γαλλια
Ο Ματιάς Βισερά ανακρίθηκε από την αστυνομία για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας.

Περίπου 100 φοιτητές από το πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι έχουν καταλάβει το ιστορικό κτίριο αυτού του φυτωρίου της γαλλικής ελίτ από χθες το βράδυ (06/12) ζητώντας την παραίτηση του διευθυντή του Ματιάς Βισερά, ο οποίος ανακρίθηκε από την αστυνομία για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας.

«Η κατάληψη ψηφίστηκε χθες δια ανάτασης των χεριών κατά τη διάρκεια μιας γενικής συνέλευσης που συγκέντρωσε μεταξύ 250 και 300 φοιτητές», έπειτα από κάλεσμα των φοιτητικών ενώσεων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ινές Φοντενέλ της Φοιτητικής Ένωσης.

Σήμερα το πρωί το κτίριο βρισκόταν ακόμη υπό κατάληψη από περίπου 100 φοιτητές, σύμφωνα με την ίδια.

Ο Βισερά και η σύντροφός του Ανισά Μπονφόν, που αλληλοκατηγορήθηκαν για ενδοοικογενειακή βία, προσήχθησαν την Κυριακή το βράδυ πριν αφεθούν ελεύθεροι τη Δευτέρα. Η εισαγγελία του Παρισιού διέταξε προανάκριση.

Ο διευθυντής του Sciences Po Paris έγραψε την Τρίτη σε μαθητές, καθηγητές, εργαζόμενους και μέλη των συμβουλίων του ιδρύματος για να τους διαβεβαιώσει ότι «ακούει πώς αισθάνονται» και ότι «θα τους συναντήσει πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των φοιτητών, «η συνεχιζόμενη παρουσία του στην κορυφή του ιδρύματός μας συνιστά προσβολή για όλα τα θύματα της έμφυλης και σεξουαλικής βίας».

Σκάνδαλα στο Πανεπιστήμιο

Στη Sciences Po Paris φοιτούν περίπου 15.000 φοιτητές, οι μισοί από τους οποίους είναι ξένοι και το 25% υπότροφοι.

Παρότι συχνά παρουσιάζεται ως το εργοστάσιο της γαλλικής ελίτ, το πανεπιστήμιο Sciences Po Paris έχει καταγράψει σκάνδαλα που αφορούν τους επικεφαλής του για περίπου δέκα χρόνια, χωρίς προς το παρόν να έχει αλλοιωθεί το ακαδημαϊκό κύρος του.

Ο Ματιάς Βισερά ανέλαβε επικεφαλής του Sciences Po Paris τον Νοέμβριο του 2021 παραλαμβάνοντας από τον Φρεντερίκ Μιόν, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους επειδή απέκρυψε υποψίες αιμομιξίας που αφορούσαν τον διάσημο αναλυτή, συνταγματολόγο και πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Ντιαμέλ.

Ο Ντιαμέλ ήταν τότε πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών (FNSP) που εποπτεύει το Sciences Po Paris.

Πρώην φοιτητής του Sciences Po, από το οποίο αποφοίτησε το 2000, ο Ματιάς Βισερά υπήρξε συμφοιτητής του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν στην Εθνική Σχολή Διοίκησης (ENA), το εμβληματικό ίδρυμα του ανώτερου δημόσιου τομέα.

Λίγο μετά την άφιξή του ως επικεφαλής του Science Po, διακήρυξε ότι η «απόλυτη προτεραιότητά» του θα ήταν η αντιμετώπιση της σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γη
Η επιστήμη «βγαίνει» στην αυλή: Πάνω από 530 σχολεία αναβιώνουν το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη
Από την Αρχαία Αλεξάνδρεια στη σύγχρονη σχολική τάξη - Πώς θα γίνει η μέτρηση
Η επιστήμη «βγαίνει» στην αυλή: Πάνω από 530 σχολεία αναβιώνουν το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη
δασκάλα
Μαζικές αποχωρήσεις εκπαιδευτικών: Πάνω από 5.000 αιτήσεις – Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο
Αναλυτικά τα στοιχεία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μαζικές αποχωρήσεις εκπαιδευτικών: Πάνω από 5.000 αιτήσεις – Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο
Γυμναστική
Η «δύναμη της ακινησίας»: Γιατί η σανίδα παραμένει η κορυφαία άσκηση για το σώμα
Η σανίδα (plank), παρά τη στατική της φύση, θεωρείται από τους ειδικούς ως μία από τις πιο ευεργετικές ασκήσεις, προσφέροντας εντυπωσιακά...
Η «δύναμη της ακινησίας»: Γιατί η σανίδα παραμένει η κορυφαία άσκηση για το σώμα