Πανελλαδικές 2024: Οι «έξυπνες» ειδικότητες στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές σπουδές)
Πανελλαδικές Εξετάσεις: H επιλογή των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν περιορίζει το επαγγελματικό τους μέλλον καθώς μπορεί να τους οδηγήσει σε εξειδικεύσεις που δεν είχαν φανταστεί και στις οποίες δεν έχουν άμεσα πρόσβαση από το 1ο επιστημονικό πεδίο, όπως η Υπολογιστική Γλωσσολογία, το Marketing, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και ο Τουρισμός.

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Στη Β’ Λυκείου οι  μαθητές βρίσκονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με το σταυροδρόμι των Ομάδων Προσανατολισμού. Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στις Ανθρωπιστικές Σπουδές και στις Θετικές Σπουδές και να παρακολουθήσουν τα αντίστοιχα μαθήματα (Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία, Λατινικά και Θετικών Σπουδών: Μαθηματικά, Φυσική).

Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη για τους μαθητές, οι οποίοι πρέπει αφενός να γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους (ενδιαφέροντα, ικανότητες, κλίσεις) και αφετέρου να είναι σε θέση να κλείνουν τα αυτιά τους σε προκαταλήψεις, υποδείξεις και παγιωμένες αντιλήψεις που πολύ συχνά τους απομακρύνουν από αυτό που θα ήθελαν στην πραγματικότητα να σπουδάσουν.

Όπως υπογραμμίζει στη Νικολίτσα Τρίγκα και στο ethnos.gr , η Βασιλική Κουτρούμπα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας «τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ότι μειώνεται το ποσοστό των μαθητών που επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Β’ Λυκείου και κατ’ επέκταση το 1ο επιστημονικό πεδίο στη Γ’ Λυκείου. Το φαινόμενο αυτό, δεν μας προκαλεί εντύπωση καθώς κυριαρχεί η προκατάληψη ότι οι σπουδές από το 1ο επιστημονικό πεδίο, δεν εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση». 

Οι Ανθρωπιστικές Σπουδές, όμως, αναδεικνύονται ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να αναπτύξουν μεταβιβάσιμες δεξιότητες και για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις θεωρητικές γνώσεις τους με πρακτικές εφαρμογές και εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείςΟι απόφοιτοι αποκτούν κρίσιμες δεξιότητες όπως η αποτελεσματική επικοινωνία, η κριτική σκέψη, η συναισθηματική νοημοσύνη, η δημιουργική σκέψη, η ικανότητα συνεργασίας, η διαπολιτισμική ευαισθησία κ.ά.. Αυτές ακριβώς οι δεξιότητες τους δίνουν την δυνατότητα να μεταπηδήσουν μέσω ενός μεταπτυχιακού - που μπορεί να μην έχει άμεση συνάφεια με τις προπτυχιακές τους σπουδές - σε έναν εναλλακτικό επαγγελματικό τομέα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η επιλογή των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν περιορίζει το επαγγελματικό τους μέλλον καθώς μπορεί να τους οδηγήσει σε εξειδικεύσεις που δεν είχαν φανταστεί και στις οποίες δεν έχουν άμεσα πρόσβαση από το 1ο επιστημονικό πεδίο, όπως η Υπολογιστική Γλωσσολογία, το Marketing, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και ο Τουρισμός.

Υπολογιστική Γλωσσολογία

Απόφοιτοι Τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας και Ξένων Φιλολογιών μπορούν να εξειδικευτούν στην Υπολογιστική Γλωσσολογία, καθώς έχουν αναπτύξει άριστες επικοινωνιακές και γλωσσικές δεξιότητες. Η συγκεκριμένη εξειδίκευση συνδυάζει την επιστήμη της πληροφορικής (υπολογιστικά συστήματα, μηχανική μάθηση, μεγάλα δεδομένα) με τη γλωσσολογία.

Μ.Μ.Ε. και στο Marketing

Απόφοιτοι Τμημάτων Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας μπορούν να εργαστούν στα Μ.Μ.Ε. και στο Marketing, επειδή έχουν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος νους και τα κοινωνικά σύνολα και έχουν αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση.

Διοίκηση Επιχειρήσεων & Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού

Απόφοιτοι Τμημάτων Νομικής, μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν στον χώρο των επιχειρήσεων (λ.χ. με ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ή στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού), εκμεταλλευόμενοι τις δεξιότητες ανάλυσης και λήψης αποφάσεων που απέκτησαν μέσω της ερμηνείας νομικών κειμένων και της ανάλυσης νομικών ζητημάτων.

Τουρισμός

Απόφοιτοι Τμημάτων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών μπορούν να εκμεταλλευτούν τόσο τις γλωσσικές όσο και τις πολυπολιτισμικές τους δεξιότητες και να ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία στον τομέα του Τουρισμού. Γενικότερα, οι απόφοιτοι όλων των Τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου έχουν πολυάριθμες προοπτικές στην αγορά εργασίας διότι μπορούν να κινηθούν σε ευέλικτους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα, η επικοινωνία, η διοίκηση, ο πολιτιστικός και ο τουριστικός τομέας. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η επιλογή των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Β’ Λυκείου δεν είναι περιοριστική, απεναντίας αποτελεί μια ευκαιρία για τους μαθητές να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες και να διαμορφώσουν με αυτές το δικό τους ξεχωριστό μονοπάτι σταδιοδρομίας.

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Πανελλαδικές 2024: Αναλυτικές εκτιμήσεις για τις βάσεις σε 38 δημοφιλή τμήματα του 1ου Πεδίου

Μηχανογραφικό 2024: Την Τρίτη αρχίζει η υποβολή των μηχανογραφικών - Οι τελευταίες οδηγίες

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

athens_7.jpg
Ο ωραιότερος δρόμος της Αθήνας
«Είναι δρόμος με ανοιχτούς ορίζοντες. Βλέπεις πολύ ουρανό και πολύ Υμηττό. Τα κτίρια, που υπάρχουν εκατέρωθεν, έχουν ωραία αισθητική. Δεν έχουν...
Ο ωραιότερος δρόμος της Αθήνας