Σε φάση αυξημένης έντασης αλλά και έντονων διπλωματικών διεργασιών εισέρχονται οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να συνδυάσει διαπραγματεύσεις με σαφή στρατιωτική πίεση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας δυναμικής παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι εξετάζεται η αποστολή δεύτερου αεροπλανοφόρου με πλήρη ομάδα κρούσης στην περιοχή, ως προετοιμασία για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών με την Τεχεράνη. Όπως σημείωσε, ήδη μια ναυτική αρμάδα κατευθύνεται προς τον Κόλπο, ενώ δεν απέκλεισε την ενίσχυση της παρουσίας με νέο αεροπλανοφόρο.
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την ανάπτυξη δεύτερης δύναμης μετά το USS Abraham Lincoln, το οποίο συνοδεύεται από μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους Tomahawk και πολεμικά πλοία, υπενθυμίζοντας πως κατά τον πόλεμο στη Γάζα οι ΗΠΑ διατηρούσαν δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή.
Η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη επέστρεψαν στο τραπέζι των συνομιλιών για πρώτη φορά μετά τη σύντομη αλλά σφοδρή σύγκρουση του Ιουνίου, ενώ ήδη προγραμματίζεται δεύτερος γύρος επαφών την επόμενη εβδομάδα. Ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως το δίλημμα είναι σαφές: είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε θα ληφθούν «πολύ σκληρά μέτρα», όπως συνέβη στο παρελθόν.
Παρά την ένταση, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν συμμετέχει αυτή τη φορά πιο σοβαρά, καθώς αντιλαμβάνεται πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε δυναμικές ενέργειες.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι πέρυσι τον Ιούνιο διέταξε πλήγματα κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, τονίζοντας πως τότε η Τεχεράνη δεν πίστευε ότι θα τολμούσε να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλίμα τώρα είναι «πολύ διαφορετικό».
Σε δημόσιες τοποθετήσεις, το Ιράν ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να συζητήσει ζητήματα πέρα από το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι δεν παραιτείται από το δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου. Αυτή η στάση έχει ενισχύσει τις φωνές στην Ουάσινγκτον και στο Ισραήλ που εκτιμούν πως μια συνολική συμφωνία είναι ανέφικτη, προκρίνοντας τη στρατιωτική επιλογή.
Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι είναι αυτονόητο πως η όποια συμφωνία θα αφορά τον πυρηνικό φάκελο, ωστόσο εξέφρασε την άποψη πως θα μπορούσαν να τεθούν και τα αποθέματα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας ασφαλείας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια «σπουδαία συμφωνία» με την Τεχεράνη.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για ακόμη μία συνάντηση με τον Τραμπ, την έβδομη στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Αμερικανού προέδρου. Ο Ισραηλινός ηγέτης εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός για τις προοπτικές μιας μεγάλης συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι θα παρουσιάσει τις «βασικές αρχές» που, κατά την άποψή του, είναι απαραίτητες για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι ο Νετανιάχου δεν αντιτίθεται στις συνομιλίες, υποστηρίζοντας πως και εκείνος επιθυμεί μια καλή συμφωνία, υπό τον όρο ότι θα διασφαλίζει τη σταθερότητα της περιοχής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom