psiri
Πώς πήρε το όνομα της η συνοικία του Ψυρρή - Η νησιώτικη σύνδεση της

Παλαιοπωλεία, ρούχα και έπιπλα second-hand, μπαρ και καφέ που θέλουν να δικαιώσουν το αξίωμα «Αθήνα ίσον το Βερολίνο της Νότιας Ευρώπης» και τόσα άλλα ενδιαφέροντα πράγματα μπορείς να συναντήσεις στη γειτονιά του Ψυρρή.

Το κύμα του εξευγενισμού είναι κι εδώ πολύ δυνατό, με τα airbnb και τα all-day μαγαζιά εστίασης να ξεπροβάλλουν από παντού, όμως και πάλι, στου Ψυρρή δίνουμε πολλά από τα αθηναϊκά ραντεβού μας.

Πώς πήρε το όνομα της αυτή η τόσο πολύβουη και πολύχρωμη γειτονιά;

Καταρχήν, ως Ψυρρή ορίζουμε την περιοχή ανάμεσα στις οδούς Αθηνάς, Ερμού και Αγίων Ασωμάτων. Η ονομασία της, σύμφωνα με το βιβλίο «Αθήνα» των Γιοχάλα-Καφετζάκη, οφείλεται σε κάποιον Ψυρρή, ο οποίος κατείχε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή.

Κατά τον Γ. Μπίρη, το επώνυμο Ψυρρή είναι τοπωνυμικό, δηλαδή σημαίνει τον κάτοικο της νήσου των Ψαρών (παλαιότερη ονομασία του ήταν «Ψύρα» ή «Ψυριή»).

Άρα «Ψυρρής» είναι ο Ψαριανός. Στην ίδια οικογένεια πρέπει να άνηκε και η κατεδαφισμένη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, καθώς και η ομώνυμη βρύση.

Από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως και το πρώτο μισό του 19ου αιώνα  η γειτονιά περιγράφεται ως μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με πολλά νεοκλασικά σπίτια με αυλή, στα οποία κατοικούσαν «νοικοκυραίοι» και έμποροι των παζαριών. 

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η περιοχή υπήρξε πεδίο δράσης των «κουτσαβάκηδων» και των «μόρτηδων», ένοπλων ανδρών που ασκούσαν βία και τρομοκρατία στον απλό κόσμο, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούνταν και από κομματικούς καθοδηγητές για να φωνάζουν συνθήματα υπέρ ή κατά ενός κόμματος.

Η δράση τους εκμηδενίστηκε, χάρη στον περίφημο Μπαϊρακτάρη, τον διορισμένο από τον Χαρίλαο Τρικούπη, διευθυντή της αστυνομίας. 

Από το 1880 και μετά, ο θρυλικός λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης κάνει την εμφάνιση του, διαμένοντας σε ένα μικρό, φτωχικό σπίτι, στην οδό Αριστοφάνους.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η περιοχή υπήρξε τόπος διαμονής προσφύγων, ενώ στα Δεκεμβριανά, η πλατεία Ηρώων δικαίωνε ξανά τον κακόφημο χαρακτήρα της, καθώς αποτέλεσε τόπο συγκρούσεων ανάμεσα στους αντάρτες και στον συμμαχικό στρατό.  

Πηγή: reader.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ατ
Οι αταξίες του ιδιωτικού σχολείου του «βουνού» Ataxia στο Στείρι Βοιωτίας
Οι απογοητευμένοι γονείς που αναγκάστηκαν να πάρουν τα παιδιά τους από το αυτοαποκαλούμενο πρώτο «δημοκρατικό σχολείο του βουνού» και τα αναπάντητα...
Οι αταξίες του ιδιωτικού σχολείου του «βουνού» Ataxia στο Στείρι Βοιωτίας
ELLINIKHGLOSSA
Γλώσσα: Ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιεί όλη η ανθρωπότητα
Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας είναι τεράστιος, όπως αποδεικνύουν οι δεκάδες λέξεις που δανείσαμε παγκοσμίως για να έχουν να συνεννοούνται οι...
Γλώσσα: Ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιεί όλη η ανθρωπότητα