Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Καμερούν: Τουλάχιστον έξι μαθητές νεκροί
Επίθεση με πυρά σε σχολείο στο Καμερούν εξαπέλυσαν ένοπλοι, αφήνοντας νεκρούς τουλάχιστον 6 μαθητές

Ένοπλοι εφόρμησαν το Σάββατο σε ένα σχολείο στο Καμερούν και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι παιδιά και τραυματίζοντας περίπου οκτώ ακόμη σε μια περιοχή όπου επιχειρούν αποσχιστές αντάρτες, δήλωσαν αξιωματούχοι και γονείς.

Καταφθάνοντας με μοτοσικλέτες και με πολιτική ένδυση, οι δράστες εξαπέλυσαν την επίθεσή τους κατά το μεσημέρι στην πόλη Κούμπα στην Νοτιοδυτική Περιφέρεια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένου ενός γονέα που βρισκόταν έξω από το σχολείο τη στιγμή της επίθεσης.

Κάποια παιδιά τραυματίστηκαν καθώς πήδηξαν από παράθυρα στον δεύτερο όροφο.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η επίθεση συνδέεται με την συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του στρατού και ομάδων που επιδιώκουν τη δημιουργία ενός αποσχισθέντος κράτους ονόματι Αμπαζόνια στο αγγλόφωνο δυτικό τμήμα της χώρας.

Εντούτοις, πρόκειται για ένα τραγικό νέο συμβάν σε μια περιοχή όπου από το 2017 έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες και έχουν εκτοπιστεί χιλιάδες λόγω των συγκρούσεων, με πολλά παιδιά να μη μπορούν να πάνε σχολείο.

«Βρήκαν τα παιδιά στην τάξη και άρχισαν να τα πυροβολούν», δήλωσε στο Reuters ο Αλί Ανουγκού, αντινομάρχης της πόλης.

Η Ιζαμπέλ Ντιονέ έτρεξε στο σχολείο για να αναζητήσει την 12χρονη κόρη της όταν άκουσε για την επίθεση. Την βρήκε στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας να αιμορραγεί από το στομάχι.

«Ήταν αβοήθητη και φώναζε ‘μαμά σε παρακαλώ βοήθησέ με’ και της είπα ‘μόνο ο Θεός σου μπορεί να σε σώσει τώρα», είπε η Ντιονέ στο Reuters. Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε θεραπεία για τραυματισμό από πυροβολισμό.

Αυτονομιστές καταδικάζουν την επίθεση

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οκτώ παιδιά πέθαναν από την επίθεση, κάποια από ματσέτα, και ότι 12 τραυματίστηκαν.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τραβήχθηκαν από τοπικούς δημοσιογράφους δείχνουν ενήλικες να βγαίνουν τρέχοντα από το σχολείο κρατώντας παιδιά στην αγκαλιά τους.

Μια φωτογραφία που επαληθεύτηκε από το Reuters δείχνει μια λίμνη αίματος στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας και διάσπαρτα σαγιονάρες.

Ο τοπικός αξιωματούχος εκπαίδευσης Αχίμ Αμπανάου Ομπαζέ επιβεβαίωσε έξι θανάτους παιδιών ηλικιών μεταξύ 12 και 14 ετών, και πρόσθεσε ότι άλλα οκτώ παιδιά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Ο Ανουγκού και ένας άλλος αξιωματούχος επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση σε αποσχιστές αντάρτες, χωρίς όμως να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία.

Ο εξέχων αυτονομιστής ηγέτης Αγιούκ Ταμπέ χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την επίθεση με ανάρτησή του στο twitter, τονίζοντας πως «όσοι ευθύνονται για αυτές τις κτηνωδίες πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ωστόσο, πολλές ένοπλες φράξιες έχουν αναδυθεί από το αυτονομιστικό κίνημα από το 2017 και σπανίως μια φωνή μιλά εκ μέρους όλων των αποσχιστικών δυνάμεων.

Οι αγγλόφωνοι αποσχιστές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και έκλεισαν τα σχολεία στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους ενάντια στη γαλλόφωνη κυβέρνηση του προέδρου Πολ Μπιγιά και για αυτό που κατηγορούν ως περιθωριοποίηση της αγγλόφωνης μειονότητας. Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν καταγράψει καταχρήσεις ενάντια σε αμάχους και από τις δύο πλευρές.

Πέρυσι, αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους αυτονομιστές για την απαγωγή δεκάδων μαθητών, κατηγορία που αρνήθηκαν οι αυτονομιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PANELLADIKES
Πανελλήνιες 2025: Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εξέταση στα Αγγλικά αύριο, 17 Ιουνίου 2025
Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 17 Ιουνίου 2025 και ώρα 10.00 π.μ. θα λάβει χώρα η πανελλαδική...
Πανελλήνιες 2025: Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εξέταση στα Αγγλικά αύριο, 17 Ιουνίου 2025
Παύλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης: "Τα Mη Kρατικά Πανεπιστήμια θα αναβαθμίσουν περισσότερο το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα"
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 4 από τα 13 ξένα ΑΕΙ που ζητούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ξεπερνούν τα ελληνικά στη διεθνή κατάταξη - Τα υπόλοιπα...
Παύλος Μαρινάκης: "Τα Mη Kρατικά Πανεπιστήμια θα αναβαθμίσουν περισσότερο το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα"
δικηγόρος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη σε αίθουσα
Πλέον υπάρχουν στην Ελλάδα δικηγόροι πιστοποιημένοι στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Ελλάδα δεν μένει πίσω. Κάθε μήνα βγαίνουν νέοι Πιστοποιημένοι δικηγόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ποιο Δημόσιο Πανεπιστήμιο Πιστοποιεί με το A.I. for...
Πλέον υπάρχουν στην Ελλάδα δικηγόροι πιστοποιημένοι στην Τεχνητή Νοημοσύνη