Thumbnail
Αναλυτικά τα θέματα και ο τρόπος βαθμολόγησής του - Την σχετική απόφαση υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

Σε ΦΕΚ εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, με την οποία τροποποιείται η υπουργική απόφαση  107268/Δ2/03-07-2019 σχετικά με  τον τρόπο εξέτασης του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» της Γ' τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, της Γ' και Δ' τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου .

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι στους μαθητές δίνονται ς δύο ή τρία μη διδαγμένα κείμενα, συνολικής έκτασης έως τρεις σελίδες, ένα εκ των οποίων είναι λογοτεχνικό, σε ολοκληρωμένη ή αποσπασματική μορφή, (ποίημα, διήγημα, μυθιστόρημα ή θεατρικό έργο)• τα υπόλοιπα κείμενα μπορεί να είναι σε ολοκληρωμένη, ελαφρώς διασκευασμένη ή αποσπασματική μορφή: δημοσιογραφικά άρθρα, συνεντεύξεις, κριτικές, δοκίμια, επιστημονικά κείμενα, αφίσες με λεζάντα, πληροφοριακά κείμενα με εικόνες, σκίτσα, πίνακες ή διαγράμματα κ.ά.), διαφορετικά μεταξύ τους ως προς το κειμενικό είδος, ώστε να αποτιμάται η αναγνωστική ικανότητα των μαθητών και μαθητριών σε ποικιλία κειμενικών ειδών. Τα κείμενα μπορούν να συνοδεύονται από σύντομο εισαγωγικό σημείωμα χωρίς ερμηνευτικά σχόλια.

Τα κείμενα συνοδεύονται από τα εξής θέματα:

Το πρώτο θέμα σχετίζεται με τα μη λογοτεχνικά κείμενα και αφορά στη συνοπτική νοηματική απόδοση από τους μαθητές και τις μαθήτριες μέρους ενός κειμένου ή
τη συνοπτική απόδοση των απόψεων που διατυπώνονται σε ένα κείμενο για κάποιο ζήτημα.

Το πρώτο θέμα βαθμολογείται με 15 μονάδες. 

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με τα μη λογοτεχνικά κείμενα και αναλύεται σε τρία ερωτήματα, διαφορετικά μεταξύ τους, με δυνατότητα κάποιο/κάποια από αυτά να είναι κλειστού τύπου και με ενδεχόμενη αιτιολόγηση της απάντησης. Ένα από αυτά μπορεί να διαιρείται σε δύο υποερωτήματα.

Το δεύτερο θέμα βαθμολογείται με 40 μονάδες, που επιμερίζονται σε κάθε ερώτημα ανάλογα με τη βαρύτητα τους (15+15+10). Τα υποερωτήματα, επίσης, βαθμολογούνται ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

Το τρίτο θέμα σχετίζεται με το λογοτεχνικό κείμενο και αφορά στην παραγωγή ερμηνευτικού σχολίου, με το  Τεύχος B’ 3164/12.08.2019 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 37839 οποίο επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφενός να αναπτύσσουν κρίσιμα θέματα/ερωτήματα που πραγματεύεται το λογοτεχνικό κείμενο, αξιοποιώντας συνδυαστικά κειμενικούς δείκτες ή και στοιχεία συγκειμένου, αφετέρου να τοποθετούνται/ανταποκρίνονται στα θέματα/ερωτήματα αυτά, τεκμηριώνοντας τις προσωπικές τους θέσεις. Η προβλεπόμενη έκταση της απάντησης μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 200 λέξεις.

Το τρίτο θέμα βαθμολογείται με 15 μονάδες.

Το τέταρτο θέμα σχετίζεται με τα μη λογοτεχνικά κείμενα και αφορά στη γραπτή παραγωγή κριτικού λόγου, 300 έως 400 λέξεις (ανάλογα με τη βαρύτητα του θέματος), το οποίο ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο (σκοπό, πομπό, αποδέκτες, κειμενικό είδος) και ζητεί από τους μαθητές/τριες την ανάπτυξη τεκμηριωμένης προσωπικής γνώμης, τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους με προβλήματα, θέσεις, στάσεις, στερεότυπα, προκαταλήψεις κ.ά. που θέτει το κείμενο/θέτουν
τα κείμενα αναφοράς.

Το τέταρτο θέμα βαθμολογείται με 30 μονάδες.

ΤΟ ΦΕΚ

Διαβάστε ακόμη:

Νέο Ετήσιο Εξ αποστάσεως Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους ιδιωτικού: Ξεκινούν 10/3 οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molyvi_tetradio.jpg
Μην βασίζεστε μόνο σε κινητό και υπολογιστή: Τι πρέπει να έχετε σε έντυπη μορφή στο σπίτι
Ένα απλό «έντυπο δίχτυ ασφαλείας» μπορεί να σας σώσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις
Μην βασίζεστε μόνο σε κινητό και υπολογιστή: Τι πρέπει να έχετε σε έντυπη μορφή στο σπίτι
malware-android.jpg
Συναγερμός για χρήστες Android: Νέο AI-malware «καρφώνεται» στη συσκευή και καταγράφει οθόνες
Το PromptSpy, το πρώτο κακόβουλο λογισμικό που εκμεταλλεύεται γενετική τεχνητή νοημοσύνη, παρακολουθεί τη δραστηριότητα και μπλοκάρει την...
Συναγερμός για χρήστες Android: Νέο AI-malware «καρφώνεται» στη συσκευή και καταγράφει οθόνες
τσατ
Θεσσαλονίκη: Η Ανάσταση συναντά την Τεχνητή Νοημοσύνη – Viral η λαμπάδα ChatGPT
Ο Αλέξης Γεράκης δημιουργεί φέτος τη λαμπάδα που «μιλάει» με AI, ενώ οι ελληνικές γεύσεις ταξιδεύουν ως την Αυστραλία
Θεσσαλονίκη: Η Ανάσταση συναντά την Τεχνητή Νοημοσύνη – Viral η λαμπάδα ChatGPT