golearn-engl_970-250
paidia_nigiria
Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη ενέπνευσε άλλους χίλιους ανθρώπους να κάνουν ένα σχολείο σε ορφανοτροφείο παιδιών στο Νίγηρα

Τα σχολεία είναι μαγικά γιατί μέσα σε αυτά χωράνε τα όνειρα των παιδιών. Στα σχολεία μέσα παίρνουν τα εφόδια για να κάνουν την ζωή τους καλύτερη, να ρευστοποιήσουν την φαντασία τους, να επεκτείνουν τις δεξιότητες τους.

Αυτό είχε στο μυαλό της και η Φραγκίσκα Μεγαλούδη η οποία ενέπνευσε άλλους χίλιους ανθρώπους να κάνουν ένα σχολείο σε ορφανοτροφείο παιδιών στο Νίγηρα, πως; Χρησιμοποιώντας τα social media. Η δύναμη των κοινωνικών δικτύων σε συνδυασμό με το ελληνικό φιλότιμο, τη συλλογική προσπάθεια αλλά και τη δίψα για μάθηση που έχουν τα παιδιά είχε ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Ένα σχολείο. Μάλιστα η πινακίδα θα γράφει «Ένα σχολείο από τους Έλληνες».

Ας πάρουμε όμως τα δεδομένα από την αρχή. Πριν 14 μήνες η Φραγκίσκα Μεγαλούδη βρέθηκε στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους. Ως «βάση» της ήταν το Αμπιτζάν, η πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, ωστόσο είχε δραστηριότητα κυρίως στις γειτονικές χώρες, τον Νίγηρα, το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο από τις φτωχότερες της Αφρικής.

sxoleio_nigiria

Ένας φίλος της πρόσφερε εθελοντική εργασία σε ένα ορφανοτροφείο στη Νιγήρα. Αποφάσισε να βοηθήσει κι εκείνη. Δεν της αρκούσε να φροντίζει ένα μόνο παιδί κι έτσι γεννήθηκε μια ιδέα στο μυαλό της… ένα σχολείο! Αν έβρισκε συνοδοιπόρους στο όμορφο όραμα της θα έκανε κάτι πολύ σπουδαίο. Τελικά έκανε και η ίδια λέει στο Newsbomb.gr,

«Στον ελεύθερο μου χρόνο ήθελα να πάω να βοηθήσω εθελοντικά. Αρχικά πήγα να αναλάβω την εκπαίδευση ενός παιδιού- ο Νίγηρας είναι από τις πιο φτωχές χώρες στον πλανήτη και το επίπεδο του αναλφαβητισμού ανέρχεται στο 80%. Ένιωθα πως δεν μου αρκούσε αυτό. Ήθελα να κάνω κάτι μεγαλύτερο… Σκέφτηκα να απευθύνω κάλεσμα στα κοινωνικά μου δίκτυα για να φτιάξουμε κάτι πιο μεγάλο, ένα σχολείο. Αυτό θα αποτελούσε ένα κοινωνικό αποτύπωμα σε μια περιοχή του πλανήτη που η φτώχεια την μαστίζει.

sxoleio_nigiria

Η σκέψη μου είχε την καλύτερη εξέλιξη, πήρε σάρκα και οστά και τώρα που μιλάμε το σχολείο είναι στην τελική του ευθεία. Και εγώ δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση».

Πενήντα παιδιά φόρεσαν ποδιά

Χάρις την εθελοντική κίνηση των Ελλήνων πενήντα παιδιά φόρεσαν την σχολική ποδιά, καθώς όπως εξηγεί η Φραγίσκα Μεγαλούδη τα σχολεία στην Αφρική είναι…ιδιωτικά. «Θα φτάσουμε τα 100 είμαι σίγουρη, θα τα καταφέρουμε. Τα σχολεία που ανοίγουν σε αυτές τις περιοχές έχουν και έναν άλλο ρόλο. Σπάνε τον φαύλο κύκλο της φτώχειας αφού οι πολίτες του αύριο έχουν τα εφόδια για να αποζητήσουν κάτι καλύτερο στη ζωή τους. Τα δίδακτρα για κάθε παιδί ανέρχονται στα 67€ το χρόνο. Στις επαρχίες τα παιδιά δεν πάνε σχολείο αφού οι συγκρούσεις με εξτρεμιστές που είναι συνεχείς ».

