golearn-engl_970-250
panellinies panelladikes 2021
INTIME NEWS
Πανελλήνιες 2021: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την συμπλήρωση των δύο Μηχανογραφικών δελτίων μέσα από δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις

Ολοκληρώθηκαν οι πανελλαδικές εξετάσεις 2021 και ανακοινώθηκαν οι βαθμοί καθώς και τα στατιστικά των επιδόσεων των 92.090 υποψηφίων που συμμετείχαν από τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ όλης της χώρας.

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) ανά Πανεπιστημιακό τμήμα και έκτοτε ξεκίνησε η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων τόσο για τα ΑΕΙ όσο και για τα δημόσια ΙΕΚ.

Αξίζει να ειπωθεί ότι η ανακοίνωση της ΕΒΕ έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην μαθητική κοινότητα, αφού «πετάει εκτός» Πανεπιστημίων ακόμα και αριστούχους υποψηφίους. Εκτός αυτού η θέσπιση της ΕΒΕ αναμένεται να φέρει γενική άνοδο στις βάσεις 2021 αφήνοντας εκτός Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πάνω από 20.000 υποψηφίους. (Δείτε εδώ αναλυτικές εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο).

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν δύο μηχανογραφικά δελτία, ένα για την εισαγωγής τους στα ΑΕΙ, όπως ισχύει όλα τα χρόνια, και ένα δεύτερο - παράλληλο μηχανογραφικό που θα τους επιτρέπει την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας.

Να σημειωθεί ότι τα τελικά αποτελέσματα των πανελληνίων 2021, δηλαδή οι βάσεις εισαγωγής, αναμένεται να ανακοινωθούν, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού σας δελτίου μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις:

Ποιοι υποβάλλουν Μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ

Μηχανογραφικό Δελτίο μπορούν να υποβάλουν οι εξής:

 • Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2021, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
 • Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2019 ή 2020, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.

Ποιοι υποβάλλουν Μηχανογραφικό για τα Δ.ΙΕΚ

Μηχανογραφικό για τα Δημόσια ΙΕΚ μπορούν να υποβάλλουν:

 • Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2021.
 • Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2021.

Πώς υποβάλλω το Μηχανογραφικό δελτίο

Για να υποβάλλετε το Μ.Δ σας πρέπει να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr, και να χρησιμοποιήσετε τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας σας (password), που έχετε λάβει από την σχολική μονάδα στην οποία εξεταστήκατε. Από εκεί επιλέγετε το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Δεν έχω κωδικό ασφαλείας. Τι κάνω;

Μπορείτε να προσέρχεστε στις Σχολικές Μονάδες που εξεταστήκατε, κατά τις προκαθορισμένες μέρες λειτουργίας τους, μέχρι το τέλος της διαδικασίας υποβολής μηχανογραφικού δελτίου, και να δημιουργήσετε ή να επανεκδώσετε τον κωδικό ασφαλείας σας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την είσοδό σας στο σύστημα

Η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, από υποψηφίους που δεν συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.

Μέχρι πότε μπορώ να καταθέσω Μηχανογραφικό

Το Μηχανογραφικό Δελτίο τόσο για τα ΑΕΙ όσο και το παράλληλο Μηχανογραφικό για τα Δημόσια ΙΕΚ μπορείτε να το καταθέσετε μέχρι την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 και ώρα 24:00.

Η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

Πρέπει να οριστικοποιήσω την αίτηση μου;

Ναι, θα πρέπει μέχρι το το τέλος της διαδικασίας υποβολής μηχανογραφικού δελτίου να έχετε οριστικοποιήσει ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο και να έχετε αποκτήσει μοναδικό Αριθμό Πρωτοκόλλου.

Το σύστημα σας δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύτε προσωρινά το Μ.Δ. σας αλλά αν δεν το οριστικοποιήσετε δεν θα έχει τελικά καμία ισχύ. Προτείνεται επίσης να εκτυπώσετε ή/και να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να δείτε τις τελικές προτιμήσεις σας.

  Μπορών να υποβάλω Μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ που δεν πιάνω την ΕΒΕ;

  Η απάντηση είναι όχι. Μπορείτε να επιλέξετε τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων σας είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

  Είμαι υποψήφιος με το 10%, ισχύει η εφαρμογή της ΕΒΕ;

  Όχι, όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση και σε αυτούς δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

  Έχω οριστικοποιήσει την υποβολή του Μηχανογραφικού άλλα άλλαξα γνώμη. Μπορώ να το τροποποιήσω;

  Μετά την οριστικοποίηση του Μ.Δ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

  Εάν πάλι κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της προθεσμία

  Μπορώ να επιλέξω απεριόριστο αριθμό Δ.ΙΕΚ

  Ναι. Μπορείτε να επιλέξετε όσα Τμήματα επιθυμείτε από όλο το πλήθος που θα περιέχει συνολικά 519 Τμήματα Δημόσιων ΙΕΚ.

  Δείτε επίσης εδώ τις ειδικότητες ΙΕΚ για το παράλληλο μηχανογραφικό

  Πανελλήνιες 2021: Πώς να υπολογίσετε τα μόριά σας

  Αποκλειστικά στο alfavita.gr όλοι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων 2021 θα μπορούν να μετρήσουν τα μόρια τους με το νέο εργαλείο υπολογισμού μορίων - Δείτε εδώ

  Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

  Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

  Πανελλαδικές 2022: Δείτε τις βάσεις εισαγωγής σε όλα τα τμήματα

  Σπούδασε Νομική, Φαρμακευτική ή Ιατρική στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου

  Έκτακτο επίδομα σε 80000 ανέργους - Προλάβετε τις αιτήσεις - Εκδήλωση ενδιαφέροντος εδώ

  σχετικά άρθρα

  Μεσσήνη: Επίθεση με χημικό υγρό σε 49χρονη – Νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο
  Με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο νοσηλεύεται 49χρονη μετά από επίθεση με χημικό υγρό – Ο δράστης τράπηκε σε φυγή
  Μεσσήνη: Επίθεση με χημικό υγρό σε 49χρονη – Νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο
  yppeth
  Υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: Οδηγός υλοποίησης και πρόσληψη αναπληρωτών
  Έγκριση οδηγού υλοποίησης του έργου υποστήριξη ενιαίας συστηματικής φοίτησης και συμπερίληψης στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές...
  Υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: Οδηγός υλοποίησης και πρόσληψη αναπληρωτών