shutterstock
Πανεπιστημιακοί έχουν αρχίσει να μεταβάλλουν την εκπαιδευτική διαδικασία μετά την εμφάνιση του ChatGPT, γεγονός που ίσως αποτελεί την αρχή μιας τεράστιας αλλαγής στη διδασκαλία και την εκμάθηση.

Ενώ διόρθωνε εργασίες για το μάθημά του που αφορά τις παγκόσμιες θρησκείες, ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Northern Michigan University, Άντονι Αουμαν, διάβασε ένα γραπτό που ξεχώριζε ως το καλύτερο με διαφορά. Αφορούσε το κατά πόσον είναι ηθική η απαγόρευση της μπούρκας και ήταν δομημένο σε σαφείς παραγράφους, ενώ παράλληλα περιείχε εύστοχα παραδείγματα και επιχειρηματολογία.

Αμέσως του κινήθηκαν υποψίες, και, όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον φοιτητή του, τον ρώτησε κατά πόσον είχε γράψει μόνος του την εργασία, με εκείνον να εξομολογείται πως είχε χρησιμοποιήσει το GPT, μια ρομποτική εφαρμογή παραγωγής λόγου η οποία παρέχει πληροφορίες, εξηγεί έννοιες και αναπτύσσει ιδέες σε απλές προτάσεις -και στην εν λόγω περίπτωση είχε συντάξει την εργασία.

Θορυβημένος, ο Αουμαν αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο που αναθέτει τη συγγραφή δοκιμιακών εργασιών αυτό το εξάμηνο, σκοπεύοντας να υποχρεώσει τους φοιτητές να γράφουν πρώτα προσχέδια μέσα στην αίθουσα, όπου θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο τα οποία καταγράφουν και περιορίζουν την όποια χρήση τους. Στη συνέχεια, οι φοιτητές θα καλούνται να τεκμηριώσουν οποιαδήποτε αναθεώρηση, ενώ παράλληλα ο Αουμαν σχεδιάζει να εισαγάγει στα μαθήματα τη χρήση της εφαρμογής ζητώντας από τους φοιτητές να αξιολογήσουν τις απαντήσεις της στα ερωτήματα που θα της τίθενται.

«Μιλάμε για τέλος εποχής στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ τίθενται ερωτήματα στην ανθρωπότητα όπως το τι ακριβώς σκέφτεται αυτό το ρομπότ που είναι λες και ήρθε από άλλο πλανήτη» είπε.

Παντού στις ΗΠΑ, πανεπιστημιακοί όπως ο Αουμαν, καθώς και οι προϊστάμενοί τους κοσμήτορες και πρυτάνεις, έχουν αρχίσει να μεταβάλλουν την εκπαιδευτική διαδικασία μετά την εμφάνιση του ChatGPT, γεγονός που ίσως αποτελεί την αρχή μιας τεράστιας αλλαγής στη διδασκαλία και την εκμάθηση. Ορισμένοι καθηγητές σχεδιάζουν εντελώς από την αρχή τα μαθήματα που διδάσκουν, προσθέτοντας περισσότερες προφορικές εξετάσεις, ομαδικές εργασίες και χειρόγραφα κείμενα στη θέση τυπωμένων.

Τέτοιες κινήσεις αποτελούν μέρος της μάχης που δίνεται σε πραγματικό χρόνο με ένα νέο κύμα εξέλιξης της τεχνολογίας, που έχει γίνει γνωστό ως «παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη». Το ChatGPT, που κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο από το εργαστήριο OpenAI, είναι ανάμεσα στα πλέον πρωτοποριακά προγράμματα αυτού του κύματος, το οποίο προκαλεί μια τεράστια αλλαγή καθώς συντάσσει κείμενα με σχεδόν ανθρώπινη διάρθρωση και λεπτές διαφοροποιήσεις, ανταποκρινόμενο σε σύντομα θέματα, και ήδη χρησιμοποιείται για ερωτικές επιστολές, ποίηση, λογοτεχνία, αλλά και σχολικές και ακαδημαϊκές εργασίες.

Γεγονός που έχει θορυβήσει ορισμένα γυμνάσια και λύκεια, με τους καθηγητές να προσπαθούν να ξεδιαλύνουν κάθε φορά κατά πόσον οι μαθητές τους χρησιμοποίησαν την εφαρμογή. Στο εκπαιδευτικό σύστημα ορισμένων αμερικανικών πολιτειών, μεταξύ των οποίων και η Νέα Υόρκη, έχει κιόλας απαγορευτεί η χρήση αυτού του εργαλείου στα δίκτυα Wi-Fi τους και τις σχολικές συσκευές ούτως ώστε να εμποδιστεί αυτή η μορφή αντιγραφής νέας γενιάς, παρ’ όλο που φυσικά είναι εύκολο για τους μαθητές να βρουν παράτυπους τρόπους πρόσβασης στην εφαρμογή.

Στην ανώτατη εκπαίδευση, όμως, τα ιδρύματα είναι επιφυλακτικά ως προς την αποτελεσματικότητα μιας τυχόν απαγόρευσης, η οποία θέτει και το ζήτημα της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Γεγονός που συνεπάγεται πως εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος διδασκαλίας.

Σε πολλά γνωστά πανεπιστήμια των ΗΠΑ οι καθηγητές καταργούν τις εργασίες που γίνονται από το σπίτι, οι οποίες κυριάρχησαν κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς τώρα θεωρείται εύκολο να γίνουν με χρήση ρομποτικών εφαρμογών παραγωγής λόγου, και προτιμούν τις εργασίες εντός της πανεπιστημιακής αίθουσας και τις χειρόγραφες και ομαδικές εργασίες, ενώ οι εξετάσεις συχνά διεξάγονται προφορικά.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μαθητές σχολείο
«Κράτα την αναπνοή σου»: 8χρονη μαθήτρια λιποθύμησε κάνοντας το επικίνδυνο διαδικτυακό challenge
Αυτό είναι το διαδικτυακό challenge που τρομάζει τους γονείς των μαθητών
«Κράτα την αναπνοή σου»: 8χρονη μαθήτρια λιποθύμησε κάνοντας το επικίνδυνο διαδικτυακό challenge
foto_education_pencils_molyvia.jpg
Προϊστάμενος ΔΔΕ ανακάλεσε μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών που ο ίδιος υπέγραψε!
«Η απαράδεκτη απόφαση της ΔΔΕ Χανίων κινείται στη λογική του εκφοβισμού των εκπαιδευτικών»
Προϊστάμενος ΔΔΕ ανακάλεσε μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών που ο ίδιος υπέγραψε!
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε Πιερρακάκη: Μετά από τρεις μήνες δεν έχουμε ενημέρωση για νέες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ
Μετά από σχεδόν τρεις μήνες δεν έχει υπάρχει κάποια απάντηση για το πότε και πόσες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ θα ανακοινωθούν
ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε Πιερρακάκη: Μετά από τρεις μήνες δεν έχουμε ενημέρωση για νέες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