ωκεανός
«Βρίσκομαι στα (νησιά) Τόνγκα για να εκπέμψω παγκόσμιο SOS εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας» στον Ειρηνικό Ωκεανό, προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες

«Παγκόσμιο SOS» εξέπεμψε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Islands Forum, PIF) στη Νουκουαλόφα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/David Gray).

«Βρίσκομαι στα (νησιά) Τόνγκα για να εκπέμψω παγκόσμιο SOS» — Save our Seas (σ.σ.«σώστε τις θάλασσές μας») — εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας.

Tο επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια.

«Παγκόσμια καταστροφή θέτει σε κίνδυνο αυτόν τον παράδεισο του Ειρηνικού», είπε ο κ. Γκουτέρες, παρουσιάζοντας επιστημονική έκθεση που αποκαλύπτει ότι το επίπεδο της θάλασσας στην περιοχή αυτή του πλανήτη ανεβαίνει πολύ ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Τα νησιά του Ειρηνικού, αραιοκατοικημένα, χωρίς βαριές βιομηχανίες, εκλύουν αθροιστικά λιγότερο από το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το αχανές σύνολο από ηφαιστειογενή νησιά και ατόλες κοραλλιών, με χαμηλό υψόμετρο, απειλείται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Το επίπεδο των υδάτων

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, παρακολουθεί συστηματικά με παλιρροιόμετρα εγκατεστημένα στις ακτές νησιών του Ειρηνικού το επίπεδο των υδάτων από τα χρόνια του 1990.

Σύμφωνα με νέα έκθεσή του, το επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν την έκθεση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτη σύσκεψη Χάρη Δούκα με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 5/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

alkotest.jpg
Το σπιτικό ρόφημα που μπορεί να σε μπλέξει στο αλκοτέστ
Ένα ρόφημα που οι περισσότεροι θεωρούν απολύτως ακίνδυνο μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε έναν έλεγχο αλκοτέστ και να...
Το σπιτικό ρόφημα που μπορεί να σε μπλέξει στο αλκοτέστ
Ντόναλντ Τραμπ και χρυσός
Τραμπ για Βενεζουέλα: «Μπαίνουμε δυναμικά στο πετρέλαιο – Έχουμε τις ισχυρότερες εταιρείες στον κόσμο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιγράφει την επιχείρηση απαγωγής του Νικολάς Μαδούρο σαν «τηλεοπτικό θέαμα»
Τραμπ για Βενεζουέλα: «Μπαίνουμε δυναμικά στο πετρέλαιο – Έχουμε τις ισχυρότερες εταιρείες στον κόσμο»
μαδούρο
Βενεζουέλα: Επιχείρηση-αστραπή για την απαγωγή Μαδούρο – Μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά για αιφνιδιαστική επέμβαση χωρίς νεκρούς και για κατηγορίες «ναρκοτρομοκρατίας» σε βάρος του προέδρου της Βενεζουέλας
Βενεζουέλα: Επιχείρηση-αστραπή για την απαγωγή Μαδούρο – Μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη