ωκεανός
«Βρίσκομαι στα (νησιά) Τόνγκα για να εκπέμψω παγκόσμιο SOS εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας» στον Ειρηνικό Ωκεανό, προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες

«Παγκόσμιο SOS» εξέπεμψε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Islands Forum, PIF) στη Νουκουαλόφα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/David Gray).

«Βρίσκομαι στα (νησιά) Τόνγκα για να εκπέμψω παγκόσμιο SOS» — Save our Seas (σ.σ.«σώστε τις θάλασσές μας») — εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας.

Tο επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια.

«Παγκόσμια καταστροφή θέτει σε κίνδυνο αυτόν τον παράδεισο του Ειρηνικού», είπε ο κ. Γκουτέρες, παρουσιάζοντας επιστημονική έκθεση που αποκαλύπτει ότι το επίπεδο της θάλασσας στην περιοχή αυτή του πλανήτη ανεβαίνει πολύ ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Τα νησιά του Ειρηνικού, αραιοκατοικημένα, χωρίς βαριές βιομηχανίες, εκλύουν αθροιστικά λιγότερο από το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το αχανές σύνολο από ηφαιστειογενή νησιά και ατόλες κοραλλιών, με χαμηλό υψόμετρο, απειλείται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Το επίπεδο των υδάτων

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, παρακολουθεί συστηματικά με παλιρροιόμετρα εγκατεστημένα στις ακτές νησιών του Ειρηνικού το επίπεδο των υδάτων από τα χρόνια του 1990.

Σύμφωνα με νέα έκθεσή του, το επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν την έκθεση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς να καταλάβετε αν ο γείτονάς σας «κλέβει» το Wi-Fi σας

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 5/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aerodfomi
Πρόεδρος Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας: Οι συχνότητες χάθηκαν και επανήλθαν «μαγικά»
«Ποιος μπορεί να κάνει τέτοιες παρεμβολές και να «νεκρώσει» ή να «τυφλώσει» τα πάντα;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο αντιπτέραρχος ε.α,...
Πρόεδρος Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας: Οι συχνότητες χάθηκαν και επανήλθαν «μαγικά»
μηχανη
Συνελήφθη 15χρονος μαθητής στο Κερατσίνι – Οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα
Χειροπέδες σε 15χρονο μετά από καταδίωξη απ’ την Ομάδα ΔΙΑΣ στους δρόμους του Κερατσινίου – Οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα
Συνελήφθη 15χρονος μαθητής στο Κερατσίνι – Οδηγούσε κλεμμένη μοτοσικλέτα
Τραπέζι με ψάρια και φαγητά
Θεοφάνια: Τι βάζουμε στο τραπέζι; Ο γαστρονομικός χάρτης της γιορτής των Φώτων
Τι τρώμε τα Θεοφάνια σε όλη την Ελλάδα – Τα πιάτα, τα έθιμα και οι γεύσεις που επιμένουν στον χρόνο
Θεοφάνια: Τι βάζουμε στο τραπέζι; Ο γαστρονομικός χάρτης της γιορτής των Φώτων