trakter
Τι ταχύτητες πιάνει το πιο γρήγορο τρακτέρ στον κόσμο

Το Fastrac της JCB μπήκε στα βιβλία των ρεκόρ ως το ταχύτερο τρακτέρ στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, «έφτασε» μέγιστη ταχύτητα 247,4 χλμ/ώρα με τη μέση ταχύτητα στην προσπάθεια να είναι τα 217,5 χλμ/ώρα.

Το τρακτέρ

Το Fastrac Two, σχεδιάστηκε αποκλειστικά για να πετύχει ένα ρεκόρ. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα νεαρών μηχανικών στο Staffordshire και «έγραψε» το ρεκόρ ταχύτητας στο Elvington Airfield στο York με οδηγό τον μηχανικό αγωνιστικών μοτοσικλετών και φορτηγών, Guy Martin. Η προσπάθεια επικυρώθηκε επίσημα από το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες.

«Ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα και ήμουν ένα πολύ μικρό γρανάζι στο μηχάνημα. Αλλά το να είσαι αυτό το μικρό γρανάζι ήταν τεράστια τιμή, γι’ αυτό ευχαριστώ πολύ την JCB και την ομάδα μηχανικών της, που έφτιαξαν αυτό το τρακτέρ» είπε ο Guy Martin.

Για να πετύχει την επίδοση για το ταχύτερο τρακτέρ στον κόσμο, η ομάδα μηχανικών της JCB στράφηκε στον πίνακα σχεδίασης και έφτιαξε από την αρχή το Fastrac Two.

Οι αλλαγές

Η τεχνογνωσία από το Fastrac One, ήταν σημαντική, έτσι και τα δύο μοντέλα, «πάτησαν» στο μοντέλο παραγωγής Fastrac. Το Fastrac Two έχει περισσότερη ιπποδύναμη. Χρησιμοποιεί τον κινητήρα Dieselmax των 7,2 λίτρων της JCB (από το εργοστάσιο της JCB Power Systems στο Derbyshire). Είναι επίσης 10% ελαφρύτερο και ακόμα πιο βελτιωμένο αεροδυναμικά, αλλά χρησιμοποιεί πάνω από το 50% των ανταλλακτικών Fastrac.

Οι βασικές αλλαγές στο Fastrac Two περιλαμβάνουν 200 mm χαμηλότερη και 300 mm στενότερη καμπίνα, μείωση του συνολικού ύψους κατά 200 mm και μεγαλύτερα αεροδυναμικά βοηθήματα.

Βασική αλλαγή ήταν αυτή του κινητήρα (αντί του 6κύλινδρου των 284 ίππων του Fastrac) το τοποθετήθηκε ο κινητήρας του JCB 672 με πάνω από 1.016 ίππους και περισσότερα από 2.500 Nm ροπής, δημιουργώντας την επιπλέον απόδοση που χρειαζόταν. Όμως το… αγωνιστικό τρακτέρ έχει υβριδικό σύστημα με 350% αύξηση της ροής αέρα, μεγαλύτερο turbo και ηλεκτροκίνητο υπερσυμπιεστή.

Ο ψεκασμός νερού χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη της τουρμπίνας αλλά και του intercooler με 230% αύξηση στην πίεση υπερπλήρωσης και 165% αύξηση στις στροφές του κινητήρα στις… 3.300 σ.α.λ. Προστέθηκαν επίσης μια τεράστια αντλία καυσίμου 2500 bar και ένα ψυγείο αέρα γεμάτο με παγωμένο νερό.

Χρειάστηκε να μειωθεί σημαντικά το βάρος (από 8,5 σε περίπου 5 τόνους) ενώ το ίδιο έγινε και στο πλαίσιο, που από τα 750 έπεσε στα 480 κιλά.

Πηγή: flash.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...