Παγκοσμια-Ημερα-των-Ζωων
Η δημιουργία μεταφραστών για ελέφαντες, σκύλους ή φάλαινες παρουσιάζει πολλαπλές προκλήσεις.

Από τα περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια είδη που ζουν στον πλανήτη, οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν τη γλώσσα μόνο ενός. Μετά από δεκαετίες αναζήτησης τρόπων επικοινωνίας με τα ζώα, αρκετοί επιστήμονες έχουν στραφεί στην τεχνητή νοημοσύνη, για να ανιχνεύσουν μοτίβα στους ήχους και τη συμπεριφορά τους, προσπαθώντας να κατανοήσουν τις προθέσεις τους και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους. Η δημιουργία μεταφραστών για ελέφαντες, σκύλους ή φάλαινες παρουσιάζει πολλαπλές προκλήσεις.

Η Eva Meijer, συγγραφέας του βιβλίου «Animal Languages: The Secret Conversations of the Living World», εξηγεί ότι τα ζώα μιλούν συνεχώς - τόσο μεταξύ τους όσο και σε περιβάλλοντα με πολλά είδη, προκειμένου να επιβιώσουν, να κάνουν φίλους, να συζητήσουν τους κοινωνικούς κανόνες και ακόμη και να φλερτάρουν. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουν γλώσσες, πολιτισμούς και πολύπλοκη εσωτερική ζωή, ότι ερωτεύονται και θρηνούν τους συντρόφους τους.

Οι άγριοι χιμπατζήδες συνεννοούνται μεταξύ τους μέσω δεκάδων διαφορετικών χειρονομιών και οι μέλισσες χορεύουν για να επικοινωνήσουν, ενώ μπορούν να αναγνωρίσουν και να θυμηθούν ανθρώπινα πρόσωπα.

Η μελέτη της γλώσσας και της συμπεριφοράς των ζώων δεν είναι σημαντική μόνο για να μάθουμε πώς επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και για να μάθουμε πώς επικοινωνούν μαζί μας. Ορισμένα ζώα, όπως οι σκύλοι, τα πουλιά και τα άλογα, είναι μάλιστα ικανά να μαθαίνουν λέξεις: σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Behavioural Processes», ένα border collie μπορεί να απομνημονεύσει περισσότερες από χίλιες. Επιπλέον, ορισμένα ζώα ανταποκρίνονται στον τόνο της φωνής και στη γλώσσα του σώματος, εξηγεί η Melody Jackson, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια και ειδικός στην αλληλεπίδραση σκύλου-υπολογιστή: οι απαλοί τόνοι μεταδίδουν φιλία, ενώ οι σκληροί ή δυνατοί ήχοι μπορεί να είναι απειλητικοί. 

Πολλοί επιστήμονες έχουν στραφεί στην τεχνητή νοημοσύνη και σε άλλες τεχνολογίες, προκειμένου να κατανοήσουν και να βελτιώσουν αυτή την επικοινωνία. Η Clara Mancini, ερευνήτρια στην αλληλεπίδραση ζώων-υπολογιστών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, εξηγεί ότι οι αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή, ανάλυση και ερμηνεία πολλών διαφορετικών ζωικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα ήταν δύσκολο να ανιχνεύσουν τα ανθρώπινα αυτιά.

Αν και ορισμένοι ερευνητές έχουν εντοπίσει τη δομή και μέρος του νοήματος των φωνημάτων ορισμένων ζώων, η δημιουργία «μεταφραστών» συνεπάγεται πολλαπλές προκλήσεις. Πρώτα απ' όλα, η κατανόηση του σημασιολογικού και συναισθηματικού νοήματος των όσων επικοινωνούν είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο. 

Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι οι τρέχουσες τεχνολογίες απαιτούν περιβαλλοντικούς ή φορητούς αισθητήρες που δεν είναι πάντα πρακτικοί. Μερικές φορές δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κάμερες και η κινηματογράφηση ενός ζώου σε κίνηση μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. 

Ορισμένοι ερευνητές μελετούν τις στάσεις και τις συμπεριφορές των σκύλων για να προβλέψουν πώς αισθάνονται, καταφεύγοντας μερικές φορές σε βιομετρικές μεθόδους για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τη θερμοκρασία που θα μπορούσαν να παρέχουν ενδείξεις για τα συναισθήματά τους. 

Οι άνθρωποι ίσως να μην μπορέσουν ποτέ να τραγουδήσουν σαν φάλαινα ή να βουίζουν σαν μέλισσα, αλλά ίσως οι μηχανές να μπορέσουν. Μια ομάδα Γερμανών ερευνητών κατασκεύασε ένα ρομπότ με την ονομασία «RoboBee» που μιμείται τους χορούς που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να επικοινωνούν και τα αποτελέσματα ήταν επιτυχή: με αυτό το ρομπότ, ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να «στρατολογήσουν» πραγματικές μέλισσες και να τις καθοδηγήσουν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Οι εξελίξεις είναι αρκετά ελπιδοφόρες. 


Πηγή: skai.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα