Η «παρέλαση των ηττημένων»: Όταν 57.000 αιχμάλωτοι ναζί βάδισαν στη Μόσχα (Βίντεο)
Η ονομασία που είχε δώσει η NKVD ήταν «το μεγάλο βαλς»

17 Ιουλίου του 1944. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν ακόμα στην Ευρώπη, όμως η πλάστιγγα είχε σίγουρα γυρίσει σε βάρος της ναζιστικής Γερμανίας.

Οι χιτλερικοί είχαν δεχθεί τεράστιο πλήγμα από Σοβιετική Ένωση, που είχε καταφέρει να αντέξει την περιβόητη «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι Σοβιετικοί είχαν περάσει ήδη στην αντεπίθεση και καταδίωκαν τους Ναζί από τα εδάφη τους. Στο δρόμο του ο Κόκκινος Στρατός έπιανε δεκάδες χιλιάδες αιχμαλώτους.

Έτσι, στις 17 Ιουλίου 57.000 αιχμάλωτοι στρατιώτες της Βέρμαχτ και των SS βάδιζαν στους δρόμους της Μόσχας, σε ένα γεγονός που έμεινε γνωστό ως «η παρέλαση των ηττημένων» αν και η ονομασία που είχε δώσει η NKVD ήταν «το μεγάλο βαλς».

Σκοπός, να δουν ο Σοβιετικός λαός και οι λαοί του κόσμου την ήττα του δήθεν αήττητου Γ’ Ράιχ.

Οι αιχμάλωτοι ήταν στρατιώτες από την ομάδα Στρατιάς Κέντρου, η οποία συνετρίβη από τον Κόκκινο Στρατό που απελευθέρωσε τη Λευκορωσία. Στην Μόσχα είχαν προσκληθεί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των συμμαχικών χωρών για να παρακολουθήσουν την πορεία των αιχμαλώτων.

Το 1949, τέτοιου είδους παρελάσεις απαγορεύτηκαν από τη Σύμβαση της Γενεύης.

Δείτε το βίντεο του Sputnik:

 

σχετικά άρθρα

Τέλος το χύμα τσίπουρο στα φημισμένα τσιπουράδικα του Βόλου
Τέλος το χύμα τσίπουρο στα φημισμένα τσιπουράδικα του Βόλου
Το τσιπουράκι, το ταπεινό ποτό των κάποτε φτωχών Βολιωτών και όχι μόνο, θα συνεχίσει να προσφέρεται, αλλά σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους που...
Τέλος το χύμα τσίπουρο στα φημισμένα τσιπουράδικα του Βόλου