golearn-engl_970-250
Ακόμα μία επιστολή φτάνει στο alfavita από μαθητή που ενώ συγκέντρωσε 20.545 μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν εισάγεται στις Αρχιτεκτονικές Σχολές λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα

Ο Θησέας Τσακνής είναι ένας ακόμα μαθητής που ενώ αρίστευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν μπορέσει να εισαχθεί στην Σχολή της επιλογής του, παρόλο που συγκέντρωσε συνολικά 20.545 μόρια. 

Το alfavita δημοσιεύει την επιστολή του Θησέα προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με την οποία ο μαθητής αναδεικνύει με την σειρά του την αδικία που υφίστανται χιλιάδες υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων εξαιτίας της εφαρμογής ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Ο ίδιος ενώ συγκεντρώνει συνολικά 20.545 μόρια δεν θα εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της επιλογής του λόγω της επίδοσης του στο μάθημα του ελεύθερου σχεδίου, ένα μάθημα που δεν διδάχθηκε καν φέτος στα σχολεία. Ο Θησέας έγραψε 12,3 στο εν λόγω μάθημα ενώ η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του συγκεκριμένου μαθήματος στην Αρχιτεκτονική Αθήνας βρίσκεται στο 14,03. 

Ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει: «Έχω αφιερώσει τα τελευταία δύο χρόνια σε προετοιμασία, ώστε να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας και προς μεγάλη μου απογοήτευση, παρόλο που βρίσκομαι 1.380 μόρια(!) πάνω από την περσινή βάση και έχοντας αριστεύσει στα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού μου υπό αντίξοες συνθήκες λόγω της τηλεκπαίδευσης, μου απαγορεύεται, η είσοδος στη παραπάνω σχολή»

Να σημειωθεί ότι από την ώρα που ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα, το alfavita έχει λάβει μεγάλο πλήθος από επιστολές διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας, από υποψηφίους που ενώ αριστεύουν δεν εισάγονται στην πρώτη τους επιλογή.

Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας, αναφερόμενη στο ζήτημα που έχει προκύψει είπε: «Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα επέλεξαν τον αριθμό εισακτέων και όχι το υπουργείο Παιδείας. Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας».

Επιπλέον, η υπουργός απαντώντας δημόσια στην επιστολή που δημοσίευσε το alfavita για τον μαθητή που ενώ συγκέντρωσε 20.988 μόρια δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή». Σημαντικό προς αναφορά είναι πως ο μαθητής στις φετινές πανελλαδικές συγκέντρωσε 20.988 μόρια ενώ η περσινή βάση για την σχολή Αρχιτεκτονικής ήταν 19.165.

Να σημειωθεί τέλος ότι από χθες έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ψήφισμα με συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών με αίτημα την παραίτηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, καθώς και την ανάκληση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Η επιστολή του μαθητή Θησέα Τσάκνη στο alfavita:

Κυρία υπουργέ,

Είμαι ένας ακόμη υποψήφιος που, ενώ έχει συγκεντρώσει 20.545 μόρια, λόγω της θέσπισης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν μου δίνεται το δικαίωμα να δηλώσω τις σχολές της Αρχιτεκτονικής. Όπως πολύ σωστά τοποθετήθηκε και ο συνυποψήφιος μου είμαι κι εγώ ένας «αποτυχημένος άριστος».

Έχω αφιερώσει τα τελευταία δύο χρόνια σε προετοιμασία, ώστε να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας (όπου η αντίστοιχη  βάση για το 2020 ήταν 19.165 μόρια). Και προς μεγάλη μου απογοήτευση, παρόλο που βρίσκομαι 1.380 μόρια(!) πάνω από την περσινή βάση και έχοντας αριστεύσει στα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού μου( 17,6 χημεία, 19.3 μαθηματικά και 19,8 φυσική) υπό αντίξοες συνθήκες λόγω της τηλεκπαίδευσης, μου απαγορεύεται, όπως προανέφερα, η είσοδος στη παραπάνω σχολή λόγω του βαθμού που έγραψα στο μάθημα του ελεύθερου σχεδίου(12.3). Να τονίσω κι εγώ ότι το μάθημα του σχεδίου δεν διδάχθηκε φέτος στα σχολεία, η διδασκαλία του στο φροντιστήριο μέσω τηλεκπαίδευσης ήταν δυσχερέστατη και η ΕΒΕ του ορίστηκε στα τέλη της σχολικής χρονιάς.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ τουλάχιστον άδικο να μη δίνεται σε έμενα, όπως και στους υπόλοιπους συνυποψήφιούς μου, η δυνατότητα να δηλώσω τη σχολή της πρώτης μου επιλογής, την οποία σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα θα «έπιανα». Και είναι επίσης άδικο λόγω ενός βαθμού να κρίνομαι ακατάλληλος να φοιτήσω σε μια σχολή  που μέχρι πέρσι δεχόταν υποψηφίους  που έγραφαν τουλάχιστον 10 στα μαθήματα του σχεδίου.

Σας καλώ λοιπόν να επανεξετάσετε το μέτρο της ΕΒΕ, ώστε να αρθούν αδικίες σαν τις φετινές. Καλώ επίσης τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να παρέμβουν.

Λυπάμαι πολύ που έτυχε να είμαι κι εγώ άλλο ένα θύμα της πολιτικής σας. 

Θησέας Τσάκνης

Απόφοιτος του 24ου Ημερησίου ΓΕΛ Αθηνών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2022: Σημαντική μείωση των αριστούχων δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Μηχανογραφικό 2022: 12+1 Τμήματα ΑΕΙ που δεν είναι αυτό που νομίζετε

Πανελλήνιες 2022 - Βάσεις: Υπολογίστε τα μόριά σας εδώ με 3 click

Σπούδασε Νομική, Φαρμακευτική ή Ιατρική στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Αλέξανδρος Κόπτσης 2021 υπουργείο παιδείας
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Το Α΄15νθήμερο του Αυγούστου θα έχουν γίνει και οι διορισμοί των μονίμων και οι προσλήψεις των αναπληρωτών

Πριν από τις 15 Αυγούστου το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να έχουν γίνει τόσο οι μόνιμοι διορισμοί όσο και οι προσλήψεις αναπληρωτών...

Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Το Α΄15νθήμερο του Αυγούστου θα έχουν γίνει και οι διορισμοί των μονίμων και οι προσλήψεις των αναπληρωτών
θάνατος εκπαιδευτικού
Πειραιάς: Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο εκπαιδευτικού μία ημέρα πριν βγει στη σύνταξη
«Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή εκπαιδευτικός στον Πειραιά «μία ημέρα πριν βγει στην σύνταξη και πριν την ονομαστική του εορτή» - Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ
Πειραιάς: Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο εκπαιδευτικού μία ημέρα πριν βγει στη σύνταξη
Κορονοϊός: Γιατί η πανδημία χτύπησε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;
Γιατί η πανδημία χτύπησε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πώς η κλιματική αλλαγή γεννά φόβους για την απελευθέρωση παλαιο-ιών;
Κορονοϊός: Γιατί η πανδημία χτύπησε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;