Για την νέα σχολική χρονιά

Σε λίγο καιρό η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει. Τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στα σχολικά είδη όπως τετράδια, τσάντες, μολύβια. Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη απευθύνει έκκληση για να συγκεντρωθούν, «Αυτή την περίοδο μαζεύουμε τσάντες, τετράδια, μολύβια, στυλό μέχρι και τις 31 Αυγούστου, στα γραφεία της ΜΕΤΑδρασης, 25ης Μαρτίου 7, στον Ταύρο, Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 9:00 μέχρι τις 15:00.

Εάν κάποια εταιρεία ενδιαφέρεται για μαζική αποστολή ή για κάλυψη εξόδων αποστολής ως χορηγός θα χαρούμε πάρα πολύ γιατί θα συμβάλει ουσιαστικά σε μια δύσκολη καμπή της πρωτοβουλίας μας».

paidia_nigiria


Ίσες ευκαιρίες

Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη ενέπνευσε και άλλους ανθρώπους για να κάνουν κάτι ουσιαστικό. Να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε παιδιά που δοκιμάζονται, σε παιδιά που κατοικούν στην πιο φτωχή χώρα του πλανήτη. Σε παιδιά που έχουν χάσει τους πατεράδες τους λόγω των εξτρεμιστικών επιθέσεων που βάλλουν την χώρα, κυρίως στις επαρχίες της.

Αυτοί οι άνθρωποι που ο δυτικός κόσμος τους έχει θέσει κάτω από έναν άλλο ήλιο ζητούν ευκαιρία στη μάθηση και στη γνώση. Λέει στο Newsbomb.gr η Φραγκίσκα Μεγαλούδη «Ο διευθυντής του ορφανοτροφείου στέλνει όλες τις αποδείξεις στους δωρητές και φωτογραφίες των παιδιών που βοηθάνε για να δείξει διαφάνεια και ότι οι προσφορές τους πιάνουν τόπο. Τα παιδιά από την άλλη αναζητούν να τους δουν και μάλιστα κάποιες φορές οργανώνονται και βιντεοκλήσεις. Οι μητέρες των παιδιών που έχουν επωφεληθεί από τις δωρεές ζητούν τα ονόματα των ανθρώπων που πιστεύουν και στηρίζουν τα όνειρα των παιδιών για να τους μνημονεύουν στις προσευχές τους».

Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη βρέθηκε τυχαία σε αυτή την γωνιά του πλανήτη. Γεμάτη ενσυναίσθηση και με όραμα που το μοιράστηκε έφτιαξε ένα σχολείο και θα δώσει προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον για 100 παιδιά που ζουν στο όριο της φτώχειας και απειλούνται με αναλφαβητισμό.

Πηγή: newsbomb.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Λαϊκό Φροντιστήριο στην Λιβαδειά-Κάλεσμα στήριξης για τη λειτουργία του
«Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς - άνεργους, εν ενεργεία ή συνταξιούχους-  που θέλουν να βοηθήσουν, να επικοινωνήσουν μαζί μας και να κάνουν το...
Λαϊκό Φροντιστήριο στην Λιβαδειά-Κάλεσμα στήριξης για τη λειτουργία του
Ασύλληπτη απάντηση Μπογδάνου για τη διαγραφή του με αναφορά στην Α. Λατινοπούλου
Με αυτά και εκείνα φόβους ότι μπορεί ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος να επιστρέψει στην ποίηση εκφράζουν ειδικοί αναλυτές
Ασύλληπτη απάντηση Μπογδάνου για τη διαγραφή του με αναφορά στην Α. Λατινοπούλου
πανεπιστημιακή αστυνομία
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ακόμα 600 ειδικοί φρουροί κατανέμονται στα ΑΕΙ - ΦΕΚ
Σύμφωνα με την προκήρυξη, υπήρχε η δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον εξακοσίων (600) από τη λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παραστεί ανάγκη εντός εννέα...
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ακόμα 600 ειδικοί φρουροί κατανέμονται στα ΑΕΙ - ΦΕΚ
androulakis
Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Με παρακολουθούσατε παράνομα με την ΕΥΠ!
Δήλωση καταπέλτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: Κύριε Μητσοτάκη, θεωρούμουν «εθνικός κίνδυνος» από την περίοδο της υποψηφιότητάς μου μέχρι και λίγες ημέρες...
Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Με παρακολουθούσατε παράνομα με την ΕΥΠ!