Το παρασκήνιο του πολέμου στην Ουκρανία: Η Δύση ίσως γνωρίζει την αδιαλλαξία του Πούτιν»
Οι χθεσινές αμερικανουκρανικές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία συνιστούν μία ανατροπή

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Δύσης έφερε στην επιφάνεια τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες για ειρηνευτική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. Αν και η συμφωνία ήρθε γρήγορα και συνοδεύτηκε από την αποκατάσταση της αντικατασκοπευτικής ομπρέλας που προσφέρει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, το τοπίο παραμένει αβέβαιο.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν αυτή την κίνηση ως έναν ακόμη διπλωματικό ελιγμό του Τραμπ, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα. Ωστόσο, νέα στοιχεία από το Bloomberg υποδηλώνουν μια πιο περίπλοκη εικόνα, καθώς αξιωματούχοι της Δύσης πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν σκοπεύει να συμβιβαστεί σε κανένα από τα κεντρικά ζητήματα της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg, ο Πούτιν δεν δείχνει καμία διάθεση να επιστρέψει εδάφη στην Ουκρανία, να αποδεχτεί την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων ή να εξετάσει άλλες σημαντικές παραχωρήσεις. Αντιθέτως, επιμένει στο καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας, ένα αίτημα που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Δύσης και της Ουκρανίας. Η στάση αυτή του Πούτιν θέτει σε αμφισβήτηση τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ρωσίας για μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση, υπονοώντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να συνεχίσει τον πόλεμο εάν δεν πετύχει τους στόχους της.

Η Ρωσία φαίνεται να έχει μια «μαξιμαλιστική» προσέγγιση, θέτοντας όρους που είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν αποδεκτοί από την Ουκρανία και τους συμμάχους της, όπως η αναγνώριση των εδαφικών διεκδικήσεων και η ουδετερότητα της Ουκρανίας. Αυτή η στάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απαιτήσεις για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη», όπως την περιγράφουν οι δυτικοί ηγέτες, και αποκαλύπτει τις περιορισμένες προοπτικές για μια θετική εξέλιξη.

Ενδεικτική της στρατηγικής του Πούτιν είναι η πρόσφατη δήλωση του Λευκού Οίκου ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί την ειρήνη, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων της Δύσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις σκληρές θέσεις της. Ενώ το Κρεμλίνο αρνείται ότι ο Πούτιν είναι αδιάλλακτος, επισημαίνοντας την προθυμία της Ρωσίας να συζητήσει προσωρινές εκεχειρίες υπό όρους, οι συνθήκες που θέτει παραμένουν δυσχερείς για οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση.

Η συνέχιση της σύγκρουσης και η αδιαλλαξία του Πούτιν υπογραμμίζουν την έλλειψη κινήτρων για ουσιαστικές υποχωρήσεις, κάτι που καθιστά την προοπτική μιας ειρηνικής επίλυσης ακόμη πιο μακρινή και αβέβαιη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

10 Πιστοποιητικά Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς: 1000 Υποτροφίες ως 19/1

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΑΡΙΖΑ ΦΛΩΡΑΤΟΥ
Ποια είναι η Μαρίζα Φλωράτου που στέφεται Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2026
Πατρινή, με έντονη καλλιτεχνική και κοινωνική δράση, αναλαμβάνει τον πιο εμβληματικό ρόλο του θεσμού
Ποια είναι η Μαρίζα Φλωράτου που στέφεται Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2026
κληρονομικο
Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι καταθέσεις σε γνήσιους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
Το Δημόσιο δεν δικαιούται να επιβάλει φόρο σε ποσά κοινού λογαριασμού μετά τον θάνατο συγκαταθέτη, εφόσον προβλέπεται ρήτρα αυτόματης περιέλευσης...
Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι καταθέσεις σε γνήσιους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
νηπιαγωγος
Γάμος γεμάτος παιδικά χαμόγελα στην Κομοτηνή: Νηπιαγωγός παντρεύτηκε με 20 μαθητές της παρανυφάκια
Μια νηπιαγωγός επέλεξε να έχει δίπλα της τους μαθητές της στον γάμο της, χαρίζοντας στη τελετή μοναδικές στιγμές συγκίνησης και χαράς.
Γάμος γεμάτος παιδικά χαμόγελα στην Κομοτηνή: Νηπιαγωγός παντρεύτηκε με 20 μαθητές της παρανυφάκια