koronoios afriki
Η χώρα λέει ότι τιμωρείται για τον έγκαιρο εντοπισμό της νέας παραλλαγής Όμικρον

Η Νότια Αφρική δήλωσε σήμερα ότι τιμωρείται για την προηγμένη ικανότητά της να εντοπίζει εγκαίρως νέες παραλλαγές του κορονοϊού καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν εις βάρος της εξαιτίας της νέας παραλλαγής Όμικρον απειλούν να πλήξουν τον τουρισμό της και άλλους τομείς της οικονομίας της.

Η Νότια Αφρική διαθέτει ορισμένους από τους κορυφαίους παγκοσμίως επιδημιολόγους και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν νέες παραλλαγές του κορονοϊού και τις μεταλλάξεις τους σε πρώιμο στάδιο του κύκλου ζωής τους.

Η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και έκτοτε έχει εντοπιστεί στο Βέλγιο, την Μποτσουάνα, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ.

«Αυτός ο τελευταίος γύρος ταξιδιωτικών περιορισμών είναι παρόμοιο με το να τιμωρεί κάποιος την Νότια Αφρική για την προηγμένη γονιδιωματική αλληλουχία και για την ικανότητά της να εντοπίζει νέες παραλλαγές γρηγορότερα. Η άριστη επιστήμη θα πρέπει να επικροτείται και όχι να τιμωρείται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας.

Πολλές χώρες χθες και σήμερα έσπευσαν να ανακοινώσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Νότια Αφρική και προς άλλες χώρες της περιοχής.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι ενώ η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες, η παγκόσμια κοινότητα αντέδρασε "εντελώς διαφορετικά" ως προς τα κρούσματα που βρέθηκαν στη νότια Αφρική.

Ο εντοπισμός της νέας παραλλαγής ανακοινώθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη από μια ομάδα επιστημόνων στη Νότια Αφρική, η οποία ανακοίνωσε ότι εντόπισε μια παραλλαγή που θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστήσει ανίσχυρη την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού και να καταστεί πιο μεταδοτική.

Χθες ο ΠΟΥ την ονόμασε 'Ομικρον και την χαρακτήρισε «παραλλαγή ανησυχίας» -το σοβαρότερο επίπεδό του- λέγοντας ότι τα προκαταρκτικά αποδεικτικά στοιχεία παραπέμπουν σε έναν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

«Η άμεση ανησυχία μας είναι το πλήγμα που αυτοί οι περιορισμοί επιφέρουν στις οικογένειες, στον τομέα των ταξιδίων, στη βιομηχανία του τουρισμού και στις επιχειρήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής βρίσκεται σε επικοινωνία με τις χώρες εκείνες που έχουν επιβάλει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην προσπάθειά της να τις κάνει να το επανεξετάσουν.

Χθες ο ΠΟΥ κάλεσε τις χώρες να μη βιάζονται να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας της νέας παραλλαγής προτείνοντάς τους να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

alfavita.gr επισκεψιμότητα
Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα
Πάνω από 215 εκατομμύρια προβολές σελίδων και περισσότεροι από 30 εκατομμύρια μοναδικοί ενεργοί χρήστες σε ετήσια βάση το 2025!
Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα
sxoliki taxi, mathites kauhghtria
alfavita.gr / Αποκλειστικό: Έκθεση ΟΟΣΑ 2026 - Ενισχυμένη σχολική αυτονομία με λογοδοσία, ενδυνάμωση των διευθυντών και ουσιαστική αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων
Η έκθεση προτείνει την ενίσχυση της διαμορφωτικής χρήσης της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, την μεταφορά σημαντικού μέρους της ατομικής αξιολόγησης...
alfavita.gr / Αποκλειστικό: Έκθεση ΟΟΣΑ 2026 - Ενισχυμένη σχολική αυτονομία με λογοδοσία, ενδυνάμωση των διευθυντών και ουσιαστική αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων