Στρατός στην Ουκρανία
Επιστρέφουν στη βάση τους ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία

«Πίσω» κάνει η Μόσχα στην κρίση με τη Δύση που ξέσπασε στα τέλη του 2021 στην «αγκαλιά» της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους.

«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τη στιγμή που η Αμερική εξέφραζε την ανησυχία της και έκανε λόγο για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δημιουργώντας ένα κλίμα ανησυχίας.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, εγείροντας φόβους για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής.

Η Μόσχα διέψευσε αυτό το σενάριο και απέδειξε ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση αποσύρωντας τα στρατεύματά της. Ωστόσο ζητά εγγυήσεις για την ασφάλειά της και μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Ικανοποίηση στην Ουκρανία: Το Κίεβο και οι Δυτικοί εμπόδισαν «μια κλιμάκωση»

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», είπε.

Τι επιδιώκει η Ρωσία – Δεν βλέπει πόλεμο ο Συρίγος

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος, μίλησε στον ΣΚΑΪ για την ουκρανική κρίση: «Ο Κλαούζεβιτς έλεγε ότι η διπλωματία είναι η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Εδώ έχουμε το ακριβώς ανάποδο: Έχουμε την απειλή πολέμου, τη διάχυση της απειλής πολέμου με σκοπό να ενισχυθούν τα διπλωματικά μέσα της κάθε πλευράς. Είναι ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Δηλαδή απειλείς ότι θα επιτεθείς, δημιουργείς όλες τις προϋποθέσεις για να επιτεθείς με σκοπό να ενισχύσεις τη διπλωματική σου θέση».

«Ο μεγάλος χαμένος προς το παρόν είναι η Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει διαλυθεί», είπε και πρόσθεσε:

«Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, παρότι δημιουργείται η εντύπωση ότι πάνε για πόλεμο, δεν πάνε για πόλεμο. Είναι μια πολύ σκληρή πρακτική, δείχνει πώς παίζονται σε μεγάλο επίπεδο, πώς παίζουν μεγάλοι παίκτες. Βλέπουμε ότι η Ρωσία σήκωσε εξαιρετικά ψηλά τους τόνους για να σταματήσει αυτό που θεωρεί δυτική επέκταση εις βάρος της.

Βλέπουμε ότι η Αμερική και η Αγγλία τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να υπάρχει κάτι εμφανές, σηκώνουν κι αυτές πάρα πολύ ψηλά τους τόνους για να αποκτήσουν και αυτές διπλωματικά ερείσματα και να μπουν στη μάχη της διπλωματίας.

Νομίζω ότι η Ρωσία επιδιώκει να επιτύχει μια νέα ισορροπία με τη Δύση σε σχέση με αυτό που θεωρούσε αυτονόητο μέχρι το 1997 και το έχασε. Δηλαδή ότι μπήκαν μια σειρά από χώρες μέσα στο ΝΑΤΟ που είναι στην περίμετρό της.

Νομίζω ότι θα κινηθούμε περισσότερο στη λογική της αμερικανικής απαντήσεως, η οποία έλεγε «έλα να βρούμε νέους τρόπους να συνεννοηθούμε. Εσύ δεν θέλεις να έχεις πυραύλους στην περίμετρό σου, εσύ δεν θέλεις να έχεις απειλή κοντά στα σύνορά σου. Θα κάνουμε μια νέα συμφωνία, όπως ήταν οι ανοιχτοί ουρανοί για να επιβλέπεις τι γίνεται και δεν θα είναι πολύ κοντά στις δύο πλευρές πύραυλοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βραδινή δίαιτα: Έξι φαγητά για να χάσετε άμεσα βάρος

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

σχετικά άρθρα