Β’ φάση αναπληρωτών: 6.500 προσλήψεις και μετά η Γ’ φάση – Όλες οι ημερομηνίες

Κόσμος 0

Ευρώπη: Πρόστιμο-μαμούθ στην Google λόγω GDPR

google Πανελλήνιες
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ποιος ο λόγος της πολύκροτης υπόθεσης και ποιο το ύψος της αποζημίωσης

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 403 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε στις 21 Σεπτεμβρίου 2026 η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (DPC) στον τεχνολογικό κολοσσό της Google, κρίνοντας παράνομες τις πρακτικές παρακολούθησης της γεωγραφικής θέσης των χρηστών. Παράλληλα, η Αρχή έδωσε στην εταιρεία προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Η ελληνική εκπροσώπηση 

Η απόφαση αποτελεί δικαίωση για τις ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών, ωστόσο η μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Η νομική διαδικασία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018, όταν οκτώ οργανώσεις καταναλωτών από ισάριθμα κράτη-μέλη της ΕΕ -υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC)- κατέθεσαν προσφυγές στις αρμόδιες αρχές. Στις οργανώσεις αυτές συμμετείχε ενεργά και η ελληνική Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

  • Ιούλιος 2019: Η Ιρλανδική Αρχή ανέλαβε ρόλο επικεφαλής ερευνών λόγω της παρουσίας της ευρωπαϊκής έδρας της Google στη χώρα.
  • Αύγουστος 2023: Κοινοποιήθηκε στα υπόλοιπα κράτη-μέλη το προσχέδιο της απόφασης.
  • Σεπτέμβριος 2026: Ανακοινώθηκε η τελική απόφαση.

Η υπόθεση βασίστηκε αρχικά σε έρευνα της νορβηγικής οργάνωσης Forbrukerrådet σχετικά με τις αθέατες πρακτικές ενεργοποίησης της παρακολούθησης τοποθεσίας σε συσκευές Android. Επιπλέον, το 2022, η BEUC και η ΕΚΠΟΙΖΩ υπέβαλαν συμπληρωματική καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές που πραγματοποίησε η Google στην πλατφόρμα της δεν εξάλειψαν τους παραπλανητικούς σχεδιασμούς (dark patterns) λήψης συγκατάθεσης.

Αντιδράσεις: «Θετική εξέλιξη, αλλά με δυσανάλογη καθυστέρηση»

Εκπρόσωποι των φορέων προστασίας καταναλωτών χαιρέτισαν την απόφαση, στηλιτεύοντας παράλληλα τους αργούς ρυθμούς της δικαιοσύνης.

Ο Γενικός Διευθυντής της BEUC, Αγκουστίν Ρέινα, σημείωσε:

«Η απόφαση επιβεβαιώνει την παρανομία του τρόπου με τον οποίο η Google εξασφάλιζε τη συγκατάθεση των χρηστών. Ωστόσο, ο χρόνος που απαιτήθηκε είναι δυσανάλογος με τη σοβαρότητα της παράβασης. Η καθυστερημένη εφαρμογή του νόμου μπορεί να αποβεί τόσο επιζήμια όσο και η πλήρης απουσία του.»

Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Ελένη Αλευρίτου, υπογράμμισε τους κινδύνους της παρακολούθησης:

«Η συλλογή δεδομένων εντοπισμού είναι μία από τις πιο παρεμβατικές μορφές παρακολούθησης. Καταγράφονται ευαίσθητες πληροφορίες για τη δημιουργία ατομικού προφίλ, με στόχο τις στοχευμένες διαφημίσεις, τη χειραγώγηση των χρηστών και την πόλωση.»

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Μισθοί εκπαιδευτικών 2026: Πόσα παίρνουν μόνιμοι, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές – Όλοι οι πίνακες

Αρναούτογλου: Αλλάζει ο καιρός – Τι αναμένουμε σε Αττική και Θεσσαλονίκη σήμερα Κυριακή και την εβδομάδα που έρχεται

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος