Σχολείο στο Λονδίνο
Κίνδυνος κατάρρευσης σχολείων ενώ οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις

Οι γονείς εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι, καθώς εκατομμύρια μαθητές στην Αγγλία επιστρέφουν στο σχολείο αυτή την εβδομάδα, παρά τους φόβους ότι «χιλιάδες» ακόμη κτίρια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από το επικίνδυνο σκυρόδεμα.

Ο υπουργος οικονομικών Τζέρεμι Χαντ την Κυριακή αρνήθηκε να ενημερωθεί για το πόσα κτίρια επλήγησαν καθώς απέρριψε τις κατηγορίες ότι ευθύνονται οι κυβερνητικές περικοπές.

Επέμεινε ότι η κυβέρνηση είχε ενεργήσει για να κλείσει περισσότερα από 100 σχολεία που είναι γνωστό ότι διαθέτουν το δυνητικά επικίνδυνο οπλισμένο αυτόκλειστο αεριωμένο σκυρόδεμα (RAAC), αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν, αλλά οι υπουργοί δεν αποκαλύπτουν τον πλήρη κατάλογο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να το κάνουν.

Ερωτηθείς σχετικά με την εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν έως και 7.000 σχολεία, ο κ. Χαντ δήλωσε στο BBC ότι δεν ήθελε να «κάνει εικασίες για αυτούς τους αριθμούς» ώστε να αποφύγει σχόλια που «μπορεί να τρομάζουν τους ανθρώπους χωρίς λόγο».

Μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον το 2010 ήταν η ακύρωση του προγράμματος Building Schools for the Future του Γκόρντον Μπραουν, το οποίο είχε σκοπό να ανανεώσει τα σχολικά κτίρια. Ερωτηθείς εάν αποδέχεται ότι φταίνε οι κυβερνητικες αποφάσεις για περικοπή των δημοσίων επενδύσεων, ο καγκελάριος κ. Χαντ είπε στο BBC: «Όχι», αν και είπε ότι η τελευταία κυβέρνηση είχε «ξεμείνει από χρήματα» και άφησε την επερχόμενη κυβέρνηση να λάβει «δύσκολες αποφάσεις».

Το αεριωμένο σκυρόδεμα, γνωστό στη Βρετανία ως RAAC, είναι ελαφρύτερο και φθηνότερο από το τυπικό σκυρόδεμα και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια από τη δεκαετία του 1950 έως τα μέσα της δεκαετίας του 90. Ωστόσο, το αεριωμένο σκυρόδεμα είναι πιο αδύναμο από άλλα υλικά και έχει διάρκεια ζωής 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τώρα οι κατασκευές με αυτό το σκυρόδεμα πρέπει να αντικατασταθούν.

Η βρετανική κυβέρνηση γνώριζε αυτό το πρόβλημα από το 1994 και άρχισε να παρακολουθεί την κατάσταση των δημόσιων εγκαταστάσεων το 2018.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λεμόνια
Ανακαλούνται λεμόνια με επικίνδυνο φυτοφάρμακο – Διακινούνται και στην Ελλάδα
Υπέρβαση στα επιτρεπόμενα όρια χλωρπυριφού εντοπίστηκε σε παρτίδες λεμονιών από Βραζιλία – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Ανακαλούνται λεμόνια με επικίνδυνο φυτοφάρμακο – Διακινούνται και στην Ελλάδα
peripoliko astinomia perama
Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Συνελήφθησαν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ και άλλο ένα άτομο
Φοινικούντα: Συνέλαβαν τον ανιψιό του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ και τον επιχειρηματία φίλο του
Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Συνελήφθησαν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ και άλλο ένα άτομο
δικαστήρια
Διορισμοί-εξπρές στα Δικαστήρια: Ανοίγουν τώρα 337 μόνιμες προσλήψεις
Δικαστήρια: Όλο το σχέδιο για 337 μόνιμους γραμματείς - Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις για ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ – Μισθός από την πρώτη μέρα της Σχολής
Διορισμοί-εξπρές στα Δικαστήρια: Ανοίγουν τώρα 337 μόνιμες προσλήψεις