Ωκεανός
Οι ερευνητές λένε συχνά ότι το ταξίδι στο διάστημα είναι πιο εύκολο, από το να βυθιστείς στον πυθμένα του ωκεανού.

Μόνο το 20% περίπου του βυθού των ωκεανών της γης έχει χαρτογραφηθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας για το 2022.

Οι ερευνητές λένε συχνά ότι το ταξίδι στο διάστημα είναι πιο εύκολο, από το να βυθιστείς στον πυθμένα του ωκεανού.

Στην πραγματικότητα, «έχουμε καλύτερους χάρτες για το φεγγάρι και τον Άρη από ό,τι για τον δικό μας πλανήτη», δήλωσε ο Δρ Τζιν Φέλντμαν, ομότιμος ωκεανογράφος της NASA, ο οποίος πέρασε περισσότερα από 30 χρόνια στη διαστημική υπηρεσία.

Υπάρχει ένας λόγος που η εξερεύνηση των βαθιών θαλασσών από τον άνθρωπο ήταν τόσο περιορισμένη: Το ταξίδι στα βάθη του ωκεανού σημαίνει την είσοδο σε ένα πεδίο με τεράστια επίπεδα πίεσης όσο πιο βαθιά κατεβαίνεις που είναι ένα εγχείρημα υψηλού κινδύνου. Το περιβάλλον είναι σκοτεινό, χωρίς σχεδόν καθόλου ορατότητα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ακραίες.

Αν νομίζετε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τον ωκεανό, τότε θα εκπλαγείτε

Αν νομίζετε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τη θάλασσα, τότε θα εκπλαγείτε να μάθετε ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 90-95% των ωκεανών παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο.

Ο ωκεανός είναι τόσο βαθύς που το πιο βαθύ σημείο του ξεπερνά το ύψος της πιο υψηλής κορυφής βουνού του κόσμου.

Στα 831 πόδια έχει καταγραφεί το ανθρώπινο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης στην ιστορία, όπου η πίεση του νερού είναι 26 φορές μεγαλύτερη από αυτή της επιφάνειας της θάλασσας και αρκετή για να συνθλίψει τους περισσότερους ανθρώπινους πνεύμονες.

Στο βάθος των 3.280 ποδιών το ηλιακό φως δεν αγγίζει το νερό. Ακολουθεί η Midnight-Zone, όπου οι περισσότεροι υδρόβιοι οργανισμοί είναι τυφλοί. Εκεί, η θερμοκρασία ίσα που ξεπερνάει το σημείο πήξεως του νερού εκτός από κάποια σημεία που βρίσκονται κοντά σε υπόγειες θερμές εστίες και μπορούν να αγγίξουν θερμοκρασίες ακόμα και 800F.

Στα 9.816 πόδια είναι το μέγιστο σημείο που μπορεί να κολυμπήσει ένα συγκεκριμένο είδος φάλαινας και στα 12.500 πόδια βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού. Η πίεση του νερού σε αυτό το βάθος είναι 378 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της επιφάνειας της θάλασσας, όμως είναι ένα βάθος στο οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

misthos_30121019.jpeg
Έρχονται σημαντικές αυξήσεις μισθών - Ποια επιδόματα και παροχές επανέρχονται μετά από 15 χρόνια
Επιστροφή δικαιωμάτων μετά από περισσότερο από μία δεκαετία
Έρχονται σημαντικές αυξήσεις μισθών - Ποια επιδόματα και παροχές επανέρχονται μετά από 15 χρόνια
κεραμ
Μια νέα επιστημονική μελέτη αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη εξέλιξη - Προϋπήρξε η ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης από τη γλώσσα;
Τα ευρήματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων - Συμμετρία, επανάληψη και γεωμετρική λογική
Μια νέα επιστημονική μελέτη αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη εξέλιξη - Προϋπήρξε η ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης από τη γλώσσα;
Χιόνια στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πυκνά χιόνια – Η πιο δύσκολη μέρα για την Αθήνα
Παγετός μέχρι την Τρίτη και μετά απότομη ανατροπή με ισχυρά φαινόμενα – Χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, στο «κόκκινο» η Αττική
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πυκνά χιόνια – Η πιο δύσκολη μέρα για την Αθήνα