Thumbnail
Πανελλαδικές 2022: Παρατηρώντας τον μικρό αριθμό στο 1ο και 3ο πεδίο, αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιλογές των μαθητών περιορίζονται στο ελάχιστο, αν σκεφτούμε το γεγονός ότι μόνο οι Ιατρικές είναι 7 σχολές (οπότε οι υπόλοιπες είναι ελάχιστες).

Η ανακοίνωση των Συντελεστών Βαρύτητας των σχολών δεν ανέδειξε μόνο τον τρόπο υπολογισμού μορίων για τις Πανελλήνιες του 2022 αλλά κατέδειξε και τον αριθμό των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο που μπορούν να δηλωθούν στο μηχανογραφικό δελτίο.

Τη φετινή χρονιά είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν 2 φάσεις μηχανογραφικών δελτίων, με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει το 10% των επιλογών στο κάθε επιστημονικό πεδίο. Αυτή τη στιγμή επανεξετάζεται η εφαρμογή της ρύθμισης που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και ιδιαίτερα αν θα παραμείνει ο μικρός αριθμός του 10% των τμημάτων ή θα διευρυνθεί.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα της ρύθμισης, μπορούμε να δούμε ότι ανά επιστημονικό πεδίο, κάθε μαθητής στην πρώτη φάση του μηχανογραφικού αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να δηλώσει τον παρακάτω αριθμό σχολών:

Στο 1ο Ε.Π. με 140 τμήματα (μέχρι 14 σχολές μπορούν να δηλώνουν οι υποψήφιοι στο πρώτο μηχανογραφικό).

Στο 2ο Ε.Π. με 243 τμήματα (μέχρι 24 σχολές μπορούν να δηλώνουν οι υποψήφιοι στο πρώτο μηχανογραφικό).

Στο 3ο Ε.Π. με 144 τμήματα (μέχρι 14 σχολές μπορούν να δηλώνουν οι υποψήφιοι στο πρώτο μηχανογραφικό).

Στο 4ο Ε.Π. με171 τμήματα (μέχρι 17 σχολές μπορούν να δηλώνουν οι υποψήφιοι στο πρώτο μηχανογραφικό).

Παρατηρώντας τον μικρό αριθμό στο 1ο και 3ο πεδίο, αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιλογές των μαθητών περιορίζονται στο ελάχιστο, αν σκεφτούμε το γεγονός ότι μόνο οι Ιατρικές είναι 7 σχολές (οπότε οι υπόλοιπες είναι ελάχιστες). Αυτό το γεγονός, εφόσον παραμείνει και δεν διευρυνθεί το ποσοστό της πρώτης φάσης καθιστά αναγκαία από τους μαθητές την επαγρύπνηση στο θέμα της επιλογής των σπουδών και των επιστημών που τους ταιριάζουν, ώστε το καλοκαίρι να μην τρέχουν την τελευταία στιγμή.

 

Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL – Μαθηματικός  www.diakrotima.gr

kalaitzidis_diakrotima.jpg

 

Δημήτρης Μπαρλάκας, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, www.labora.gr

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΑΣΚΑΛΑ
Μαθήτρια Γυμνασίου εκμυστηρεύτηκε σε καθηγήτρια ότι θέλει να αυτοκτονήσει: Το σχολείο μπροστά στην ευθύνη
Η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μαθητή και εκπαιδευτικό είναι πολλές φορές το μοναδικό «δίχτυ» που μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα.
Μαθήτρια Γυμνασίου εκμυστηρεύτηκε σε καθηγήτρια ότι θέλει να αυτοκτονήσει: Το σχολείο μπροστά στην ευθύνη
θεατρο
2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα: Όταν η δραματική τέχνη μεταμορφώνει την Εκπαίδευση
Το θέατρο ως πανίσχυρο παιδαγωγικό εργαλείο μάθησης και ανάπτυξης: «Μαθαίνω και εξελίσσομαι πράττοντας»
2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα: Όταν η δραματική τέχνη μεταμορφώνει την Εκπαίδευση