σούπα
Εύκολη και αναζωογονητική συνταγή με απλά υλικά για τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού

Δεν τις συνηθίζουμε στην Ελλάδα τις κρύες σούπες, παρά το μακρύ και καυτό καλοκαίρι που απολαμβάνουμε στον τόπο μας. Δεν υπάρχουν στην παραδοσιακή μας κουζίνα και δεν τις υιοθετήσαμε αργότερα, όταν τις μάθαμε από τις επαφή μας με τις ξένες κουζίνες.

Εκτός από τη διάσημη ισπανική gazpacho (γκαζπάτσο), η ανατολική Ευρώπη είναι μητέρα μιας ολόκληρης σειράς από κρύες σούπες, αλμυρές και γλυκές, αλλά πιο άγνωστες, ενώ όλες, βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της cuzina povera, δηλαδή της φτωχικής κουζίνας: ψωμί και λαχανικά σαν βάση στον Νότο, γιαούρτι, κεφίρ, σμετάνα, ξινή κρέμα στον Βορρά. Δεν χρειάζονται μαγείρεμα -ένα ταξίδι μέχρι το μπλέντερ είναι όλη κι όλη η μαγειρική τους τέχνη-, άρα είναι κάτι εύκολο και γρήγορο και όλη τη δουλειά την κάνουν τα πολύ φρέσκα υλικά και το μαστορικό καρύκευμα.

Υλικά

  • 1 κ. ώριμες ντομάτες χοντροκομμένες
  • 1 αγγούρι γύρω στα 18 εκ. ξεφλουδισμένο
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά χοντροκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε 6 κομμάτια
  • 1 γερή πρέζα κύμινο τριμμένο
  • 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κομμάτι μπαγκέτα γύρω στα 12 εκ.

Εκτέλεση

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες. Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό μέχρι να μαλακώσει καλά και το στύβουμε καλά με τα χέρια μας να βγάλει τελείως τα υγρά του. Μεταφέρουμε σε μπλέντερ τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ψωμί. Προσθέτουμε το κύμινο, το ελαιόλαδο και το ξύδι και το αλάτι και δουλεύουμε στην πιο υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες, μέχρι και ολόκληρη τη νύχτα. Σερβίρουμε προσφέροντας επιπλέον ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παπαωιανου
Έως 29 Αυγούστου η επίσημη ανακοίνωση για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr εκτός απροόπτου έως την Παρασκευή 29 Αυγούστου θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για τις 4 άδειες που...
Έως 29 Αυγούστου η επίσημη ανακοίνωση για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
ποντος
Ηλίας Πετρόπουλος: «Οι Πόντιοι κουβαλούν μια ελληνικότητα βαθύτατα ριζωμένη στο χρόνο»
Ο ακαδημαϊκός απαντά τεκμηριωμένα στο ερώτημα: «Πόσο Έλληνες είναι οι Πόντιοι;»
Ηλίας Πετρόπουλος: «Οι Πόντιοι κουβαλούν μια ελληνικότητα βαθύτατα ριζωμένη στο χρόνο»
makaronia
Ζυμαρικά με ψητά λαχανικά: Μια εύκολη και θρεπτική επιλογή
Αν αναζητάτε ένα πιάτο που να συνδυάζει γεύση, υγεία και απλότητα, αυτή η συνταγή για ζυμαρικά με λαχανικά στον φούρνο είναι ό,τι χρειάζεστε.
Ζυμαρικά με ψητά λαχανικά: Μια εύκολη και θρεπτική επιλογή