falaina gallia
Πέθανε η φάλαινα που είχε εγκλωβιστεί στον ποταμό Σηκουάνα - Αναγκαστική ευθανασία

Πέθανε τελικά η φάλαινα μπελούγκα που είχε εγκλωβιστεί στον ποταμό Σηκουάνα, στη Γαλλία. Το θηλαστικό κατέληξε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης που είχε σκοπό να το βοηθήσει να επιστρέψει στον ωκεανό.

Σύμφωνα με την Guardian, η φάλαινα ήταν τεσσάρων μέτρων και υποβλήθηκε σε ευθανασία από κτηνιάτρους αφού παρουσίασε αναπνευστικές δυσκολίες κατά τη μεταφορά της οδικώς στις ακτές της Νορμανδίας. Ώρες νωρίτερα, είχε ανασυρθεί από το γλυκό νερό του Σηκουάνα, όπου δεν μπορούσε να επιβιώσει.

«Παρά την άνευ προηγουμένου επιχείρηση διάσωσης της μπελούγκα, με λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του κήτους», έγραψε στο Twitter ο νομάρχης του τμήματος του Καλβάντος.

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι κτηνίατροι επιβεβαίωσαν μια επιδείνωση της κατάστασής του, ιδίως τις αναπνευστικές του δραστηριότητες, και ταυτόχρονα παρατήρησαν ότι το ζώο πονούσε, δεν ανέπνεε αρκετά», δήλωσε στο Associated Press η Florence Ollivet Courtois, Γαλλίδα ειδικός στα άγρια ​​ζώα.

Ο Courtois είπε ότι η φάλαινα αντιμετώπισε δυσφορία αφού μεταφέρθηκε σε φορτηγό-ψυγείο και κατά τη διάρκεια της διαδρομής περίπου 99 μιλίων (160 χλμ) μέχρι την ακτή της Νορμανδίας.

Η ομάδα Sea Shepherd France ανέφερε ότι οι κτηνιατρικές εξετάσεις μετά την απομάκρυνση της μπελούγκα από το ποτάμι έδειξαν ότι δεν είχε πεπτική δραστηριότητα. Μέλη της οργάνωσης είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς από την Παρασκευή να ταΐσουν ψάρια το κήτος.

Η φάλαινα εντοπίστηκε πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα να κατευθύνεται προς το Παρίσι και προσάραξε εντός της ενδοχώρας 80 μίλια από τη Μάγχη στο Saint-Pierre-la-Garenne στη Νορμανδία.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η φάλαινα βάρους 800 κιλών ανασύρθηκε από το νερό με δίχτυ στο πρώτο στάδιο της φιλόδοξης επιχείρησης διάσωσης. Περισσότεροι από 20 δύτες συμμετείχαν στην προσπάθεια και οι διασώστες που χειρίζονταν τα σχοινιά έπρεπε να προσπαθήσουν πολλές φορές να παρασύρουν το ζώο στα δίχτυα για να το σηκώσουν από το νερό. Τοποθετήθηκε σε φορτηγίδα υπό την άμεση φροντίδα δώδεκα κτηνιάτρων.

Στη συνέχεια η φάλαινα μεταφέρθηκε σε φορτηγό-ψυγείο για να μεταφερθεί στην ακτή. Μια πισίνα θαλασσινού νερού σε γαλλικό λιμάνι της Μάγχης ετοιμάστηκε για τη φάλαινα, η οποία επρόκειτο να περάσει τρεις ημέρες υπό παρακολούθηση προετοιμάζοντας την απελευθέρωσή της.

Αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την ακτή, ανέπτυξε δυσκολίες στην αναπνοή.

«Η απόφαση για ευθανασία της μπελούγκα ελήφθη καθώς ήταν πολύ εξασθενημένη για να ξαναμπεί στο νερό», είπε ο Γκιγιόμ Λερικολά, υπονομάρχης της περιφέρειας Καλβαντός της Γαλλίας.

Οι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για την κακή υγεία του ζώου όταν ανασύρθηκε από τον Σηκουάνα το πρωί της Τετάρτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

σχετικά άρθρα