goneas kinito mwro
Τι αναφέρει ξένο δημοσίευμα για το δημογραφικό στην Ελλάδα

Με το δημογραφικό πρόβλημα που ταλανίζει την Ελλάδα καταπιάνεται δημοσίευμα του βελγικού RTBF με τίτλο «Στην Ελλάδα, στο όνομα της Αφροδίτης, κάντε μωρά!» τονίζοντας ότι η υπογεννητικότητα έχει φτάσει σε ανησυχητικό σημείο.

Η ακρίβεια

«Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο. Ήδη από το 2020, η ίδια αυτή συντηρητική κυβέρνηση χορήγησε μπόνους 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση. Όμως, μία κοινοβουλευτική περίοδο αργότερα, πρέπει να πούμε ότι το μέτρο απέχει πολύ από το να είναι επαρκές. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο δείκτης γονιμότητας έχει αυξηθεί στο 1,43 μέχρι το 2021. Αλλά με μόλις 77.000 νεογέννητα το 2023, θα υπάρχουν οι μισές γεννήσεις από τους μισούς θανάτους (144.000). Το ποσοστό γεννήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 90 ετών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Και συνεχίζει: «όταν ρωτήθηκε από τη Le Figaro, η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, παραδέχτηκε με ανησυχία ότι οι γεννήσεις συνεχίζουν να μειώνονται. Οι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ότι με αυτούς τους ρυθμούς, ο ελληνικός πληθυσμός θα συνεχίσει να μειώνεται, χάνοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2050».

Στη συνέχεια το RTBF σχολιάζει πως το δημογραφικό πρόβλημα εντείνεται από την ακρίβεια. «Το να έχεις παιδιά είναι πολύ καλό. Αλλά πρέπει να είστε σε θέση να τα ταΐζετε σωστά. Και εκεί είναι το πρόβλημα. Οι Έλληνες μόλις τώρα ανακάμπτουν από την κρίση λιτότητας που τους επέβαλε η Ευρώπη. Οι καθημερινές δυσκολίες δεν έχουν εξαφανιστεί» αναφέρει το δημοσίευμα  υπογραμμίζοντας ότι «στην Ελλάδα η τιμή του βρεφικού γάλακτος είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη» λέει.

Σοβαρά τα προβλήματα

Συγκριτικά αναφέρει το δημοσίευμα, 800 γραμμάρια γάλακτος σε σκόνη για παιδιά κάτω των 6 μηνών από τη Nestle πωλούνται 27 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, έναντι 14 ευρώ στη Γαλλία και 18 ευρώ στο Βέλγιο. Το ίδιο ισχύει για τις πάνες. «Η Ελλάδα, όπως η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν μείωση των γεννήσεων. Οι αριθμοί είναι τόσο χαμηλοί που το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο» σημειώνει το δημοσίευμα.

Αναφορά γίνεται και στο υψηλό κόστος τοκετού και σχολιάζεται ότι σε πολλά ακριτικά και περιφερειακά μέρη «δεν υπάρχει μαιευτήριο ούτε καν γυναικολόγος». Επομένως, οι γυναίκες πρέπει να ταξιδέψουν για να βρουν γιατρό και να γεννήσουν το παιδί τους κάτι που συνεπάγεται επιπλέον κόστος.

Τονίζεται, επιπλέον, η έλλειψη παιδικών σταθμών και το κόστος των δραστηριοτήτων για τα παιδιά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκλογές
Ευρωεκλογές: Για ποια Ευρώπη;
Σε λιγότερο από δύο μήνες  διεξάγονται οι ευρωεκλογές και τα επιτελεία των κομμάτων ανεβάζουν στροφές, ανακοινώνουν υποψηφίους  και προετοιμάζονται...
Ευρωεκλογές: Για ποια Ευρώπη;