαρή εικόνα ακόμα πώς έχουν γράψει οι υποψήφιοι. Δύσκολος στόχος αναμένεται το άριστα και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, κάτι που θα επηρεάσει τις υψηλόβαθμες σχολές και θα εντείνει τον ανταγωνισμό σε αυτές με μεσαίες βαθμολογίες.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

 1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Το μάθημα της Ιστορίας ίσως αποβεί μοιραίο για τους υποψηφίους, καθώς οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι το διαγώνισμα ήταν απαιτητικό και για καλά διαβασμένους μαθητές. Με έμφαση στη λεπτομέρεια, οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι μία καλή επίδοση απαιτεί προσεκτικό διάβασμα των ερωτημάτων αλλά και προηγούμενη καλή προετοιμασία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, το φετινό διαγώνισμα ήταν το πιο απαιτητικό των τελευταίων ετών. Δεδομένου ότι πέρσι, οι βάσεις στο εν λόγω πεδίο εκτοξεύτηκαν με τη Νομική Αθήνας στα 18.125 μόρια και τη Νομική Θεσσαλονίκης στα 17.640 μόρια, είναι πιθανό να δούμε μείωση στις δημοφιλείς σχολές λόγω μικρότερου αριθμού αριστούχων. Τα υπόλοιπα μαθήματα, όπως τα Αρχαία, Λατινικά και Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία δεν φαίνεται να έκρυβαν εκπλήξεις για τους μαθητές, με την ανακοίνωση των επιδόσεων στις αρχές του Ιουλίου να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με την πορεία των βάσεων.

2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Η σημαντική άνοδος των πολυτεχνικών σχολών πέρσι, τόσο στα κεντρικά Ιδρύματα όσο και στην Περιφέρεια, είναι πιθανόν να μη διατηρηθεί φέτος, καθώς τα Μαθηματικά και η Φυσική φαίνεται να δυσκόλεψαν τους φετινούς υποψηφίους. «Εκτενή στις διατυπώσεις, με παγίδες και για καλά προετοιμασμένους», χαρακτηρίζει τα θέματα ο καθηγητής Φυσικής του ομίλου φροντιστηρίων Αξία, κ. Στέλιος Παρασκευόπουλος. Τα θέματα κρίθηκαν πιο απαιτητικά από πέρσι και σε συνδυασμό με το μάθημα των Μαθηματικών, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε έλλειψη αριστούχων φέτος, αλλά και σε ένα ισχυρό ποσοστό επιδόσεων κάτω από τη βάση.

Αυτό αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο των σχολών και τμημάτων, καθώς πέρσι στην πλειοψηφία τους οι σχολές στο 2ο επιστημονικό πεδίο είδαν σημαντική άνοδο, κάτι που δεν αναμένεται να διατηρηθεί και φέτος.

3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας

Ισχυρό αναμένεται το πλήγμα και στο 3ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο στις δημοφιλείς σχολές του πέρσι είδε τις βάσεις να εκτοξεύονται. Φέτος, πιο λίγοι προβλέπεται να είναι οι αριστούχοι, κάτι που θα σπρώξει τις βάσεις προς τα κάτω, σε ένα πεδίο που διαχρονικά οι υποψήφιοί του καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις, μεταξύ των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων. Χωρίς το «βαρίδι» του μαθήματος των Μαθηματικών, το οποίο σταθερά τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί παράγοντα για τις αυξομειώσεις των βάσεων, οι υποψήφιοι τα βρήκαν «σκούρα» φέτος με τα φετινά θέματα της Φυσικής. Στη Χημεία, τα θέματα κρίθηκαν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με το άριστα να το λάβουν μόνο οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές, ενώ αντίστοιχης φιλοσοφίας ήταν και το διαγώνισμα της Βιολογίας.

Σημειώνεται πάντως ότι η ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών ήταν πολύ αυστηρή σχετικά με την επιλογή των θεμάτων. Ως «έκπληξη και απογοήτευση» χαρακτήρισαν τα θέματα κάνοντας λόγο για «μη διαβάθμιση της δυσκολίας των θεμάτων, με προφανές αποτέλεσμα τη «σαλαμοποίηση» των βαθμολογιών των παιδιών «προς τα κάτω».

Μαζί με το 2ο επιστημονικό πεδίο, οι εκπαιδευτικοί αναμένουν τη μεγαλύτερη πτώση σε αυτό το πεδίο, καθώς οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν θέμα χρόνου κατά την εξέταση αλλά και ένα αρκετά σύνθετο διαγώνισμα, το οποίο κλήθηκαν να λύσουν.

4ο επιστημονικό πεδίο-Οικονομίας και Πληροφορικής

Αν και το μάθημα των Μαθηματικών είναι ένα από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα σε αυτό το πεδίο, οι υποψήφιοι σταθερά έχουν επιδόσεις κατά 70% κάτω από τη βάση σε αυτό.

Επομένως, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, παρά τη δυσκολία των θεμάτων, η εικόνα των βάσεων -εκτός απροόπτων στις επιδόσεις- δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά σε σχέση με πέρσι. Υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος θα είναι αυξημένο το ποσοστό υποψηφίων κάτω από τη βάση, όμως τα υπόλοιπα μαθήματα, τα οποία δεν φαίνεται να δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, θα κρατήσουν «αντίσταση» στις βάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ήταν κοινή η εκτίμηση ότι η υπολογιστική δυσκολία του διαγωνίσματος, σε συνδυασμό με την μικρότερη -σε σχέση με τους υποψηφίους του 2ου επιστημονικού πεδίου- εξοικείωση με κάποια ερωτήματα δυσκόλεψε αρκετά τους υποψηφίους φέτος. Τα μαθήματα της Οικονομίας και της Πληροφορικής δεν φαίνεται να δυσκόλεψαν τους καλά προετοιμασμένους μαθητές, ενώ δύσκολο είναι να υπολογιστεί η επίδοση των συγκεκριμένων υποψηφίων στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Μηχανογραφικό 2024: Αφιέρωμα στα τμήματα Πληροφορικής των δημόσιων ΑΕΙ

Σχολές έως 15.000 μόρια με επαγγελματικές ευκαιρίες

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_2.jpg
Πτυχιούχοι Ξένων Πανεπιστημίων: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης στους κλάδους εκπαιδευτικών
Αναλυτικά οι προϋποθέσεις ένταξης στους κλάδους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πτυχιούχων πανεπιστημίων του Εξωτερικού
Πτυχιούχοι Ξένων Πανεπιστημίων: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης στους κλάδους εκπαιδευτικών
apple-books_foto_education.jpg
Νομοθεσίας το ανάγνωσμα
Το παρόν κείμενο δεν γράφεται για να λυπηθεί κανείς αντίθετα, όπως ακριβώς με τα θέματα υγείας, γράφτηκε για να αφυπνίσει
Νομοθεσίας το ανάγνωσμα
Αντώνης Ρέμος
Αντώνης Ρέμος για την υπόθεση φοροδιαφυγής: «Κάποιοι θέλουν να με παρουσιάσουν σαν τέρας»
Αντώνης Ρέμος: Τι είπε στη συναυλία του στο Θέατρο Γης για την υπόθεση φοροδιαφυγής
Αντώνης Ρέμος για την υπόθεση φοροδιαφυγής: «Κάποιοι θέλουν να με παρουσιάσουν σαν τέρας»