planitero1
Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 697 μέτρων και χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το εντυπωσιακό πλατανοδάσος των πηγών του Αροάνιου ποταμού, το Πλανητέρο είναι ένας τόπος γεμάτος εικόνες και αρώματα που σπάνια συναντά κανείς.

Το Πλανητέρο θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά, όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Παρόλο που κάθε εποχή του χρόνου αναδεικνύει τη μαγεία του, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο το τοπίο αποκτά μια μοναδική ζωντάνια. Το δάσος με τα αιωνόβια πλατάνια μερικά από τα οποία έχουν κορμούς με διάμετρο έως και τέσσερα μέτρα. οι νεροτριβές (με μία να συνεχίζει ακόμη τη λειτουργία της) και οι πηγές που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια δημιουργούν ένα σκηνικό μοναδικό, ιδανικό ακόμα και για σύντομες εξορμήσεις.

Η περιοχή του Πλανητέρου προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000, ανήκοντας στη ζώνη «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός». Το μεγαλύτερο μέρος του πλατανοδάσους ανήκει στο Δασαρχείο Καλαβρύτων και στη συνεταιριστική ένωση των Μύλων, Νεροτριβών και Ιχθυοτροφείων του Πλανητέρου.

Οι επισκέπτες θα βρουν παραδοσιακές ταβέρνες απλωμένες γύρω από τις πηγές, όπου κυριαρχεί η ντόπια πέστροφα στο μενού: ψητή, τηγανητή ή σοταρισμένη με φρέσκο βούτυρο και αμύγδαλα μια γεύση που υπόσχεται να μείνει αξέχαστη. Μάλιστα, κάποιες από τις ταβέρνες διατηρούν δικά τους ιχθυοτροφεία, προσφέροντας έτσι στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δουν από κοντά πώς αλιεύεται το φρέσκο ψάρι.

Μετά το γεύμα, αξίζει μια επίσκεψη στον παραδοσιακό νερόμυλο και μια βόλτα μέσα στο σκιερό πλατανοδάσος. Από το Πλανητέρο ξεκινούν μονοπάτια που οδηγούν προς το Ελατόφυτο, το Μάζι (περίπου μισή ώρα πεζοπορία) και τη Ντουρντουβάνα (6 ώρες). Επίσης, το διεθνές μονοπάτι Ε4 περνά από την περιοχή, με κατευθύνσεις προς τους Λουσούς (4 ώρες) και τα Καλάβρυτα (6,5 ώρες), μέσα από καταπράσινα τοπία.

Ο Αροάνιος ποταμός, που πηγάζει στην περιοχή του Πλανητέρου και του Άρμπουνα, τροφοδοτείται από τα νερά της λεκάνης του Φενεού μέσω υπόγειων ροών. Κατά την πορεία του ενώνεται με ρέματα όπως η Λαγκάδα και το Χαλίκι και κατευθύνεται νότια μέχρι να συναντήσει τον Λάδωνα ποταμό, καλύπτοντας συνολικά περίπου 10 χιλιόμετρα.

Για να επισκεφθείτε το Πλανητέρο, αρκεί να οδηγήσετε περίπου 25 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, στον δρόμο προς Κλειτορία. Ένας μικρός παράδεισος σας περιμένει, με φυσικές εικόνες που μοιάζουν να ξεπήδησαν από παραμύθι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: «Προτεραιότητα η αναβάθμιση των τρένων. Στόχος η πρόοδος να γίνει ατομική προκοπή»
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το κυβερνητικό έργο των τελευταίων ημερών, με έμφαση στην κοινωνική πολιτική, τη δημόσια υγεία και τον ψηφιακό...
Μητσοτάκης: «Προτεραιότητα η αναβάθμιση των τρένων. Στόχος η πρόοδος να γίνει ατομική προκοπή»
paidi
Ο καλύτερος αδελφός: Μπόμπιρας φέρνει πρωινό στην αδελφή του και κλέβει τις εντυπώσεις! (Vid)
Μπόμπιρας γίνεται viral για την τρυφερή πράξη του: Φέρνει πρωινό στην αδελφή του και την τάισμα με αγάπη!
Ο καλύτερος αδελφός: Μπόμπιρας φέρνει πρωινό στην αδελφή του και κλέβει τις εντυπώσεις! (Vid)