Thumbnail
Η Νορβηγία ζητά επίσημα συγγνώμη από τους ομοφυλόφιλους 50 χρόνια μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη χώρα

Η νορβηγική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα επίσημη συγγνώμη από τους ομοφυλόφιλους, την παραμονή της 50ής επετείου από την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη σκανδιναβική χώρα.

«Θέλω εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης να ζητήσω συγγνώμη επειδή οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζονταν σαν εγκληματίες και διώκονταν από τις νορβηγικές αρχές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 119 άνδρες καταδικάστηκαν στη Νορβηγία στη χρονική περίοδο 1902 και 1950 για σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες, βάσει μιας παραγράφου ενός ποινικού κώδικα που καταργήθηκε τελικά στις 21 Απριλίου 1972.

Εάν η ομοφυλοφιλία τιμωρούνταν με φυλάκιση, η ποινικοποίησή της συνέβαλε επίσης στον στιγματισμό των ομοφυλόφιλων στην υπόλοιπη κοινωνία.

«Ο νόμος είχε σημαντικό συμβολικό αντίκτυπο και έκανε τους ομοφυλόφιλους να εκτεθούν σε πολλαπλές καταδίκες, διακρίσεις, συκοφαντίες και εκβιασμούς», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Η ποινικοποίηση και η δίωξη ανθρώπων για την ερωτική τους ζωή, η περίθαλψη (ιατρικά) υγιών ανθρώπων, η στέρηση ευκαιριών καριέρας και εργασίας από αυτούς τους ανθρώπους είναι σοβαρές παραβιάσεις των αξιών μας», πρόσθεσε.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καλωσόρισαν αυτήν την επίσημη συγγνώμη, ενώ επισημαίνουν τομείς που χρειάζονται ακόμα βελτίωση, όπως η απαγόρευση της θεραπείας μετατροπής, η εισαγωγή ενός νόμιμου τρίτου φύλου ή η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τρανσέξουαλ.

«Για πολλούς από εμάς, μπορεί να είναι πολύ αργά: γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι έζησαν και εξακολουθούν να ζουν τη ζωή τους, στιγματισμένοι», σχολίασε ο επικεφαλής της ένωσης FRI, ο Ινγκε Αλεξάντερ Γέσβαν, στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ιντερσεξ (Ilga), η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε 69 χώρες, συμπεριλαμβανομένων έντεκα στις οποίες επισύρει τη θανατική ποινή.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Υποψήφιοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: Τα ονόματα όλων των υποψηφίων και τα μόρια που έλαβαν
Ενστάσεις από την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 έως την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 23:59.
Υποψήφιοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: Τα ονόματα όλων των υποψηφίων και τα μόρια που έλαβαν
teacher daskalos
Τι πρέπει να κάνουν οι 7.089 αναπληρωτές που προσελήφθηκαν: Ημερομηνίες δήλωσης σχολείων, δικαιολογητικά και ανάληψης υπηρεσίας
Γενικές οδηγίες για κάθε κατηγορία πρόσληψης αναπληρωτών
Τι πρέπει να κάνουν οι 7.089 αναπληρωτές που προσελήφθηκαν: Ημερομηνίες δήλωσης σχολείων, δικαιολογητικά και ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Προσλήψεις αναπληρωτών: Δείτε τα ονόματα των 7.089 εκπαιδευτικών - Τι ακολουθεί
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Πέμπτη 6 έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022.
Προσλήψεις αναπληρωτών: Δείτε τα ονόματα των 7.089 εκπαιδευτικών - Τι ακολουθεί
Πανελλαδικές εξετάσεις 2023: Τέλος το διπλό μηχανογραφικό
Πανελλήνιες εξετάσεις - Διπλό μηχανογραφικό: Το μέτρο, που θεσμοθετήθηκε πριν από δύο έτη αλλά δεν εφαρμόστηκε, καταργεί το υπ. Παιδείας με νέα...
Πανελλαδικές εξετάσεις 2023: Τέλος το διπλό μηχανογραφικό