Thumbnail
Πανελλαδικές 2022: Παρατηρώντας τον μικρό αριθμό στο 1ο και 3ο πεδίο, αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιλογές των μαθητών περιορίζονται στο ελάχιστο, αν σκεφτούμε το γεγονός ότι μόνο οι Ιατρικές είναι 7 σχολές (οπότε οι υπόλοιπες είναι ελάχιστες).

Η ανακοίνωση των Συντελεστών Βαρύτητας των σχολών δεν ανέδειξε μόνο τον τρόπο υπολογισμού μορίων για τις Πανελλήνιες του 2022 αλλά κατέδειξε και τον αριθμό των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο που μπορούν να δηλωθούν στο μηχανογραφικό δελτίο.

Τη φετινή χρονιά είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν 2 φάσεις μηχανογραφικών δελτίων, με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει το 10% των επιλογών στο κάθε επιστημονικό πεδίο. Αυτή τη στιγμή επανεξετάζεται η εφαρμογή της ρύθμισης που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και ιδιαίτερα αν θα παραμείνει ο μικρός αριθμός του 10% των τμημάτων ή θα διευρυνθεί.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα της ρύθμισης, μπορούμε να δούμε ότι ανά επιστημονικό πεδίο, κάθε μαθητής στην πρώτη φάση του μηχανογραφικού αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να δηλώσει τον παρακάτω αριθμό σχολών:

Στο 1ο Ε.Π. με 140 τμήματα (μέχρι 14 σχολές μπορούν να δηλώνουν οι υποψήφιοι στο πρώτο μηχανογραφικό).

Στο 2ο Ε.Π. με 243 τμήματα (μέχρι 24 σχολές μπορούν να δηλώνουν οι υποψήφιοι στο πρώτο μηχανογραφικό).

Στο 3ο Ε.Π. με 144 τμήματα (μέχρι 14 σχολές μπορούν να δηλώνουν οι υποψήφιοι στο πρώτο μηχανογραφικό).

Στο 4ο Ε.Π. με171 τμήματα (μέχρι 17 σχολές μπορούν να δηλώνουν οι υποψήφιοι στο πρώτο μηχανογραφικό).

Παρατηρώντας τον μικρό αριθμό στο 1ο και 3ο πεδίο, αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιλογές των μαθητών περιορίζονται στο ελάχιστο, αν σκεφτούμε το γεγονός ότι μόνο οι Ιατρικές είναι 7 σχολές (οπότε οι υπόλοιπες είναι ελάχιστες). Αυτό το γεγονός, εφόσον παραμείνει και δεν διευρυνθεί το ποσοστό της πρώτης φάσης καθιστά αναγκαία από τους μαθητές την επαγρύπνηση στο θέμα της επιλογής των σπουδών και των επιστημών που τους ταιριάζουν, ώστε το καλοκαίρι να μην τρέχουν την τελευταία στιγμή.

 

Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL – Μαθηματικός  www.diakrotima.gr

kalaitzidis_diakrotima.jpg

 

Δημήτρης Μπαρλάκας, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, www.labora.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!

Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες 2026: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Φυσική των ΓΕΛ
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2026: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Φυσική από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλήνιες 2026: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στη Φυσική των ΓΕΛ
Μαθητική εκδρομή, μαθητές με τσάντες, σχολική εκδρομή
Το «παράδοξο» των σχολικών εκδρομών και ο εκπαιδευτικός ως Δημόσιος Υπάλληλος Β’ Κατηγορίας
Ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής των εκπαιδευτικών είναι πράγματι αξιοθαύμαστος, αλλά φιλοσοφικά αποτελεί μια «πράξη πέρα από το καθήκον» που...
Το «παράδοξο» των σχολικών εκδρομών και ο εκπαιδευτικός ως Δημόσιος Υπάλληλος Β’ Κατηγορίας
EKPAIDEYTIKOS
«Αυξήσεις» στα χαρτιά, απώλειες στην πραγματικότητα: Το αδιέξοδο των μισθών των εκπαιδευτικών
Όταν οι αριθμοί δεν συναντούν την πραγματικότητα, τότε η έννοια της αύξησης μοιάζει περισσότερο με λογιστικό τέχνασμα παρά με ουσιαστική ανακούφιση.
«Αυξήσεις» στα χαρτιά, απώλειες στην πραγματικότητα: Το αδιέξοδο των μισθών των εκπαιδευτικών