Warning message

Unable to retrieve https://www.youtube.com/watch?v=7s5DnlxyDDM at this time, please check again later.
ναζι ηττημενοι μοσχα
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η ονομασία που είχε δώσει η NKVD ήταν «το μεγάλο βαλς»

17 Ιουλίου του 1944. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν ακόμα στην Ευρώπη, όμως η πλάστιγγα είχε σίγουρα γυρίσει σε βάρος της ναζιστικής Γερμανίας.

Οι χιτλερικοί είχαν δεχθεί τεράστιο πλήγμα από Σοβιετική Ένωση, που είχε καταφέρει να αντέξει την περιβόητη «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι Σοβιετικοί είχαν περάσει ήδη στην αντεπίθεση και καταδίωκαν τους Ναζί από τα εδάφη τους. Στο δρόμο του ο Κόκκινος Στρατός έπιανε δεκάδες χιλιάδες αιχμαλώτους.

Έτσι, στις 17 Ιουλίου 57.000 αιχμάλωτοι στρατιώτες της Βέρμαχτ και των SS βάδιζαν στους δρόμους της Μόσχας, σε ένα γεγονός που έμεινε γνωστό ως «η παρέλαση των ηττημένων» αν και η ονομασία που είχε δώσει η NKVD ήταν «το μεγάλο βαλς».

Σκοπός, να δουν ο Σοβιετικός λαός και οι λαοί του κόσμου την ήττα του δήθεν αήττητου Γ’ Ράιχ.

Οι αιχμάλωτοι ήταν στρατιώτες από την ομάδα Στρατιάς Κέντρου, η οποία συνετρίβη από τον Κόκκινο Στρατό που απελευθέρωσε τη Λευκορωσία. Στην Μόσχα είχαν προσκληθεί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των συμμαχικών χωρών για να παρακολουθήσουν την πορεία των αιχμαλώτων.

Το 1949, τέτοιου είδους παρελάσεις απαγορεύτηκαν από τη Σύμβαση της Γενεύης.

Δείτε το βίντεο του Sputnik:

https://www.youtube.com/watch?v=7s5DnlxyDDM

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές 2026: Υποψήφια ξέχασε… το θέμα που έγραφε – «Για να πέσουν οι βάσεις ήρθα»
Πανελλαδικές 2026: Η υποψήφια που ξέχασε... τι θέμα έγραφε – «Για να πέσουν οι βάσεις ήρθα»
Οι viral υποψήφιοι στις Πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζουν να «κεντάνε» έξω από τα εξεταστικά κέντρα
Πανελλαδικές 2026: Η υποψήφια που ξέχασε... τι θέμα έγραφε – «Για να πέσουν οι βάσεις ήρθα»