Μπελούγκα
Οι αρχές της Νορβηγίας ζητούν από τους ανθρώπους να μην πλησιάζουν τη «φάλαινα-κατάσκοπο»

Οι άνθρωποι θα πρέπει να «αποφεύγουν την επαφή» με τη διάσημη φάλαινα μπελούγκα που κολυμπά στις ακτές της Νορβηγίας για να μην την τραυματίσουν ή τη σκοτώσουν κατά λάθος, δήλωσε η Διεύθυνση Αλιείας της χώρας.

Η φάλαινα, με το παρατσούκλι Hvaldimir, απέκτησε διεθνή φήμη το 2019 αφού εντοπίστηκε να φέρει έναν ειδικό ιμάντα ρωσικής κατασκευής εξοπλισμένο με μια κάμερα, γεγονός που οδήγησε τους ειδικούς να πιστεύουν ότι το ζώο μπορεί να έχει εκπαιδευτεί από τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το CNN.

«Το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό είναι γνωστό ότι στο παρελθόν έχει εκπαιδεύσει φάλαινες στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων όπως η φύλαξη ναυτικών βάσεων, η βοήθεια σε δύτες και η εύρεση χαμένου εξοπλισμού», δήλωσε ο Γιόργκεν Ρι Γουίγκ, θαλάσσιος βιολόγος στη Διεύθυνση Αλιείας της Νορβηγίας.

Από το 2019, ταξιδεύει κατά μήκος των νορβηγικών ακτών με μερικές στάσεις στη διαδρομή, σύμφωνα με την υπηρεσία, η οποία πρόσθεσε ότι ο Hvaldimir τείνει να μένει σε φάρμες όπου έχει τη δυνατότητα να πιάνει εύκολα ψάρια. Η φάλαινα, η οποία αποτελεί προστατευόμενο είδος στη Νορβηγία ζει τώρα στο   . Αυτό σημαίνει ότι έχει φτάσει σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή και ο κίνδυνος να τραυματιστεί είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Σε δήλωσή του την Τετάρτη, ο διευθυντής Αλιείας Φρανκ Μπάκε-Γένσεν ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο μικρά περιστατικά όπου η φάλαινα έχει υποστεί μικροτραυματισμούς, κυρίως από την επαφή με σκάφη». Παρότρυνε ωστόσο τους πολίτες να κρατούν τις αποστάσεις τους, παρόλο που η φάλαινα είναι ήμερη και έχει συνηθίσει να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους.

Ο διευθυντής ρωτήθηκε επίσης αν πιστεύει πως η φάλαινα θα πρέπει να ζήσει σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

«Πάντα υποστηρίζουμε πως η εν λόγω φάλαινα είναι ένα ζώο που ζει ελεύθερα και δεν βλέπουμε κανένα λόγο να την αιχμαλωτίσουμε», απάντησε.

«Ωστόσο, τώρα που η φάλαινα βρίσκεται σε μια πιο ευάλωτη περιοχή και η πρόσβαση στην τροφή μπορεί να είναι περιορισμένη, θα εξετάσουμε διαφορετικά μέτρα», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 22-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγειο.
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας
Εκπαιδευτικοί από την Κομοτηνή έως το Καστελόριζο συλλέγουν και στέλνουν στους συναδέλφους τους ό,τι χρειάζονται για να μπορέσει το κουδούνι να...
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας