golearn-engl_970-250
Thumbnail
Για τους μαθητές της Α-Β Λυκείου, πως φέτος θα εφαρμοστεί και η Τράπεζα θεμάτων ενώ-παρά τα όσα κατά περιόδους ακούγονται- δεν προσμετράται ο βαθμός των τάξεων αυτών στην εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο

Ξεκινώντας επίσημα και τη φετινή σχολική χρονιά κρίνεται ιδιαίτερα σκόπιμο οι φετινοί υποψήφιοι να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις φετινές αλλαγές που θα συναντήσουν μπροστά τους και να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις σχετικές πληροφορίες και τις απαιτούμενες ενέργειες.

Ήδη η ελάχιστη βάση εισαγωγής έκανε «πρεμιέρα» στις Πανελλαδικές του 2021 όπως και το Παράλληλο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ. Μεταξύ άλλων, φέτος θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τα εξής:

1. Οι απόφοιτοι παλιότερων ετών του 1ου ΕΠ που θα ξαναδώσουν Πανελλαδικές, θα εξεταστούν στο Μάθημα των Λατινικών αντί της Κοινωνιολογίας όπως και οι φετινοί τελειόφοιτοι. Ωστόσο, δεν έχουν διδαχθεί το σχετικό μάθημα καθιστώντας απαιτητική την προετοιμασία τους.

2. Όσοι θα συμπληρώσουν φέτος μηχανογραφικό, θα μπορούν να δηλώσουν ελάχιστες σχολές συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη! Διότι όπως αναφέρεται -επιγραμματικά- στο σχετικό εδάφιο του αντίστοιχου νόμου, «…οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων, συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης). Σε αυτό επιλέγουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση. Ο αριθμός των επιλογών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολώ του οικείου επιστημονικού πεδίου. Οι υποψήφιοι δύνανται να επιλέγουν σχολές με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση. Οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων συμπληρώνουν επίσης μηχανογραφικό δελτίο. Σε αυτό επιλέγουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από τους τομείς και την κοινή ομάδα, όπου έχουν πρόσβαση. Ο αριθμός των δυνατών επιλογών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, όπου έχουν πρόσβαση, συνυπολογιζομένου και του αριθμού των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων της κοινής ομάδας.

3. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν οι συντελεστές βαρύτητας που γνωρίζαμε ως τώρα και οι οποίοι ίσχυαν για όλα τα τμήματα του εκάστοτε πεδίου. Πλέον, οι συντελεστές βαρύτητας που αποδίδονται στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθορίζονται με απόφαση της συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., η οποία εκδίδεται έπειτα από πρόταση κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης και αφορά στην εισαγωγή στην οικεία σχολή, το τμήμα ή την εισαγωγική κατεύθυνση! Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών θα αποδίδει το 100%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί και για τους μαθητές της Α-Β Λυκείου, πως φέτος θα εφαρμοστεί και η Τράπεζα θεμάτων ενώ-παρά τα όσα κατά περιόδους ακούγονται- δεν προσμετράται ο βαθμός των τάξεων αυτών στην εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει συχνά να αξιολογούμε διάφορες φήμες που κυκλοφορούν εμπιστευόμενοι συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και εξειδικευμένα στελέχη, πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε απόφαση ή προγραμματισμό. Εξάλλου, πέρα από την κοπιώδη προετοιμασία και μελέτη που χρειάζονται οι πανελλαδικές, ας μη ξεχνάμε πως αποτελούν και ένα σημαντικό πρώτο στάδιο για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μας πορεία. Ένα στάδιο και μια απόφαση που θα πρέπει να στηριχθεί σε έγκυρα και έγκριτα δεδομένα και όχι σε επιφανειακή πληροφόρηση για να οδηγήσει στον επιθυμητό μας στόχο.

 

Σύνταξη - επιμέλεια:

Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL – Μαθηματικός, www.diakrotima.gr

kalaitzidis_diakrotima_0.jpg

Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Επιστημονικός Διευθυντής/Ιδρυτής EMPLOY EDU Σύμβουλοι εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας – www.employ.edu.gr

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φτιάξε σωστά το Μηχανογραφικό σου εδώ με την βοήθεια των ειδικών

Πανελλαδικές 2022 ΓΕΛ-ΕΠΑΛ: Νέες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής

Πανελλήνιες 2022 - Βάσεις: Υπολογίστε τα μόριά σας εδώ με 3 click

Σπούδασε Νομική, Φαρμακευτική ή Ιατρική στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Μερόπη Τζούφη
Τζούφη: «Η κυβέρνηση νομοθετεί για τα Πανεπιστήμια… χωρίς τα Πανεπιστήμια»
«Η κυβέρνηση νομοθετεί για τα Πανεπιστήμια… χωρίς τα Πανεπιστήμια», είπε η Μ. Τζούφη στην ομιλία της στη Βουλή
Τζούφη: «Η κυβέρνηση νομοθετεί για τα Πανεπιστήμια… χωρίς τα Πανεπιστήμια»
voutsinos
Βούτσινος: Στη Γερμανία για τη συνεδρίαση Εποπτικού Συμβουλίου Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
Συνεδρίαση Εποπτικού Συμβουλίου Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας – Αλλαγές στη συμφωνία
Βούτσινος: Στη Γερμανία για τη συνεδρίαση Εποπτικού Συμβουλίου Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 35χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την 14χρονη κόρη της συντρόφου του
Στη φυλακή ο 35χροvος που καταγγέλθηκε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της συντρόφου του - Στο πλευρό του η 30χρονη σύντροφός του και...
Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 35χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την 14χρονη κόρη της συντρόφου του