κορονοϊός, μαθητής, μάσκα
Έρευνα τριών πανεπιστημίων της Ελλάδας για τις επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους από τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού διαπιστώνει ότι το 35% επηρεάζεται αρνητικά

Τα περιοριστικά μέτρα της άνοιξης λόγω κορονοϊού είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τον ψυχισμό των παιδιών και των εφήβων, περίπου στο ένα τρίτο των οικογενειών στη χώρα μας, σύμφωνα με μία νέα ελληνική επιστημονική μελέτη, η οποία βασίστηκε σε απαντήσεις των γονιών.

Η έρευνα, η οποία ανέλυσε τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και παρουσιάστηκε ως προδημοσίευση στο Medrxiv, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, όλοι μέλη της επιστημονικής ομάδας Coronavirus Greece Research Group.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020 και απευθυνόταν σε γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών. Οι 1.232 γονείς που συμμετείχαν παρείχαν πληροφορίες για την οικογενειακή και οικονομική κατάστασή τους πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας, καθώς επίσης για τις ανησυχίες και τις διαπιστώσεις τους σχετικά με τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, στη συμπεριφορά και στον ψυχισμό των παιδιών τους.

Το 35% των γονέων ανέφερε ότι η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού επηρέασαν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν σε σχέση με τα παιδιά τους ήταν η κοινωνική απομόνωση, η αυξημένη χρήση υπολογιστών και παρακολούθησης τηλεόρασης, καθώς επίσης η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας και άσκησης. Ακόμη, η ανεργία, οι αυξανόμενες οικογενειακές συγκρούσεις, ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα τηλεργασίας και η επιδεινούμενη ψυχολογική υγεία του γονέα, καθώς και το προηγούμενο ιστορικό σωματικής νόσου των παιδιών, συσχετίζονταν σημαντικά με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Παρ' όλο που, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη αφορούσε ένα μη αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, αναδεικνύει ότι τα παιδιά αποτελούν μία ευαίσθητη ομάδα και ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στον ψυχισμό τους λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες της οικογένειας μπορούν να επιτείνουν αυτά τα προβλήματα.

Στη μελέτη συμμετείχαν οι Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, Ελένη Λαζαράτου, Αναστασία Μπαρμπούνη, Κωνσταντίνος Πουλάς και Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Σύνδεσμος για την επιστημονική προδημοσίευση:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.18.20214643v1

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ - Ενεργοποιήστε την επιταγή κατάρτισης και ξεκινήστε τώρα επιλέγοντας το ΕΚΕΚ ATHENA (ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asep
Σήμερα τα αποτελέσματα του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ (1Γ/2025): Βαθμολογίες, μόρια και διορισμοί
Πώς διαμορφώνεται η σειρά κατάταξης – Τι μετράει πέρα από τους βαθμούς
Σήμερα τα αποτελέσματα του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ (1Γ/2025): Βαθμολογίες, μόρια και διορισμοί
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οικουμενικός Πατριάρχης για τη δραματική κατάσταση στη Γάζα: «Είναι ντροπή για το γένος των ανθρώπων»
Στις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οικουμενικός Πατριάρχης για τη δραματική κατάσταση στη Γάζα: «Είναι ντροπή για το γένος των ανθρώπων»
ilikiomenos-laptop.jpg
ΗΠΑ: Αύξηση των 80χρονων που εργάζονται λόγω φτώχειας – Σύντομα και στην Ευρώπη;
Οι ιστορίες με 80χρονους και 85χρονους που δουλεύουν επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν είναι καθημερινότητα στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Αύξηση των 80χρονων που εργάζονται λόγω φτώχειας – Σύντομα και στην Ευρώπη;
αστυνομια
Ασπρόπυργος: Άγριο ένοπλο επεισόδιο - «Βροχή» από σφαίρες σε κατοικημένη περιοχή – Φθορές σε σπίτια και οχήματα – Ανάστατοι οι κάτοικοι
Ασπρόπυργος: Άγριο ένοπλο επεισόδιο μεταξύ Ρομά και ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση – Τουλάχιστον 40 πυροβολισμοί - Ένα βήμα πριν την τραγωδία...
Ασπρόπυργος: Άγριο ένοπλο επεισόδιο - «Βροχή» από σφαίρες σε κατοικημένη περιοχή – Φθορές σε σπίτια και οχήματα – Ανάστατοι οι κάτοικοι