Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο ΠΟΥ επικρίνει την «απότομη» άρση των περιοριστικών μέτρων - Η Ελλάδα στις χώρες που αυξάνονται τα κρούσματα

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες , ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήραν υπερβολικά «απότομα» τα μέτρα κατά της Covid και βρίσκονται αντιμέτωπες με σαφή αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής BA.2, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Μολδαβία, ο Χανς Κλούγκε δήλωσε ότι βρίσκεται «σε επιφυλακή» για την επιδημιολογική κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει «αισιόδοξος».

Αυτήν την στιγμή, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid αυξάνεται σε 18 από τις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού.

«Οι χώρες στις οποίες καταγράφουμε ιδιαίτερη αύξηση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία», είπε.

«Αυτές οι χώρες ήραν τους περιορισμούς απότομα περνώντας από το επίπεδο του «υπερβολικού» στο επίπεδο του «ανεπαρκούς», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη είχε σαφώς μειωθεί έπειτα από την κορύφωση του Ιανουαρίου, αλλά αυξάνεται από τις αρχές του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αυτή η αύξηση εξηγείται κυρίως από την επικράτηση πλέον της υποπαραλλαγής Ομικρον BA.2, η οποία είναι 30% περίπου μεταδοτικότερη - αλλά όχι πιο επικίνδυνη από την προκάτοχό της , την BA.1.

Τέσσερις προτεραιότητες

Κατά την διάρκεια των επτά τελευταίων ημερών, περισσότερα από 5,1 εκατ. νέα κρούσματα και 12.496 θάνατοι καταγράφηκαν στην ζώνη ΠΟΥ Ευρώπη, φέρνοντας το σύνολο των καταγεγραμμένων από την έναρξη της επιδημίας κρουσμάτων στα 194,4 εκατομμύρια και τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερο από 1,92 εκατομμύριο.

Το πέμπτο κύμα στην Ευρώπη δεν φθάνει στο τέλος του και οι ειδικοί επικρίνουν την «χαλαρότητα» των πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι ήδη κατηγορούνται για εσπευσμένη άρση των περιοριστικών μέτρων κατά την διάρκεια των προηγουμένων επιδημικών κυμάτων.

«Αυτήν την στιγμή είμαι αισιόδοξος , αλλά σε επιφυλακή», είπε ο Χανς Κλούγκε.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι «υπάρχει μεγάλο κεφάλαιο ανοσίας είτε χάρη στον εμβολιασμό είτε χάρη στην νόσηση», είπε.

Στην συνέχεια, «ο χειμώνας τελειώνει και άρα οι άνθρωποι θα συνωστίζονται λιγότερο σε περιορισμένους εσωτερικούς χώρους».

Και τέλος, η παραλλαγή Ομικρον «είναι λιγότερο μολυσματική στα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και έχουν λάβει μία αναμνηστική δόση», ακόμη και αν «στις χώρες χαμηλού εμβολιασμού, παραμένει μία νόσος που σκοτώνει», τόνισε ο Χανς Κλούγκε.

«Θα πρέπει να ζήσουμε με την Covid για κάποιο διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την πανδημία», επεσήμανε.

Πρέπει άρα να διατηρήσουμε τέσσερις προτεραιότητες : «προστασία των ευάλωτων», «ενίσχυση της εποπτείας και της αλληλούχησης», «πρόσβαση περισσότερων χωρών στα νέα αντιιικά φάρμακα» και «αντιμετώπιση του post covid και του long covid».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paideias
Ένορκη Διοικητική Εξέταση από το Υπουργείο Παιδείας σε διευθύντρια Νηπιαγωγείου
Η 59χρονη διευθύντρια του νηπιαγωγείου συνελήφθη από τις αρχές και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου
Ένορκη Διοικητική Εξέταση από το Υπουργείο Παιδείας σε διευθύντρια Νηπιαγωγείου
georgiadis
Νέα επίθεση Γεωργιάδη: «Η Κωνσταντοπούλου οργάνωσε την απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι»
Προκλητική δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη: Ο υπουργός Υγείας κατηγορεί την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για υποκίνηση του πατέρα που ζητά εκταφή του...
Νέα επίθεση Γεωργιάδη: «Η Κωνσταντοπούλου οργάνωσε την απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι»
kakokairia
Κακοκαιρία: Σε ποια περιοχή κλείνουν σχολεία και νηπιαγωγεία
Ο Δήμος λαμβάνει έκτακτα μέτρα – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες καθιστούν επικίνδυνες τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών
Κακοκαιρία: Σε ποια περιοχή κλείνουν σχολεία και νηπιαγωγεία