magiorkinis
Το Covid pass δεν ήρθε για να μείνει εφ’ όρου ζωής – Οι νέοι δεν μπορούν να είναι όμηροι των ανεμβολίαστων

Την επισήμανση ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να μείνει εφ’ όρου ζωής, έκανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο και στην εκπομπή Πρώτο Πρόγραμμα, έδωσε διευκρινίσεις για την πρότασή του να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού μέχρι το Πάσχα.

Αναφορικά με τους προβληματισμούς που εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την άρση περιοριστικών μέτρων, υπογράμμισε ότι «κανένας δεν αμφισβητεί τη χρήση του πιστοποιητικού ως μέτρο δημόσιας Υγείας», λέγοντας πως «και η καραντίνα είναι αποτελεσματικό μέτρο δημόσιας Υγείας αλλά δεν τη χρησιμοποιούμε γιατί δεν χρειάζεται» εξηγώντας ότι «τα μέτρα δημόσιας Υγείας λαμβάνονται όταν υπάρχει ανάγκη».

«Κανένας δεν αμφισβήτησε τη χρήση του Covid pass, ως αποτελεσματικού μέτρου δημόσιας Υγείας. Απλώς, όταν περνάμε σε ύφεση, τα μέτρα πρέπει να χαλαρώνουν. Οφείλουμε να τα χαλαρώνουμε, διότι έτσι είναι η λογική τους», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «έχουμε τους λιγότερους διασωληνωμένους από τον Αύγουστο που δεν είχαμε το Covid – pass».

Ο Γ. Μαγιορκίνης είπε πως η πρότασή του είναι η χρήση του πιστοποιητικού να μετατραπεί ως πάσο για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους. « Ήδη η Ιταλία το έχει ανακοινώσει από 1η Μαΐου, στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ούτε στην Πορτογαλία χρησιμοποιείται πλέον», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η χρήση του στην Ελλάδα «ήρθε ως εναλλακτική του lockdown, κάποια στιγμή στα τέλη Οκτωβρίου»

«Έχουμε τους λιγότερους θανάτους από την έναρξη της πανδημίας»

Όπως διευκρίνισε ο επίκουρος Καθηγητής, σε παγκόσμια κλίμακα, έχουμε τους λιγότερους θανάτους που έχουν παρατηρηθεί από την έναρξη της πανδημίας πριν από περίπου 2 χρόνια. «Οι παγκόσμιοι θάνατοι είναι λιγότεροι. Είχαμε 4.907 την τελευταία εβδομάδα και τόσους έχουμε να δούμε εδώ και 2 χρόνια. Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια ύφεση».

Πρόσθεσε ακόμη ότι το προφίλ των ασθενών είναι πια τελείως διαφορετικό. «Ακόμα και αυτοί που μπαίνουν σε ΜΕΘ έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα ή είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή δεν είναι όπως ήμασταν σε προηγούμενα κύματα. Είμαστε σε μια κατάσταση ύφεσης αυτή τη στιγμή».

Επιπλέον υπογράμμισε πως στην περίπτωση που έρθει ένα νέο κύμα πανδημίας το πιστοποιητικό θα επανέλθει στη χρήση που έχει και τώρα. 

«Σχεδόν σίγουρη η 4η δόση για τους ηλικιωμένους»

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί τέταρτη δόση για τους ηλικιωμένους, από μέσα Αυγούστου και μετά. «Θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι από τα μέσα Αυγούστου θα δοθεί booster στους άνω των 60 ή στους άνω των 65, θα δούμε πού θα μπει το όριο», σημείωσε, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις μικρότερες ηλικίες.

«Προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά στοιχεία ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα δώσουν καλύτερη ανοσία σε σχέση με τα υπάρχοντα», δήλωσε λέγοντας ότι θα φανεί εάν η επόμενη δόση θα γίνει με νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο, ή εάν θα χρησιμοποιηθεί ξανά ως booster το υπάρχον εμβόλιο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σε 2-3 χρόνια να υπάρχει ένα εμβόλιο που να καλύπτει όλες τις παραλλαγές του κορονοϊού, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είπε ότι τα πανκοροναϊκά εμβόλια είναι το μέλλον, και ο ίδιος δίνει πιθανότητα γύρω στο 60% να έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο να έχει πιο ευρεία κάλυψη κοροναϊκών στελεχών. «Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και κάποιο άλλο στέλεχος προκαλέσει μια νέα πανδημία, μπορεί να αντιμετωπιστεί», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά έως 17 ετών που έχουν κάνει δυο δόσεις, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε για τους νεότερους ότι θα χρειαστεί τρίτη δόση, σε αυτή τη φάση οι νέοι έχουν πολύ καλύτερο προφίλ όσον αφορά την ανοσολογική μνήμ, αυτή η αποτελεσματικότητα που βλέπουμε της τάξης του 80%-90% σημαίνει ότι σχεδόν μηδενικά ποσοστά θα καταλήξουν να μπουν σε νοσοκομείο. Άρα, σε βάθος χρόνου και λίγο να πέσει η αποτελεσματικότητα και 10% και15%, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panelladikes 2023
Δ’ τάξη Λυκείων ΕΝΕΕΓΥΛ: Τράπεζα Θεμάτων-Τα «Γραπτώς Εξεταζόμενα» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις
Τα «Γραπτώς εξεταζόμενα» μαθήματα στις απολυτήριες εξετάσεις της Δ’ τάξης των Λυκείων ΕΝΕΕΓΥΛ
Δ’ τάξη Λυκείων ΕΝΕΕΓΥΛ: Τράπεζα Θεμάτων-Τα «Γραπτώς Εξεταζόμενα» μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις
royla pispirigkou
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
Σύμφωνα με την κατηγορία, το κίνητρο για την εγκληματική ενέργεια σε βάρος της κόρης της για την Πισπιρίγκου ήταν συγκεκριμένα «παθογενή»...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας