SS στρατιώτες
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Γερμανία: «Περίπου το 5% αυτών των δικαιούχων είναι εγκληματίες πολέμου και όχι θύματα» - Άγνοια των νέων για το Ολοκαύτωμα αποκαλύπτει η έρευνα

Η Γερμανία συνεχίζει να καταβάλλει συντάξεις θυμάτων πολέμου σε πρώην στρατιώτες των SS, όπως προκύπτει από στοιχεία του περιοδικού Stern και της ιστοσελίδας «Frag den Staat». 

Σύμφωνα με το περιοδικό, διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες για τέσσερις περιπτώσεις πρώην στρατιωτών των SS. Όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος του 2023 ελάμβαναν σύνταξη θυμάτων πολέμου 8.305 άτομα, εκ των οποίων τα 657 στο εξωτερικό. Οι συγκεκριμένες παροχές αφορούν όσους υπέστησαν μόνιμο τραυματισμό κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. «Περίπου το 5% αυτών των δικαιούχων είναι εγκληματίες πολέμου και όχι θύματα», δηλώνει στο Stern ο ιστορικός και εμπειρογνώμονας της ναζιστικής περιόδου Στέφαν Κλεμπ.

Το 1998 η Bundestag ψήφισε νόμο για την επανεξέταση των δικαιούχων προκειμένου να αποκλειστούν περιπτώσεις καταβολής σύνταξης σε άτομα που είχαν διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ο κ. Κλεμπ περιγράφει ωστόσο την συγκεκριμένη νομοθεσία ως «φύλλο συκής», καθώς, όπως λέει, στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Επιπλέον, περίπου 80 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ειδικά οι νέοι γνωρίζουν όλο και λιγότερα για το Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Διάσκεψης Εβραϊκών Αξιώσεων (Jewish Claims Conference). Στην Γαλλία το 46% των νέων 18-29 ετών δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ τον όρο «Σόα» (Shoah, Ολοκαύτωμα), στην Αυστρία το 14% και στην Ρουμανία το 15%. Στην Γερμανία το ίδιο δήλωσε και το 12% της ίδιας ηλικιακής ομάδας, ενώ το 40% δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι κατά την διάρκεια της ναζιστικής περιόδου δολοφονήθηκαν περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίοι, το 15% ότι τα θύματα ήταν λιγότερα από 2 εκατομμύρια και το 2% ότι το Ολοκαύτωμα «δεν συνέβη ποτέ».

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, η οποία διενεργήθηκε στις ΗΠΑ, στην Βρετανία, στην Γαλλία, στην Γερμανία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και στην Ρουμανία, οι νέοι εκλήθησαν να απαντήσουν εάν ανησυχούν ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να επαναληφθεί στις μέρες μας. Θετικά απάντησε το 76% στις ΗΠΑ, το 69% στην Βρετανία, το 63% στην Γαλλία, το 62% στην Αυστρία και το 61% στην Γερμανία.

«Η ανησυχητική αύξηση της αντισημιτικής λεκτικής και σωματικής βίας που παρατηρούμε στην Γερμανία έχει τις ρίζες της σε μεγάλο βαθμό στην παραπληροφόρηση και στην ελλιπή ενημέρωση για το Ολοκαύτωμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ και κάλεσε τους πολίτικους και τα ΜΜΕ να ενεργήσουν προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

άντρας παγκάκι
Εξ αφορμής του θέματος των πανελλαδικών εξετάσεων… Στην Ελλάδα ο παππούς και η γιαγιά δεν προλαβαίνουν να νιώσουν μοναξιά
Η εικόνα μού κάνει τρομερή εντύπωση και αναζητώ το κινητό μου τηλέφωνο προκειμένου να απαθανατίσω τη στιγμή.
Εξ αφορμής του θέματος των πανελλαδικών εξετάσεων… Στην Ελλάδα ο παππούς και η γιαγιά δεν προλαβαίνουν να νιώσουν μοναξιά
μαθήτριες έξω από το σχολειο
Επιστολή διευθύντριας προκαλεί έντονο διάλογο για τα στερεότυπα φύλου στο σχολείο: Στο στόχαστρο το ντύσιμο των μαθητριών
Επιστολή σε μαθήτριες ή μάθημα στερεοτύπων; Οι αντιδράσεις για τους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς διευθύντριας Γυμνασίου
Επιστολή διευθύντριας προκαλεί έντονο διάλογο για τα στερεότυπα φύλου στο σχολείο: Στο στόχαστρο το ντύσιμο των μαθητριών