Κόσμος 0

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Ζελένσκι: «Η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ – Η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία»

ζελσν
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι η Συμμαχία έχει χαρακτηρίσει την πορεία του Κιέβου προς ένταξη ως «μη αναστρέψιμη»

Λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες επαφές στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε αιχμηρές δηλώσεις για το Ουκρανικό, στέλνοντας σαφή μηνύματα τόσο προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες που τον συνοδεύουν στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως η Κριμαία δεν πρόκειται να επιστρέψει στον έλεγχο του Κιέβου, καθώς η προσάρτηση στη Ρωσία «έχει κλείσει οριστικά από το 2014».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι η Συμμαχία έχει χαρακτηρίσει την πορεία του Κιέβου προς ένταξη ως «μη αναστρέψιμη».

Στην ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία άμεσα, εάν το επιθυμούσε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνέχιση της σύγκρουσης είναι πολιτική επιλογή του Κιέβου.

Οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται αμέσως μετά τη συνάντηση κορυφής στην Αλάσκα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου ο Τραμπ εγκατέλειψε την προηγούμενη θέση του υπέρ άμεσης κατάπαυσης του πυρός. Αντίθετα, μίλησε πλέον για την ανάγκη μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε πρόθυμος να εξετάσει μια συμφωνία ασφαλείας τύπου “ΝΑΤΟ” για την Ουκρανία, χωρίς όμως να δέχεται την πλήρη ένταξή της στη Συμμαχία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τοποθετήσεις Τραμπ εντάσσονται σε μια στρατηγική επανατοποθέτησης των ΗΠΑ στον πόλεμο. Η συνάντηση που θα έχει με τον Ζελένσκι και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στον Λευκό Οίκο αναμένεται να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Νέα σχολική χρονιά 2026-2027: «Κλείδωσε» ο αγιασμός και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Σκάνδαλο στην Εθνική Σχολή Δικαστών: Υποψήφιος γραμματέας πιάστηκε με πλαστό πτυχίο

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν βγάλει μετά τις 3 Αυγούστου

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος