erevna
Ερευνητές υποστηρίζουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε σε ιατρική επιθεώρηση ότι φάρμακο εξάλειψε τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλους τους ασθενείς που χορηγήθηκε - Υπογραμμίζουν όμως ότι το δείγμα ασθενών είναι μικρό και ότι τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν

Εντυπωσιακά ευρήματα προέκυψαν από μελέτη σχετικά με φάρμακο, το οποίο φαίνεται πως εξαλείφει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλους τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε, χωρίς ακτινοβολία, χειρουργική εξαίρεση ή χημειοθεραπεία. Πρόκειται για το dostarlimab, μια μορφή ανοσοθεραπείας, δηλαδή αξιοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

Τα πρώτα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine και αφορούν μελέτη σε 12 ασθενείς. Η μελέτη παρουσιάστηκε επίσης στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, έδειξε ότι απρόσμενα ο καρκίνος εξαφανίστηκε σε όλους τους ασθενείς και δεν ήταν πια ανιχνεύσιμος με καμία μέθοδο. (σωματική εξέταση, ενδοσκόπηση, μαγνητική τομογραφία η ΡΕΤ).

Ο ερευνητής δρ Λούις Ντίαζ του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία άλλη μελέτη στην οποία μια θεραπεία να έχει εξαφανίσει τελείως τον καρκίνο από όλους τους συμμετέχοντες ασθενείς, έστω κι αν εν προκειμένω ο αριθμός τους ήταν μικρός. «Πιστεύω ότι είναι η πρώτη που έχει συμβεί αυτό στην ιστορία του καρκίνου», δήλωσε. Παραμένει πάντως προς διερεύνηση κατά πόσο όντως οι ασθενείς θεραπεύτηκαν, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσει μεγαλύτερη κλινική δοκιμή.

Το φάρμακο χορηγήθηκε κάθε τρεις εβδομάδες επί έξι μήνες και το κόστος του είναι υψηλό (περίπου 11.000 δολάρια η δόση). Ο ρόλος του είναι διευκολύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Οι ασθενείς δεν εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες.

Οι ερευνητές δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, δεδομένου ότι η μελέτη τους είναι μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν σε περισσότερους ασθενείς, από περισσότερα ερευνητικά κέντρα. Επιπλέον, το φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για όλους τους πάσχοντες από τη νόσο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

«Έβλεπα τον γιο μου να καταρρέει και δεν ήξερα το γιατί»: Η μάχη μιας εκπαιδευτικού με τη δυσλεξία

Πώς τα χρήματά σας «φεύγουν» αθόρυβα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό

Σπίτι με 50 ευρώ το μήνα για δημόσιους υπαλλήλους: Το νέο πρόγραμμα που αλλάζει τα δεδομένα

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικες
Τι θα έλεγα στον εαυτό μου αν ξαναέδινα Πανελλαδικές;
Μην κυνηγάς την τελειότητα. Στις εξετάσεις δεν πετυχαίνουν οι τέλειοι αλλά αυτοί που είναι προετοιμασμένοι να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις.
Τι θα έλεγα στον εαυτό μου αν ξαναέδινα Πανελλαδικές;