Η αποχώρηση του Βίκτορ Όρμπαν από την εξουσία, μετά το αποτέλεσμα στις εκλογές της Κυριακής, σηματοδοτεί μια βαθιά γεωπολιτική αλλαγή, τερματίζοντας μια μακρά περίοδο συγκρούσεων ανάμεσα στη Βουδαπέστη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ήττα του Ούγγρου ηγέτη, ο οποίος επί χρόνια αποτελούσε το «αγκάθι» στις εσωτερικές διαδικασίες της Ε.Ε., χαιρετίστηκε από την ηγεσία των Βρυξελλών ως μια στιγμή ελπίδας για την ευρωπαϊκή ενότητα.
«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά πιο δυνατά στην Ουγγαρία απόψε», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας.
Το «πράσινο φως» για την Ουκρανία και οι σχέσεις με το Κρεμλίνο
Η εκλογή του Πέτερ Μάγιαρ και η νίκη του κόμματος Tisza αναμένεται να ανατρέψουν την αντι-ουκρανική ρητορική που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Όρμπαν. Η νέα ηγεσία θεωρείται ότι θα ξεκλειδώσει το κρίσιμο δάνειο των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, το οποίο παρέμενε «παγωμένο» λόγω των ουγγρικών βέτο.

Ο Όρμπαν είχε κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι χρησιμοποιούσε τη θέση του για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Μόσχας, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων. «Το αποτέλεσμα των εκλογών αλλάζει τα δεδομένα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στο Eurasia Group.
Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η νέα κατάσταση δεν θα είναι απαραίτητα ανέφελη. «Τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα: Δεν έχεις τον συστηματικό εκβιασμό», δήλωσε ο Έρικ Μορίς, αναλυτής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής, συμπληρώνοντας όμως με νόημα «αλλά δεν κάνει τα πράγματα εύκολα».
Η στρατηγική του Όρμπαν και οι κατηγορίες για παρέμβαση
Στην προεκλογική περίοδο, το κόμμα Fidesz του Όρμπαν χρησιμοποίησε σκληρή προπαγάνδα, γεμίζοντας τη χώρα με αφίσες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κατηγορώντας την Ε.Ε. για την οικονομική στασιμότητα. Παράλληλα, ο Όρμπαν δέχθηκε σφοδρά πυρά για διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών προς τη Ρωσία, αλλά και για την απαγόρευση του Pride 2025.
Στο πλευρό του Όρμπαν στάθηκε η κυβέρνηση Τραμπ, με τον Αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς να κατηγορεί ευθέως τις Βρυξέλλες για «ένα από τα χειρότερα παραδείγματα εκλογικής παρέμβασης που έχω δει ή έχω διαβάσει». Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς, με τον Στεφάν Σεζουρνέ να σχολιάζει «πάντα μου φαίνεται παράξενο ότι ένας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να σχολιάσει εκλογές, ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα σχολιάσει την εκλογή και την εκστρατεία».
Η επόμενη μέρα στην Ουγγαρία και την Ευρώπη
Για τον Πέτερ Μάγιαρ, η προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρο, καθώς η Ουγγαρία προσδοκά να ξεμπλοκάρει κονδύλια ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και δάνεια επανεξοπλισμού ύψους 16 δισεκατομμυρίων.
Παρά τον ενθουσιασμό, ο Μάγιαρ παραμένει σκεπτικιστής σε θέματα μετανάστευσης και ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, υποδηλώνοντας ότι οι διαφωνίες εντός της Ε.Ε. θα συνεχιστούν, αλλά πλέον χωρίς τον «συστηματικό εκβιασμό» του παρελθόντος. «Η θέση της Ουγγαρίας είναι στην καρδιά της Ευρώπης», κατέληξε η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στέλνοντας μήνυμα ενότητας για τη νέα εποχή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας
Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος
Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα
Νίκος Μακρής