ουγκαντα
Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο σημερινός νόμος, που απαγορεύει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, δεν αρκεί

Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας εξετάζει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα καταστεί ποινικό αδίκημα να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως ομοφυλόφιλος, καθώς οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο σημερινός νόμος, που απαγορεύει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, δεν αρκεί.

Περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες απαγορεύουν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις όμως αυτό το νομοσχέδιο της Ουγκάντας, εφόσον ψηφιστεί, μάλλον θα είναι το πρώτο που ποινικοποιεί ακόμη και τον αυτοπροσδιορισμό κάποιου ατόμου ως ομοφυλόφιλου, αμφιφυλόφιλου ή διεμφυλικού, σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch.

Ο προτεινόμενος νόμος εισήχθη με πρωτοβουλία ενός βουλευτή και στόχος του είναι να αντιμετωπίσει η χώρα «τις απειλές απέναντι στην παραδοσιακή, ετεροφυλόφιλη οικογένεια», σύμφωνα με ένα αντίγραφο που είδε το πρακτορείο Reuters.

Τιμωρεί με φυλάκιση έως και 10 ετών οποιονδήποτε δηλώνει «λεσβία, γκέι, διεμφυλικός ή queer ή οποιαδήποτε άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου που αντίκειται στη δυαδική κατηγοριοποίηση του αρσενικού και του θηλυκού».

Ποινικοποιείται επίσης η «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας και η «υποκίνηση» σε σύναψη ομοφυλοφιλικών σχέσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι παρόμοιο με τον νόμο που εγκρίθηκε το 2013, αυστηροποίησε τις ποινές και ποινικοποίησε τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ γυναικών. Ο νόμος αυτός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό και τελικά καταρρίφθηκε από ένα τοπικό δικαστήριο, για διαδικαστικούς λόγους.

Το κοινοβούλιο

Μετά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, η πρόεδρός του, η Ανίτα Άμονγκ, το έστειλε σε μια επιτροπή για να ελεγχθεί και να συζητηθεί δημοσίως προτού να επιστρέψει στη Βουλή για να ψηφιστεί.

Η Αμόνγκ προέτρεψε τους βουλευτές να απορρίψουν το εκφοβισμό, αναφερόμενη στις υποτιθέμενες απειλές ορισμένων δυτικών χωρών ότι θα απαγορεύσουν την είσοδο στο έδαφός τους σε όσους εμπλέκονται στην υιοθέτηση του νόμου. «Αυτός ο εκφοβισμός, ότι ‘δεν θα πάτε στην Αμερική’… Και τι είναι η Αμερική;» σχολίασε.

Η Αμόνγκ είπε επίσης ότι προβλέπεται μια «δημόσια διαβούλευση» με τη συμμετοχή εκπροσώπων σεξουαλικών μειονοτήτων. «Αφήστε το κοινό να έρθει να εκφράσει τις απόψεις του, συμπεριλαμβανομένων και τον ομοφυλόφιλων – επιτρέψτε τους να έρθουν. Αυτή είναι η ώρα που θα μας δείξετε αν είστε ομοφυλόφιλοι ή όχι», πρόσθεσε.

Μια έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής που διατάχθηκε τον Ιανουάριο κατόπιν καταγγελιών για υποτιθέμενη προώθηση της ομοφυλοφιλίας στα σχολεία έχει ήδη πυροδοτήσει ένα κύμα διακρίσεων και βίας εναντίον μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το απλό βήμα που πρέπει να κάνετε πάντα στο μπρόκολο πριν το μαγείρεμα

«Κάλτσα»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education.jpg
Συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ: Αποσπάσεις, μοριοδοτήσεις και παραιτήσεις στο «τραπέζι»
ΚΥΣΠΕ 2026: Οι αποφάσεις που «αλλάζουν» την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών - Ενημέρωση για την επικείμενη συνεδρίαση
Συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ: Αποσπάσεις, μοριοδοτήσεις και παραιτήσεις στο «τραπέζι»
η είσοδος σε κτήριο του ΕΦΚΑ με λογότυπο
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Η μεγάλη αλλαγή που εξετάζεται στις ημερομηνίες πληρωμής
Μεγάλη αλλαγή στις ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2026 – Τι πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Η μεγάλη αλλαγή που εξετάζεται στις ημερομηνίες πληρωμής