Τζουζέπ Μπορέλ
Ουκρανία: Η ΕΕ θα επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, θα στείλει κι άλλα όπλα στο Κίεβο

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Τζουζέπ Μπορέλ υποσχέθηκε την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από τους 27 σε βάρος της Ρωσίας έπειτα από τη «νέα κλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία από πλευράς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μετά το έκτακτο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χθες βράδυ, ο κ. Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους πως «αποφασίσαμε να εξετάσουμε το συντομότερο δυνατόν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας σε συντονισμό με τους εταίρους μας».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συγκάλεσε το ad hoc συμβούλιο μετά τη διαταγή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει μερική επιστράτευση στη χώρα του, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναμένεται να επιστρατευτούν 300.000 έφεδροι.

«Την 21η Σεπτεμβρίου, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της αναμέτρησης ανακοινώνοντας μερική επιστράτευση (...), υποστηρίζοντας τη διεξαγωγή παράνομων ‘δημοψηφισμάτων’ σε ουκρανικές περιοχές που κατέχει και απειλώντας ξανά με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του κ. Μπορέλ, τον Πέτερ Στάνο, στις Βρυξέλλες.

«Οι αναφορές στα πυρηνικά όπλα δεν μειώνουν την αποφασιστικότητα και την ενότητα» της ΕΕ, που θα συνεχίσει «να στέκει στο πλευρό της Ουκρανίας» και να της προσφέρει υποστήριξη για να της επιτρέπει «να υπερασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ακεραιότητα για όσο χρειαστεί», προστίθεται στο κείμενο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπορέλ εξήγησε πως οι 27 έλαβαν πολιτική απόφαση να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολίτες που ευθύνονται για τον πόλεμο και σε κλάδους της ρωσικής οικονομίας.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία»

«Είναι σαφές το ότι ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία», συνέχισε.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθειά μας (σ.σ. στην Ουκρανία) και θα μελετήσουμε νέα περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απέφυγε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους νέους εξοπλισμούς που έχουν σκοπό οι ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν στο Κίεβο.

Αφού ενημερώθηκαν από τον ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα, οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να αναθέσουν στις υπηρεσίες τους την κατάρτιση του όγδοου πακέτου κυρώσεων.

Το τακτικό συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο οποίο πιθανόν πρόκειται να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί η όγδοη δέσμη κυρώσεων θα γίνει στα μέσα του Οκτωβρίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνέντευξη Τύπου
Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και Α-Γ ΕΛΜΕ Β Αθήνας: «Όχι στη μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά»
Κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 5 Μαρτίου για τις επιπτώσεις της απόφασης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και Α-Γ ΕΛΜΕ Β Αθήνας: «Όχι στη μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά»
Ντόναλντ Τραμπ, AP Photo/Evan Vucci
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποιεί για επικείμενη κλιμάκωση, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή συνεχίζονται με αυξημένη ένταση
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
σφεα
ΣΦΕΑ: Καταγγελία για επίθεση στο Ιράν - Σέρνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο του πολέμου
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισμένων Αντιστασιακών προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενικευμένης εμπλοκής και καλεί σε αλληλεγγύη προς τους λαούς...
ΣΦΕΑ: Καταγγελία για επίθεση στο Ιράν - Σέρνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο του πολέμου
pencil 1280
Περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΕΛΜΕ στη Λάρισα για τα θέματα της εκπαίδευσης
Στις 5 Μαρτίου, εκπαιδευτικοί και αιρετοί συζητούν τις δράσεις της ΟΛΜΕ και ανταλλάσσουν προτάσεις
Περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΕΛΜΕ στη Λάρισα για τα θέματα της εκπαίδευσης