Thumbnail
Από τις 26.000 θέσεις που διακηρύσσει το ΥΠΑΙΘ ότι θα διατεθούν φέτος στα δημόσια ΙΕΚ (όλων των υπουργείων) μόλις  8.077 θέσεις διατίθενται στο μηχανογραφικό, δηλ. λιγότερο από το 1/3 των θέσεων

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι απόφοιτοι λυκείου που θα αποκλειστούν από τα ΑΕΙ, λόγω της θεσμοθέτησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, έχουν μια ακόμα δυνατότητα, αυτή του «παράλληλου μηχανογραφικού για τα ΙΕΚ με 52 σημαντικές ειδικότητες». Παρουσιάζει μάλιστα τον θεσμό αυτό ως νέα διέξοδο!

Απάτη 1η: Η «νέα» αυτή διέξοδος των ΙΕΚ ισχύει από το 1992, από την ίδρυση των ΙΕΚ! Η δυνατότητα υποβολής μηχανογραφικού δεν αποτελεί νέα διέξοδο, απλώς πρόκειται για μια διαφορετική διαδικασία εγγραφών σε αυτά.

Απάτη 2η: Από τις 103 ειδικότητες που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια στα ΙΕΚ (που ανήκουν στην ευθύνη όλων των υπουργείων), στο μηχανογραφικό παρουσιάζονται μόλις 52, δηλ. μειωμένες περίπου κατά 50%.

Απάτη 3η:  Από τις 26.000 θέσεις που διακηρύσσει το ΥΠΑΙΘ ότι θα διατεθούν φέτος στα δημόσια ΙΕΚ (όλων των υπουργείων) μόλις  8.077  θέσεις διατίθενται στο μηχανογραφικό, δηλ. λιγότερο από το 1/3 των θέσεων. Από αυτές οι 6.105 ανήκουν στα ΔΙΕΚ του ΥΠΑΙΘ, όταν οι θέσεις σε αυτά τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται γύρω στις 24.000 (δηλ. μόλις το 25% των θέσεων των ΔΙΕΚ/ΥΠΑΙΘ έχουν συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό!).

Απάτη 4η: Οι πιο δημοφιλείς και πολυπληθείς ειδικότητες έχουν εξαφανιστεί ως διά μαγείας από το μηχανογραφικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 από τις 10 περισσότερο πολυπληθείς ειδικότητες, σύμφωνα με στοιχεία του Α΄ εξαμήνου 2019, δεν υπάρχουν στο μηχανογραφικό. Στις ειδικότητες αυτές σπούδαζαν αθροιστικά 17.676 σπουδαστές και σπουδάστριες, δηλ. το 39% του δυναμικού σπουδαστών/-τριών των ΙΕΚ (βλ. σχετικό πίνακα).

Είναι προφανές, λοιπόν, πως με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στα Ιδιωτικά ΙΕΚ να προσεγγίσουν ευκολότερα τους αποφοίτους και να τους προσφέρουν τις πιο περιζήτητες ειδικότητες, αλλά για την ώρα(;) δεν τις προσφέρουν τα δημόσια ΙΕΚ.

Απάτη 5η: Το Υπ. Παιδείας αποφεύγει να ενημερώσει τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων ΓΕΛ για τη δυνατότητα που έχουν, να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας και στα δημόσια ΕΠΑΛ (επίπεδο 4 με την αποφοίτηση και επίπεδο 5 με την ολοκλήρωση του έτους μαθητείας), παρόλο που αυτή την πορεία ακολουθούν πολλοί απόφοιτοι Λυκείου μέχρι σήμερα (το 20% -25% των μαθητών/-τριών των ΕΠΑΛ είναι απόφοιτοι λυκείου και στα εσπερινά η συντριπτική τους πλειοψηφία). Καμία ανακοίνωση του υπουργείου δεν το αναφέρει, καμία ενημέρωση των αποφοίτων. Πρόκειται βέβαια για δημόσιες δομές… Θυμόμαστε όλοι την προσπάθεια του ΥΠΑΙΘ, το Μάιο του 2020, να νομοθετήσει ως ηλικιακό όριο τα 17 έτη στις εγγραφές των ΕΠΑΛ, διάταξη που αποσύρθηκε μετά την κατακραυγή όλων των φορέων της κοινωνίας. Φαίνεται ότι επανέρχονται με άλλο τρόπο….

Τελικά, το Υπουργείο Παιδείας ενδιαφέρεται περισσότερο για να ωθήσει τους αποφοίτους να φοιτήσουν σε ιδιωτικές δομές μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης (σε ποικιλώνυμα κολλέγια, σε ιδιωτικά ΙΕΚ κ.λπ.), παρά στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Για αυτό το λόγο θεσμοθέτησε την ελάχιστη κοινή βάση στα δημόσια ΑΕΙ, για αυτό το λόγο «κρύβει» ελκυστικές ειδικότητες από το μηχανογραφικό των δημοσίων ΙΕΚ, για αυτό το λόγο δεν θέλει απόφοιτους ΓΕΛ να εγγράφονται στα δημόσια ΕΠΑΛ για απόκτηση ειδικότητας.

Τελικά παραμένουν πιστοί στους χορηγούς τους….

Άξιοι και …. άριστοι στο ρόλο τους….

*Του Θέμη Κοτσιφάκη, εκπαιδευτικού, πρώην προέδρου ΟΛΜΕ

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

επανασταση 1821
Επανάσταση 1821: "Παρά προστάτας να ' χωμεν" ή πως επιχειρούν δηλαδή να σβήσουν τη μνήμη του λαού μας
Παρουσιάζουν ως κύριο γεγονός της Επανάστασης την πράξη του πρωτοκόλλου του Λονδίνου του 1830, του διπλωματικού αυτού κειμένου της εξάρτησης της...
Επανάσταση 1821: "Παρά προστάτας να ' χωμεν" ή πως επιχειρούν δηλαδή να σβήσουν τη μνήμη του λαού μας
Εκπαιδευτικοί: Η προσχολική εκπαίδευση στο έλεος όλων των κρίσεων
UNICEF: «Ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά από αίτια που μπορούσαν να είχαν προληφθεί»
Εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη κινδυνεύουν να υποστούν ακραίο οξύ υποσιτισμό ελλείψει κεφαλαίων
UNICEF: «Ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά από αίτια που μπορούσαν να είχαν προληφθεί»
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκπαιδευτικοί: Γιατί τέτοια διαστρέβλωση της πραγματικότητας κ. Λακασά;
Σας προωθούμε την σχετική επιστολή, αλλά και το Δελτίο Τύπου (ξανά) για την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ (μαζί με το σχετικό φωτογραφικό υλικό),...
Εκπαιδευτικοί: Γιατί τέτοια διαστρέβλωση της πραγματικότητας κ. Λακασά;