Νέα Ελληνική Γλώσσα 2019: Απαιτητική η περίληψη, αναμενόμενο το θέμα της έκθεσης
Τα θέματα ήταν βατά, ωστόσο η σύνταξη της περίληψης απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή. Αναμενόμενο το θέμα της έκθεσης

της Χρύσας Βαϊνανίδη

Με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας άνοιξε η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τους περίπου 85.000 υποψηφίους των Γενικών και Εσπερινών Λυκείων.

Στους υποψηφίους δόθηκε απόσπασμα από το βιβλίο του Norberto Bobbio «Το μέλλον της δημοκρατίας» που πραγματεύεται τις αξίες της δημοκρατίας, τα ιδανικά και τη δράση των ενεργών πολιτών. 

Στο τρίτο θέμα οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο παρουσιάζοντας τις απόψεις τους για τις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη δημοκρατία στην καθημερινότητά του, αλλά και στις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Φροντιστηρίου Ορόσημο Πειραιά, η περίληψη χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή πρώτον γιατί το συγκεκριμένο απόσπασμα περιείχε αντιφάσεις και δεύτερον γιατί πρόκειται για μετάφραση από ξένο δοκίμιο.

Οι ασκήσεις κατανόησης κειμένου και οι ερωτήσεις θεωρίας ήταν βατές. Βατές ήταν και οι λεξιλογικές ασκήσεις, ωστόσο το δεύτερο υποερώτημα του Β3.β δεν έχει ξανατεθεί. Το θέμα της έκθεσης ήταν αναμενόμενο και ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των μαθητών. 

Δείτε εδώ αναλυτικά τα θέματα, τις εκτιμήσεις και τις λύσεις των θεμάτων στη Νέα Ελληνικής Γλώσσας
 


Δείτε επίσης:

Δωρεάν Συμβουλές συμπλήρωσης Μηχανογραφικού σε χιλιάδες μαθητές
 

σχετικά άρθρα