μεσαιωνας
Κι όμως, το «βρώμικο» δεν είναι σύγχρονη εφεύρεση

Σύμφωνα με το κανάλι YouTube, Weird History, μιας μορφής καντίνες υπήρξαν αιώνες πριν γεννηθούμε και ο Μεσαίωνας είχε το δικό του junk food!

Στο Λονδίνο, στο Νόριτς και στο Μπριστολ του 13ου -14ου αιώνα, συναντάμε τα πρώτα «μαγειρεία»: Ήταν χώροι που δικαίωναν τον τίτλο τους, δηλαδή μαγειρεύονταν, συνήθως σε ογκώδεις ξυλόφουρνους, φαγητά, τα οποία μπορούσε ο κάθε πελάτης να πληρώσει και να τα φάει κατά τη διάρκεια της βόλτας του. Καθότι η προσωπική κουζίνα ήταν κάτι που ελάχιστοι, συνήθως γαλαζοαίματοι διέθεταν, ο απλός κόσμος προσπαθούσε με διάφορους «από 'δω κι από 'κει» τρόπους να εξασφαλίσει το φαγητό του, και τα μαγειρεία ήταν μια σοβαρή λύση. Είχαν όμως και κινδύνους. Θα εξηγήσουμε αργότερα.

Τι έτρωγαν στα μαγειρεία;

Ο μεγάλος σταρ ήταν η κρεατόπιτα!  Αλεύρια για να δημιουργηθεί ζύμη υπήρχε, κρέας χοιρινό και μοσχαρίσιο υπήρχε, οπότε η κρεατόπιτα ήταν κάτι σαν το μπέργκερ του μεσαίωνα. Βέβαια, έπρεπε ο κάθε πελάτης να φανεί τυχερός, ώστε να γευτεί μια φρέσκια και νόστιμη κρεατόπιτα. «Ποιοτικός έλεγχος» στο κρέας, στα μυαλά των μαγείρων της εποχής ακουγόταν ως αστείο. Κανένα κομμάτι κρέας δεν ήταν άχρηστο, κανένας δεν έμπαινε στη διαδικασία να σκεφτεί «αυτό είναι σάπιο, ας το πετάξουμε». Ένα ρητό από το Μπρίστολ του 14ου αιώνα λέει «το κρέας είναι η τροφή των θεών. Οι μάγειρες είναι οι άνθρωποι του διαβόλου».

Σνακς και αλκοόλ

Οι έξυπνοι μάγειρες της εποχής έκαναν το έξης τέχνασμα: άνοιγαν τρύπες στο εσωτερικό ενός καρβελιού, και έριχναν μέσα λαχανικά, κρέας και ό,τι άλλο είχαν διαθέσιμο, δημιουργώντας έτσι τα λεγόμενα «μπολ ψωμιού». Με ζύμη και χοντρό αλάτι σκάρωναν επίσης «μαλακά πρέτσελ», ένα τύπο σνακ που ενέκρινε και η Καθολική Εκκλησία σε περιόδους νηστείας.

Γλυκά και βάφλες από την αρχαία Ελλάδα

Oι πρώτες βάφλες προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Ονομάζονταν «οβέλιος» και ήταν διπλά και τριπλά κομμάτια ζύμης που ψήνονταν και από τις δύο μεριές σε θερμές επιφάνειες. Αργότερα, στην Ιταλία των πρώτων ετών μ.Χ παρασκευάστηκε μια μετεξέλιξη του «οβέλιου» που παρέπεμπε σε άγλυκη γκοφρέτα. Στην εποχή των Σταυροφοριών  καταγράφηκε η πρώτη ολοκληρωμένη εκδοχή της γλυκιάς βάφλας, με κανέλα, μέλι, αλεύρι και κρέμα. Στην Αγγλία του μεσαίωνα, το μέλι - άφθονο σε κάθε πόλη - γινόταν βάση για τη δημιουργία γλυκών τηγανητών ζυμαριών, ανάμεσα τους και το "funnel cake" που υπάρχει ακόμα.

Πηγή: reader

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

προσφυγας
Είκοσι έξι χρονιά μετά είδα ξανά τα ματιά του Κριμ, του πρόσφυγα μαθητή μου
Η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Λαυρίου, η φιλόλογος Ρία Παπαμανώλη, και ο παλιός της μαθητής Καρίμ συναντήθηκαν ξανά στο σχολείο
Είκοσι έξι χρονιά μετά είδα ξανά τα ματιά του Κριμ, του πρόσφυγα μαθητή μου