Τα κουνούπια προτιμούν συγκεκριμένη ομάδα αίματος – Γιατί τσιμπάνε κάποιους περισσότερο
Unsplash
Κρούσματα καταγράφηκαν σε Ιταλία και Ισπανία

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) κρούει τον κίνδυνο για τον ιό Oropouche, μιας ασθένειας που μεταδίδεται από κουνούπια και είναι κοινή στη Λατινική και Νότια Αμερική.

Η Ιταλία ανέφερε το πρώτο κρούσμα του πυρετού Oropouche, στις 15 Ιουνίου. Συνολικά, έχουν ανιχνευτεί τρία έκτοτε στη χώρα και άλλα τόσα στην Ισπανία.

Ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε στην Ιταλία είχε επιστρέψει πρόσφατα από ταξίδι στην Καραϊβική, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, επικαλούμενη τις αρχές δημόσιας υγείας.

Απότομη αύξηση στα κρούσματα φέτος

Η νόσος του ιού Oropouche μεταδίδεται με τα τσιμπήματα μολυσμένων σκνιπών και κουνουπιών. Αν και η ασθένεια κυκλοφορεί εδώ και καιρό στην Κεντρική και Νότια Αμερική και στην Καραϊβική, σε ορισμένες χώρες παρατηρήθηκε απότομη αύξηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων φέτος.

Η Βραζιλία έχει αναφέρει περισσότερα από 5.500 κρούσματα το 2024, σε σύγκριση με περίπου 840 κρούσματα το 2023. Η ασθένεια εξαπλώνεται επίσης σε χώρες που δεν έχουν ανιχνεύσει ποτέ στο παρελθόν κρούσματα του πυρετού Oropouche.

Στις 11 Ιουνίου, ο ΠΟΥ ανέφερε το πρώτο κρούσμα στην Κούβα. «Πρόκειται για την πρώτη ανίχνευση της νόσου στη χώρα, επομένως, ο πληθυσμός είναι πιθανότατα ιδιαίτερα ευαίσθητος και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εντοπιστούν επιπλέον κρούσματα», σημειώνεται στην έκθεση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!

Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

οσομπουκο
Οσομπούκο με μελιτζάνες: Ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά και άρωμα καλοκαιριού
Το οσομπούκο, μαγειρεύεται με καλοκαιρινές μελιτζάνες και ώριμες ντομάτες, δημιουργώντας ένα πιάτο πλούσιο σε γεύση και υφή.
Οσομπούκο με μελιτζάνες: Ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά και άρωμα καλοκαιριού
ΚΙΜΟΥΛΗΣ ΔΟΥΚΑ
Καταδίκη Γιώργου Κιμούλη: 20 μήνες με αναστολή για ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση – Η μήνυση της Ζέτας Δούκα
Νέο κεφάλαιο στη δικαστική διαμάχη των δύο ηθοποιών – Ποιο ήταν το ιστορικό και πώς κατέληξε το δικαστήριο
Καταδίκη Γιώργου Κιμούλη: 20 μήνες με αναστολή για ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση – Η μήνυση της Ζέτας Δούκα
trikeri
Διακοπές με μικρό κόστος στα δύο λιγότερο γνωστά διαμάντια του Αιγαίου
Αν η επιθυμία σου για καλοκαιρινές διακοπές συγκρούεται με την ανάγκη για οικονομία, υπάρχουν ακόμα γωνιές στο Αιγαίο που προσφέρουν χαλάρωση,...
Διακοπές με μικρό κόστος στα δύο λιγότερο γνωστά διαμάντια του Αιγαίου