τραμπ_προεδρος
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Με φόντο τις επετείους των παγκοσμίων πολέμων, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, επαναφέρει τη συμβολική ηγεμονία της χώρας του στο προσκήνιο, διεκδικώντας για τις ΗΠΑ πρωταγωνιστικό ρόλο στις νίκες των δύο παγκοσμίων συγκρούσεων.

Νέες επετειακές πρωτοβουλίες με πολιτικό φορτίο

Σε δηλώσεις του, ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θεσμοθετήσει την 8η Μαΐου ως «Ημέρα Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αποδίδοντας τον κύριο ρόλο για την έκβαση του πολέμου στις ΗΠΑ. Παράλληλα, προανήγγειλε πως η 11η Νοεμβρίου – ήδη καθιερωμένη ως Ημέρα Βετεράνων – θα λάβει διπλό χαρακτήρα, προσθέτοντας και την «Ημέρα Νίκης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» στο ημερολόγιο.

«Εμείς φέραμε τη νίκη – είτε αυτό αρέσει είτε όχι», ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλε μέσω της πλατφόρμας Truth Social, ασκώντας άμεση κριτική στις χώρες που τιμούν την ίδια επέτειο, όπως η Γαλλία και η Ρωσία.

Ιστορική αναγνώριση ή αναθεώρηση;

Παρόλο που αναγνώρισε τη συνεισφορά των συμμάχων και τη βαριά ανθρώπινη απώλεια της Ρωσίας, ο Τραμπ τόνισε πως «καμία άλλη χώρα δεν πλησίασε την προσφορά των ΗΠΑ» στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η 8η Μαΐου δεν προτείνεται ως νέα επίσημη αργία, αλλά ως συμβολική εθνική μέρα μνήμης.

Η ιστορική αλήθεια για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στους πολέμους

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες πράγματι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, ειδικά από το 1941 και μετά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως:

  • Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο μόλις το 1917, με κινητοποίηση περίπου 4 εκατομμυρίων ανδρών, αριθμός σαφώς μικρότερος από τα 9 εκατομμύρια της Βρετανίας και της Γαλλίας και τα 18 εκατομμύρια της Ρωσίας.

  • Οι απώλειες των Αμερικανών ήταν επίσης περιορισμένες σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αμερικανική εμπλοκή ξεκίνησε μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941, και οι απώλειες ανήλθαν σε 416.800 στρατιώτες, ενώ η Σοβιετική Ένωση υπέστη πολλαπλάσια απώλεια, μεταξύ 8,8 και 10,7 εκατομμυρίων στρατιωτών.

Η πρόταση του Τραμπ φαίνεται να εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική επαναπροσδιορισμού της αμερικανικής υπεροχής, ιδίως ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Επιχειρεί να επικεντρώσει το αφήγημα στην αμερικανική ισχύ και τον πατριωτισμό, ενισχύοντας το προφίλ του ως υπερασπιστή των «αληθινών ηρώων».

Ωστόσο, η ιστορική προσέγγιση που υιοθετεί, αφήνει στο περιθώριο τη συλλογική προσπάθεια των Συμμάχων, ενώ υποβαθμίζει την έκταση των θυσιών άλλων εθνών, οι οποίες καθόρισαν εξίσου την έκβαση των συγκρούσεων.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ηφαι
Σαντορίνη: Η ανακάλυψη στον βυθό που αλλάζει τα δεδομένα για το ηφαίστειο Κολούμπο
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει άγνωστη τεκτονική δομή και φωτίζει τη σχέση σεισμών, ρηγμάτων και ηφαιστειακής δραστηριότητας
Σαντορίνη: Η ανακάλυψη στον βυθό που αλλάζει τα δεδομένα για το ηφαίστειο Κολούμπο
Κούβα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κατασκευάζουν πρόσχημα για στρατιωτική επίθεση
Κούβα σε κατάσταση συναγερμού: Ακυρώνονται πτήσεις, κλείνουν ξενοδοχεία εν μέσω φόβων για κλιμάκωση με τις ΗΠΑ
Η οικονομική κρίση βαθαίνει, οι ελλείψεις γονατίζουν τη χώρα και οι δηλώσεις Τραμπ εντείνουν την ανησυχία στην Αβάνα
Κούβα σε κατάσταση συναγερμού: Ακυρώνονται πτήσεις, κλείνουν ξενοδοχεία εν μέσω φόβων για κλιμάκωση με τις ΗΠΑ
paralies
Συναγερμός για τις παραλίες: Ακατάλληλη για κολύμβηση η μία στις τρεις
Ανησυχητικά ευρήματα από τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ – Ποιες περιοχές της Αττικής και της χώρας εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα
Συναγερμός για τις παραλίες: Ακατάλληλη για κολύμβηση η μία στις τρεις
Σταδιακές πληρωμές σε χρήματα από τον ΕΦΚΑ για 25.000 εργαζόμενους συνταξιούχους
Επίδομα γέννησης έως 3.500 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται και πώς θα το λάβουν
Αυξημένη οικονομική ενίσχυση για οικογένειες με παιδιά – Οι προϋποθέσεις, οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Επίδομα γέννησης έως 3.500 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται και πώς θα το λάβουν