Μεγάλο σεξουαλικό σκάνδαλο συγκλονίζει κολέγιο
Καθηγητής παρενοχλούσε φοιτήτριες - «Αγόρασα ένα κουζινομάχαιρο και είπα στον εαυτό μου ότι αν μπει στο δωμάτιό μου μια μέρα θα τον μαχαιρώσω»

Έξι υπάλληλοι και πολλοί φοιτητές του Κολεγίου της Ευρώπης στην πόλη Μπριζ του Βελγίου ζητούν την αποπομπή ενός καθηγητή με επιστολή τους στην πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση τα τελευταία χρόνια.

Για τον λόγο αυτό το κολέγιο διεξάγει έρευνα σε βάρος του καθηγητή, ο οποίος διαθέτει μεγάλες διασυνδέσεις στην πολιτική σκηνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγκάστηκε να αποχωρήσει προσωρινά από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά συνεχίζει να εργάζεται σε άλλα.

Ο καθηγητής δήλωσε στο Politico πως έχει ως αρχή να μην μιλάει για μια υπόθεση πριν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Μία από τις γυναίκες αποφοίτους, μεταξύ πολλών που σήμερα κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, περιέγραψε μια κατάσταση «ομερτά» κατά τη διάρκεια της δικής της παραμονής. «Έτσι θα το περιέγραφα. Είναι "παρακαλώ, σκάστε"», είπε. 

Τέσσερις πρώην φοιτήτριες, οι οποίες ήταν στα 20 τους όταν είχαν καθηγητή τον 50χρονο άνδρα, μοιράστηκαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που, όπως είπαν, αποδεικνύουν ανάρμοστες επαφές και εκτείνονται σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. 

Όλα ξεκίνησαν όταν μια νυν φοιτήτρια ζήτησε επίσημα την έρευνα εναντίον του με επιστολή, στις 7 Φεβρουαρίου, στη Μογκερίνι. Η 20χρονη για τουλάχιστον δύο μήνες το 2023 αντάλλασσε e-mail με τον άνδρα. Γράφοντας από την εστία της, όπου ο καθηγητής είχε επίσης ένα υπνοδωμάτιο, άρχισαν να επικοινωνούν για ακαδημαϊκές εργασίες αργά τη νύχτα. 

Σύντομα, ο καθηγητής, επιβλέπων της διατριβής της, άρχισε να λέει στη φοιτήτρια για την προσωπική του ζωή. Σε ένα e-mail, έγραψε ότι η εικόνα της να περπατάει στη βροχή του ενέπνευσε «συναισθήματα». «Αν τολμούσα, θα σου πρότεινα να σου φτιάξω δείπνο ένα βράδυ» της είχε γράψει τον Νοέμβριο, προτείνοντάς της να φάνε στο σαλόνι του. «Είσαι πραγματικά ένα μυστήριο, αλλά και αυτό με ευχαριστεί. Θα μου άρεσε πολύ να είχα πιει ένα ποτό μαζί σου απόψε» έλεγε σε άλλο.

Σε αυτό το σημείο, η φοιτήτρια ήξερε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν εκτραπεί εξαιτίας της στάσης ενός άνδρας, που θα μπορούσε να παίξει ρόλο για το μέλλον της. «Τότε ήταν που έπρεπε να τον βάλω στη θέση του» είπε η ίδια.

Σταμάτησε να του απαντά αλλά έπρεπε να τον συναντήσει τον Δεκέμβριο για τη διπλωματική της εργασία. «Είναι γνωστός στον τομέα του, οπότε κανείς δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με μια τέτοια προσωπικότητα, όταν μπορούμε να εργαστούμε στη συνέχεια στον τομέα της έρευνας ή των ευρωπαϊκών υποθέσεων» δήλωσε.
 
Στην αρχή του δεύτερου εξαμήνου τον Ιανουάριο, η φοιτήτρια - έχοντας 62 σελίδες ηλεκτρονικών μηνυμάτων - ζήτησε συνάντηση με τον αρμόδιο του πανεπιστημίου της. Την ίδια ημέρα, έκανε καταγγελίες για σεξουαλικό και ψυχολογικό εκφοβισμό από τον καθηγητή της σε προσωπική συνάντηση με τον πρύτανη του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου.

Στη συνέχεια, πολλές γυναίκες επικοινώνησαν με το κολλέγιο ενώ «πολλές εξακολουθούν να φοβούνται αντίποινα ή ότι θα ξαναζήσουν τέτοια τραύματα». «Όλες μαρτυρούν το κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργείται σκόπιμα από [τον καθηγητή] σε μια θέση εξουσίας που του παραχωρήθηκε από το Κολέγιο» σημειώνει το δημοσίευμα.

Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής έχει καταγγελθεί για παρόμοια συμπεριφορά. Το 2012, το αφεντικό του του είπε να ζητήσει συγγνώμη για ένα περιστατικό που έφερε καταγγελία.

Μετά από βραδινή έξοδο σε φοιτητικό μπαρ του κολεγίου, ο καθηγητής επικοινώνησε στο Facebook με μια κοπέλα που δεν του είχε μιλήσει τη νύχτα. «Λοιπόν, με σνομπάρεις;» ρώτησε σε μήνυμα που είδε το Politico και το οποίο εστάλη γύρω στις 2 π.μ. 

Αφού η φοιτήτρια διαμαρτυρήθηκε σε ανώτερο μέλος του διοικητικού προσωπικού, τον Tζ. Μονάρ, ο καθηγητής της έστειλε ένα μακροσκελές σημείωμα λέγοντας «λυπάμαι απόλυτα για αυτή την παρεξήγηση και ζητώ πολύ συγγνώμη για την ανάρμοστη συμπεριφορά μου», έγραψε στην νεαρή, της οποίας τη διπλωματική επέβλεπε. 

Ο Μονάρ έγινε την επόμενη χρονιά πρύτανης και αργότερα ο υπό έρευνα καθηγητής πήρε προαγωγή με τις καταγγελίες ότι αυτή έγινε από τον πρώτο ενώ ήξερε για την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο είχε «θαφτεί» . «Αγόρασα ένα κουζινομάχαιρο και είπα στον εαυτό μου ότι αν μπει στο δωμάτιό μου μια μέρα θα τον μαχαιρώσω. Θα είναι αυτοάμυνα», είπε η γυναίκα, η οποία πρόσθεσε ότι έλεγχε συστηματικά το δωμάτιο του κολεγίου της από φόβο κάθε φορά. Όταν μίλησε στο κολέγιο, δεν την άκουσε κανείς. «Δεν πήγα στην τελετή, ήθελα απλώς να φύγω από την Μπριζ, είχε γίνει κόλαση», είπε.

Συνεργάτης του για αρκετά χρόνια δήλωσε ότι «ποτέ» δεν υπήρξε μάρτυρας οποιασδήποτε ανάρμοστης συμπεριφοράς από αυτόν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη "τύρβη";

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 12 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 12/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα