λολιτα
Μέσα σε διάστημα δύο χρόνων η φάλαινα Λολίτα θα απελευθερωθεί στο φυσικό της περιβάλλον

Ένα ενυδρείο στη Φλόριντα συμφώνησε με υποστηρικτές για την προστασία των ζώων, ώστε να ελευθερωθεί η Λολίτα, μία φάλαινα όρκα 2.268 κιλών, η οποία ήταν σε αιχμαλωσία για 50 χρόνια.

Το Seaquarium του Μαϊάμι δήλωσε ότι κατέληξε σε «δεσμευτική συμφωνία» με τους μη κερδοσκοπικούς «Φίλους της Λολίτα» για την επιστροφή της φάλαινας, η οποία αποσύρθηκε πρόσφατα από τις παραστάσεις, σε ένα ωκεάνιο περιβάλλον στον βορειοδυτικό Ειρηνικό εντός δύο ετών.

Η Λολίτα, μια 57χρονη όρκα που αιχμαλωτίστηκε το 1970 σε έναν όρμο στα ανοικτά του Σιάτλ, είναι επίσης γνωστή ως Τόκι, ένα όνομα που αποτελεί συντομογραφία του ινδιάνικου ονόματος της φάλαινας Tokitae, όπως αναφέρει η Miami Herald. Το σχέδιο επιστροφής της Λολίτα στο φυσικό της περιβάλλον απαιτεί ομοσπονδιακή έγκριση, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σύμφωνα με το Reuters, η διαδικασία για να επιστρέψει η Λολίτα στα θάλασσα προετοιμαζόταν για χρόνια, από τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του ενυδρείου στην εταιρεία The Dolphin Co, δήλωσε η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, Ντανιέλα Λεβίν Κάβα, σε συνέντευξη Τύπου. Η εταιρεία συνεργάστηκε αργότερα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση για την παροχή ιατρικής περίθαλψης στη φάλαινα.

Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του Seaquarium, η SeaWorld Entertainment Inc, απέσυρε σταδιακά τις παραστάσεις φαλαινών δολοφόνων το 2016. Η Λολίτα, που κάποτε αποτελούσε κορυφαία ατραξιόν στο Seaquarium, αποσύρθηκε από τις παραστάσεις τον Μάρτιο του 2022, αφού άλλαξε χέρια η διοίκηση.

«Η εξεύρεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη Λολίτα είναι ένας από τους λόγους που μας ώθησαν να αποκτήσουμε το Miami Seaquarium», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της The Dolphin Co, Εντουάρντο Άλμπορ.

Η προσπάθεια για την απελευθέρωση της Λολίτα απέκτησε δυναμική μετά το ντοκιμαντέρ «Blackfish» του 2013 που ανέδειξε την αιχμαλωσία των ορκών.

Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων αγωνίζονταν επί χρόνια ανεπιτυχώς στα δικαστήρια για να πετύχουν την ελευθερία της Λολίτα, αφού η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας πρόσθεσε τις όρκες στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών το 2015.

Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι άκρως κοινωνικά θηλαστικά που δεν έχουν φυσικούς θηρευτές και μπορούν να ζήσουν έως και 80 χρόνια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ3.jpg
Απόγνωση γονέων για απουσία παράλληλης στήριξης: Γιατί τέτοια αδιαφορία για τα παιδιά μας;
Τι μπορεί να συμβεί σε ένα παιδί, σε μία τάξη, σε ένα ολόκληρο σχολείο, στην περίπτωση που η ανάγκη του μαθητή για παράλληλη στήριξη δεν καλύπτεται;
Απόγνωση γονέων για απουσία παράλληλης στήριξης: Γιατί τέτοια αδιαφορία για τα παιδιά μας;