Ελέφαντες
Συναγερμός για τους ελέφαντες στη Ζιμπάμπουε - Μειώνεται ραγδαία ο πληθυσμός τους

Δεκάδες ελέφαντες πέθαναν από τη δίψα στο δημοφιλές εθνικό πάρκο Hwange της Ζιμπάμπουε με αποτέλεσμα οι οικολόγοι να φοβούνται ότι θα χάσουν και άλλους ελέφαντες, καθώς η ξηρασία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο καιρικό φαινόμενο El Nino στεγνώνει τις πηγές νερού.

Όσοι βρίσκονται στο πάρκο αντικρίζουν τα κουφάρια των ελεφάντων να κείτονται στο έδαφος, ξεραμένα στον ήλιο πάνω σε σκληρό έδαφος. Ακόμη και τον Δεκέμβριο, η θερμοκρασία στο Hwange μπορεί να φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες λένε ότι το εποχιακό φαινόμενο El Nino, που είναι έτοιμο να προκαλέσει μια καταστροφική εξάμηνη ξηρασία στη Ζιμπάμπουε μεταξύ Οκτωβρίου και επόμενου Μαρτίου, έχει επιδεινωθεί από την κλιματική κατάρρευση.

Μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας

Το Εθνικό Πάρκο δεν διασχίζεται επίσης από κανένα μεγάλο ποτάμι και τα ζώα βασίζονται σε γεωτρήσεις που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, δήλωσε αξιωματούχος των Αρχών Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε (Zimparks).

«Βασιζόμαστε σε νερό που αντλείται με τεχνητό τρόπο επειδή τα ύδατα στην επιφάνεια έχουν μειωθεί. Δεδομένου ότι οι ελέφαντες εξαρτώνται από το νερό, καταγράφουμε περισσότερους θανάτους», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής οικολόγος της Zimparks στο Εθνικό Πάρκο Hwange, Daphine Madhlamoto.

Κινδυνεύουν χιλιάδες ελέφαντες

Υπάρχουν έως και 45.000 ελέφαντες στο Hwange και ο καθένας από τους ενήλικες απαιτεί περίπου 200 λίτρα νερού ημερησίως.

Αλλά με τις πηγές νερού να λιγοστεύουν, οι ηλιακές αντλίες στις 104 γεωτρήσεις ή πηγάδια δεν ήταν σε θέση να αντλήσουν αρκετό νερό.

Το Reuters ανέφερε δεκάδες κουφάρια κοντά σε νερόλακκους και οι υπεύθυνοι του πάρκου δήλωσαν ότι άλλοι ελέφαντες έχουν πεθάνει στους θάμνους, προσφέροντας εύκολη λεία στα λιοντάρια και τους γύπες.

Ξηρασία μέχρι το 2024

Η περίοδος των βροχών στη Ζιμπάμπουε διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, αλλά φέτος έχει βρέξει ελάχιστα μέχρι στιγμής.

Η ξηρασία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2024, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες της Ζιμπάμπουε.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) δήλωσε ότι ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο θα έχει πιθανώς δυσμενείς επιπτώσεις μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, «οδηγώντας ενδεχομένως σε συνθήκες ξηρασίας στη Ζιμπάμπουε».

Η οργάνωση Relief Web αναφέρθηκε σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παραγωγή τροφίμων, διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, εκτεταμένες απώλειες καλλιεργειών, θανάτους ζώων, αυξημένες ασθένειες, παράσιτα στις καλλιέργειες και προκλήσεις γύρω από το νερό και την υγιεινή.

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται επίσης να μειωθεί από 3,5% το 2024 από 5,5% φέτος, κυρίως λόγω της αναμενόμενης ξηρασίας που θα προκληθεί από το καιρικό φαινόμενο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mthuli Ncube στα τέλη του περασμένου μήνα.

Το Zimparks δήλωσε ότι τα ζώα αναγκάζονται τώρα να περπατούν μεγάλες αποστάσεις για να αναζητήσουν νερό και τροφή, ενώ αρκετά κοπάδια ελεφάντων έχουν περάσει στη γειτονική Μποτσουάνα.

Οι ομάδες προστασίας προσπαθούν να παρέχουν επιπλέον νερό, αποσυμφορίζοντας τις ποτίστρες και αντλώντας περισσότερο νερό μέσω ηλιακών φρεατίων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Ζιμπάμπουε έχει πληθυσμό ελεφάντων σχεδόν 100.000, αλλά η χωρητικότητα μόνο για λίγο περισσότερο από τους μισούς από αυτούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα εθνικά πάρκα είναι υπερφορτωμένα, δήλωσε ο Zimparks.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Δημοσιεύθηκαν οι πίνακες για αναπληρωτές στην Αττική (Πίνακες)
Δημοσιεύθηκαν οι αξιολογικοί πίνακες για αναπληρωτές ΠΕ70, ΠΕ82, ΠΕ83 - Δείτε τα αποτελέσματα
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Δημοσιεύθηκαν οι πίνακες για αναπληρωτές στην Αττική (Πίνακες)
Βουλή
Δικαίωση για χιλιάδες αποφοίτους: Προς νομοθέτηση η αντιστοίχιση των πτυχίων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά
Στη Βουλή η ρύθμιση για τα πτυχία του Τεχνολογικού Τομέα
Δικαίωση για χιλιάδες αποφοίτους: Προς νομοθέτηση η αντιστοίχιση των πτυχίων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά
αίθουσα με θρανία σε σχολείο
«Κύμα» φυγής στην εκπαίδευση: 746 αφυπηρετήσεις στην Αττική μέσα σε λίγες ημέρες
Ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών στην Αττική - Στο alfavita τα αποκαλυπτικά στοιχεία των αιρετών της ΔΑΚΕ
«Κύμα» φυγής στην εκπαίδευση: 746 αφυπηρετήσεις στην Αττική μέσα σε λίγες ημέρες
ΑΠΘ
Εγκαινιάζεται αύριο το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΑΠΘ – Μια νέα πλατφόρμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποκτά τη δική του ψηφιακή φωνή
Εγκαινιάζεται αύριο το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΑΠΘ – Μια νέα πλατφόρμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης