Κόσμος 0

Συναγερμός WMO: Ο θανατηφόρος καύσωνας «κατεβαίνει» Βαλκάνια και Ελλάδα

Άνδρας δροσίζεται εν μέσω καύσωνα στο σιντριβάνι στο Σύνταγμα
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Προειδοποίηση για ακραίο κύμα καύσωνα – Οι 24 χώρες που θα «ψηθούν» τις επόμενες ημέρες

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα, το οποίο ήδη αφήνει πίσω του νεκρούς στην Ευρώπη, αναμένεται να χτυπήσει την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σύμφωνα με έκτακτη προειδοποίηση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Τα στοιχεία από το Περιφερειακό Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης του Κλίματος, το οποίο τελεί υπό τη διεύθυνση της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD), δείχνουν ότι η ακραία ζέστη θα επεκταθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες σε τεράστια τμήματα της δυτικής, κεντρικής και νότιας Ευρώπης. 

Ωστόσο, οι τρέχουσες προγνώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το επίκεντρο αυτής της θερμικής εισβολής μετατοπίζεται πλέον ξεκάθαρα προς τη δική μας γειτονιά.

Έρχεται καύσωνας με τροπικές νύχτες και εφιαλτικές θερμοκρασίες

Τα μετεωρολογικά μοντέλα τρομάζουν, καθώς δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες θα εκτιναχθούν 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο για την εποχή. 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, o υδράργυρος θα καρφωθεί σταθερά πάνω από τους 35°C, αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις τους 39°C με 40°C. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν θα πέφτουν κάτω από τους 20°C, δημιουργώντας το εφιαλτικό φαινόμενο των «τροπικών νυχτών», όπου το σώμα αδυνατεί να ανακάμψει από τη ζέστη της ημέρας.

Στη «ζώνη του πυρός» η Ελλάδα, οι 24 χώρες που απειλούνται

Η χώρα μας φιγουράρει στη λίστα του WMO ανάμεσα στα 24 ευρωπαϊκά κράτη που θα βρεθούν στον κλοιό του πύρινου εφιάλτη.

Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη το κύμα θα επηρεάσει την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη νότια Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Την ίδια ώρα, η θερμική απειλή θα χτυπήσει με σφοδρότητα τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, επηρεάζοντας την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και φυσικά την Ελλάδα.

Συναγερμός στα Βαλκάνια: Σπάνε ιστορικά ρεκόρ

Η κατάσταση στις γειτονικές χώρες είναι ήδη ασφυκτική. Από την Κυριακή, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 39°C σε περιοχές της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου. Στο Βελιγράδι, οι προβλέψεις δείχνουν 38°C την Κυριακή και 39°C τη Δευτέρα και την Τρίτη, διαλύοντας το ιστορικό ρεκόρ ζέστης που κρατούσε από τον Ιούνιο του 2021.

Στις πόλεις των Βαλκανίων οι δρόμοι ερημώνουν, οι πολίτες αναζητούν απεγνωσμένα σκιά και νερό στα σιντριβάνια, ενώ οι ευπαθείς ομάδες κλείνονται στα σπίτια τους για να προστατευτούν. Την ίδια ώρα, η ζέστη έχει μετατρέψει σε «βραστήρα» ακόμα και την Αδριατική, με τη θερμοκρασία του νερού στην Πούλα της Κροατίας να καταγράφει το απίστευτο νούμερο των 27°C από τις 8:00 το πρωί!

Με τις μνήμες από το καταστροφικό καλοκαίρι του 2025 νωπές -όταν το Κόσοβο κατέγραψε το απόλυτο ρεκόρ των 42,4°C και η Αλβανία παραδόθηκε στις φλόγες- οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, καθώς η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευθύνεται «αναμφίβολα» για την πρωτοφανή ένταση και διάρκεια αυτών των φαινομένων.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Σχολεία: Όλες οι ημερομηνίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - Πότε επιστρέφουν εκπαιδευτικοί και μαθητές

ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Κλείδωσε η νέα προκήρυξη για 317 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς
 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος