Ποιο ζώο σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο
Τι συμβαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς

Δεν είναι πολύ συχνό  φαινόμενο για ένα ζώο να σκοτώνει έναν άνθρωπο, όμως υπάρχει ένα και συγκεκριμένα έντομο, το οποίο είναι πολύ θανατηφόρο.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το «πιο θανατηφόρο ζώο στον κόσμο» είναι το κουνούπι, το οποίο, με βάση ορισμένες εκτιμήσεις, σκοτώνει από 500.000 έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως.

Ο κύριος λόγος που τα κουνούπια είναι τόσο θανατηφόρα είναι επειδή αποτελούν φορείς ασθενειών και κυρίως της ελονοσίας. 

Η ελονοσία προκαλείται από παρασιτικούς μονοκύτταρους οργανισμούς του γένους Plasmodium, που μεταφέρονται από άτομο σε άτομο μέσω των κουνουπιών. Ενώ η ασθένεια είναι σπάνια στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, είναι συχνή σε περιοχές της Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Ενδεικτικά το 2021 η ελονοσία προκάλεσε περίπου 619.000 θανάτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ασθένεια είναι συχνά θεραπεύσιμη με προσιτή υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, για τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και τα άτομα με ανοσολογικές ανεπάρκειες, όπως το HIV/AIDS, η ελονοσία μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.

Τα κουνούπια μεταδίδουν επίσης σειρά άλλων ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο ιός Ζίκα.

Ωστόσο, γιατί τα κουνούπια είναι τόσο αποτελεσματικά στη διάδοση ασθενειών; Πρώτον, τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρουν πολύ εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς από την κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου σε ένα άλλο.

Είναι επίσης μικρά και φτερωτά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα και να τσιμπήσουν ανθρώπους χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Επίσης, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι άνθρωποι και κουνούπια μοιράζονται κοινά οικοσυστήματα. Τα κουνούπια βασίζονται στο νερό για να αναπαραχθούν, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι βασίζονται στο νερό για να ζήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι τείνουμε να ζούμε στα ίδια μέρη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μισθοί +118€ από Ιανουάριο: Μεγάλη ανατροπή για χιλιάδες εργαζόμενους

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΥΕΠ 2025: Ποιες σχολικές μονάδες θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα το ερχόμενο σχολικό έτος
Νέο δίκτυο εκπαιδευτικής υποστήριξης για προσφυγόπουλα από το Υπουργείο Παιδείας
ΔΥΕΠ 2025: Ποιες σχολικές μονάδες θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα το ερχόμενο σχολικό έτος
zaxaraki
Σοφία Ζαχαράκη: Απόφαση για την προστασία του ιστορικού κτηρίου που στεγάζεται το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης
Η απόφαση για την παρέμβαση αυτή υπογράφτηκε από την Υπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του Υπουργείου για...
Σοφία Ζαχαράκη: Απόφαση για την προστασία του ιστορικού κτηρίου που στεγάζεται το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης
gimnastiki
Φυσική Αγωγή: Οι εκπαιδευτικοί ζητούν λύσεις - Τα αιτήματα που κατέθεσαν
Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής ζητούν ίδρυση οργανικών θέσεων, ένταξη στην προσχολική εκπαίδευση και αύξηση ωρών στο πρόγραμμα Δημοτικών - Γυμνασίων
Φυσική Αγωγή: Οι εκπαιδευτικοί ζητούν λύσεις - Τα αιτήματα που κατέθεσαν