ΣΙΒΗΡΙΑ
Μαραθωνοδρόμος τερμάτισε 1ος… «κατεψυγμένος» στη Σιβηρία με θερμοκρασία -54,9 C

Στο Οϊμιάκον στη Γιακούτια, μια ρωσική δημοκρατία στην ανατολική Σιβηρία, βρίσκεται το πιο κρύο κατοικημένο μέρος στον κόσμο. Το χωριό Oymyakon (462 κάτοικοι) γιορτάζει τον εαυτό του ως την πιο ψυχρή πόλη του πλανήτη, καθώς με θερμοκρασίες ψυχρότερες από μείον 50 βαθμούς Κελσίου είναι φυσιολογικές εκεί το χειμώνα!

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους ντόπιους να διοργανώνουν εκεί κάθε χρόνο στα μέσα Ιανουαρίου έναν μαραθώνιο – ακόμη και αν υπάρχει πόλεμος στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Όταν οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν εκεί την Παρασκευή, το θερμόμετρο έδειχνε μείον 52 βαθμούς Κελσίου. Οι δρομείς υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις πριν από την εκκίνηση. Στη διαδρομή, τους παρείχαν ζωμό, ζεστό τσάι και σνακ στους σταθμούς βοήθειας κατά μήκος της διαδρομής.

Στον μαραθώνιο και τον ημιμαραθώνιο συμμετείχαν συνολικά 38 δρομείς.

Νικητής ήταν ο Κονσταντίν Ντραγκούνοφ, ένας 24χρονος Ρώσος φοιτητής, ο οποίος ολοκλήρωσε τα 42,2 χιλιόμετρα σε τρεις ώρες και επτά λεπτά. Η θερμοκρασία του αέρα στον μετεωρολογικό σταθμό στο Oymyakon έπεσε στους μείον 54,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος της διαδρομής!

“Παραλίγο να χαθώ στη διαδρομή”, δήλωσε ο νικητής από την πόλη Megino-Kangalassky, η οποία βρίσκεται επίσης στη Γιακουτία, σύμφωνα με τη Mirror. “Ο μαραθώνιος είναι απρόβλεπτος, αυτό μου είπαν εκ των προτέρων”, δήλωσε ο Ντραγκούνοφ. Αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα, είπε. “Μετά από 33 χιλιόμετρα, παραλίγο να λιποθυμήσω”.

Αλλά ο φοιτητής συνήλθε και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού με μια παχιά κρούστα πάγου στο πρόσωπό του. Αφιέρωσε τη νίκη του στον πιο κρύο Μαραθώνιο του κόσμου στον παππού του Semyon Dragunov, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα.

Στον μαραθώνιο ήταν σχεδόν “ζεστά” για τα τοπικά δεδομένα. Στις 6 Φεβρουαρίου 1933, μετρήθηκαν μείον 67,8 βαθμοί Κελσίου στο Oymyakon, όπως και στο Verkhoyansk, επίσης στη Γιακουτία. 

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη ήταν μείον 93,2 βαθμούς Κελσίου ως το απόλυτο ρεκόρ ψύχους στη Γη που καταγράφηκε στις 10 Αυγούστου 2010 με τη βοήθεια δορυφορικών δεδομένων.


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kakokairia
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας έρχεται στην Ελλάδα – Προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης
Προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα και πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή, με το πρώτο φθινοπωρινό κύμα κακοκαιρίας να φτάνει στην Ελλάδα
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας έρχεται στην Ελλάδα – Προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης
Ρούτσης
Συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης στον Πάνο Ρούτσι: Για 8η μέρα σε απεργία πείνας στο Σύνταγμα
Ο αγώνας του Πάνου Ρούτσι δεν είναι μόνο προσωπικός. Αντικατοπτρίζει το αίτημα μιας ολόκληρης κοινωνίας για διαφάνεια και δικαιοσύνη. Ο στίχος του...
Συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης στον Πάνο Ρούτσι: Για 8η μέρα σε απεργία πείνας στο Σύνταγμα