Παρίσι
Από πολύ νωρίς το Παρίσι εδραιώθηκε ως η πόλη της Ευρώπης που ανοίγει δρόμους στους νέους καιρούς

Και δεν είναι μόνο το εργαστήρι των κοινωνικών διεργασιών και επαναστάσεων. Από τα μέσα του 19ου αιώνα έχει στρέψει το βλέμμα του στο πως θα κάνει τη ζωή των ανθρώπων πιο όμορφη. Το Φως, κυριολεκτικά και μεταφορικά, γίνεται το πρώτο του έμβλημα. Τα Γράμματα παίρνουν πρωτεύουσα θέση. Οι δρόμοι του και οι πλατείες του φωτίστηκαν εντυπωσιακά αναδεικνύοντας το μεγαλείο του εξηλεκτρισμού, όσο καμιά άλλη πόλη.

Ταυτόχρονα ανέδειξε τη χειραφέτηση του γυναικείο φύλου, πριν ακόμα οι άλλες πόλεις της ηπείρου μας σκεφτούν να ανοίξουν τους ανάλογους δικούς τους δρόμους. Σε ένα πολύ συντηρητικό ζήτημα το Παρίσι έδωσε απαντήσεις ριζοσπαστικές. Ήδη ζούσε σε ρυθμούς κοινωνικών αναταράξεων και επαναστάσεων και μετά την περίφημη επανάσταση του 1789, αφού θα ακολουθήσει η Κομμούνα περίπου έναν αιώνα αργότερα – που κράτησε μάλιστα και κοντά τρεις μήνες.

Στη λογοτεχνία νέα ρεύματα θα ανθίσουν: ο συμβολισμός, ο ρομαντισμός, ο ρεαλισμός, ο νατουραλισμός κλπ και μεγάλες μορφές θα αναδειχθούν ο Ουγκώ, ο Βερν, ο Φλωμπέρ, ο Σταντάλ, ο Δουμάς, ο Λαμάρκ, ο Ζολά, ο Σατωμπριάν κλπ.

Αλλά και στον 20ο αιώνα έχουμε τον σουρεαλισμό, τον υπαρξισμό, το θέατρο του παραλόγου… με νέες δεσπόζουσες μορφές: Ρουσσώ, Φρανς, Προυστ, Ζιντ, Αραγκόν, Μπρετόν, Κοκτώ, Σαρτρ, Καμύ, Μποβαρύ κλπ κλπ να διαμορφώνουν ένα ισχυρό κλίμα διανόησης και τέχνης. Και από κοντά ένας μεγάλος κύκλο ζωγράφων. Το πνευματικό Φως δυναμώνει όλο και πιο πολύ.

Και στις δύσκολες εποχές, η γυναικεία χειραφέτηση έρχεται να αλλάξει όλο το σκηνικό της γαλλικής πρωτεύουσας. Παράλληλα αναδεικνύεται ο έρωτας ως βασικό στοιχείο της κοινωνικής και προσωπικής ζωής. Ακόμα και με την εισβολή των Πρώσων δεν ανεστάλη η τάση για την ανάδειξη των περίφημο καμπαρέ του Παρισιού. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο διαμορφώνεται ένα νέο κύμα ερωτισμού. Οι απελευθερωμένες γυναίκες και το «γυμνό» έρχονται στην επιφάνεια σπάζοντας μακροχρόνια συντηρητικά δεσμά σε όλο τον κόσμο.

Η γυναικεία μόδα και τα καμπαρέ ανθίζουν. Οι Αμερικανοί στρατιώτες, που έχουν έλθει για να βοηθήσουν τη Γαλλία, δεν θέλουν να φύγουν για να πάνε στις δικές τους αγροτικές κυρίως επαρχίες. Οι μποέμ της άλλης όχθης του Ατλαντικού φεύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι άκρως συντηρητικές εκείνη την εποχή, για να έρθουν στο Παρίσι να απολαύσουν τον κόσμο της ηδονής, της ευχαρίστησης, της απόλαυσης.

Έχουμε αλλαγή «παραδείγματος» στον κόσμο του έρωτα. Σε κάθε διαφορετική εποχή αναδεικνύεται και μια γυναίκα σύμβολο του έρωτα, που γίνεται θεά και ιερό πρόσωπο. Το Παρίσι ποτέ δεν αφήσει την ομορφιά της γυναίκας από την πρώτη γραμμή. Θα αναδεικνύει συνεχώς τα πρωτοπόρα σε κάθε εποχή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γυναικείας μόδας.

Και στον επόμενο μεγάλο πόλεμο τα περίφημα καμπαρέ του Παρισιού ποτέ δεν θα πάψουν να λειτουργούνˑ απλώς θα αλλάξουν περιεχόμενο και πελατεία. Τα πορνεία πληθαίνουν.  Αλλά μετά την απελευθέρωση οι εκδιδόμενες γυναίκες θα τιμωρηθούν.

Τα καλύτερα καμπαρέ του κόσμου CrazyHorse, Λίντο, Μουλέν Ρουζ κλπ δημιουργούν φαντασιακούς κόσμους του έρωτα και του σεξ. Το καν – καν θριαμβεύει. Η Μπελ Επόκ κορυφώνεται διαμορφώνοντας τις δικές της νεομυθολογίες της για τον έρωτα, για την αγάπη, για τον αισθησιασμό. Το γνωστό, ιδιότυπο ζευγάρι Σαρτρ – Μποβαρύτεχνοτροπεί σε νέες «φόρμες» διανόησης και ερωτισμού συνάμα. Το Παρίσι είναι στην πρωτοπορία. Ο Έρωτας και το Φως (με τις δύο όψεις του) βρίσκουν εδώ την ελευθερία τους. Αλλάζουν όλο τον κόσμο.

Μαζί με τα καμπαρέ και τον ξεχωριστό κόσμο της τέχνης στη Μονμάρτη και εμβληματικούς ζωγράφους (Βαν Γκογκ, Πικάσο, Ματίς, Λωτρέκ, Γκογκέν, Σεζάν κλπ) θα δώσουν και τα καφέ το δικό τους χρώμα στην ομορφιά του Παρισιού: CaféProcope (από τον 17ο αιώνα!), Café de Flore, LesDeuxMagots, Café de laPaix, Café de LaRotonde, LeFouquet’s, LaPaletteκλπ με ιερά τέρατα της τέχνης Πικάσο, Χέμινγουεϊ… να αφήνουν τα πρωτοποριακά ίχνη τους.

Θα έλθει και το απόλυτα ξεχωριστό ρεύμα των νέων να προσθέσουν και το δικό τους σύμβολο της πολιτικής χειραφέτησης, της αντίθεσης σε κάθε μορφή εξουσίας, της αυτοπραγμάτωσης, της φαντασίας, των ονείρων.

Το Παρίσι θα μείνει η μοναδική πόλη του κόσμου που δελεάζει κάθε άνθρωπο, που ονειρεύεται την ελευθερία του πνεύματος, τη γοητεία του έρωτα. Πολύ απλά, το Παρίσι είναι η μοναδική πόλη που μπορεί κανείς να την ονειρευτεί, να ποθεί να ζήσει ένα μέρος της ζωής του στην ατέλειωτη ομορφιά του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητη
«Κοινωνικές και Ψυχολογικές Προεκτάσεις των εξετάσεων»: Εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς
Την Τρίτη 16 Απριλίου και ώρα 17:30 στην αίθουσα Καστελλάκη, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
«Κοινωνικές και Ψυχολογικές Προεκτάσεις των εξετάσεων»: Εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς